Doğrulanmış Cevap. Valilik, kaymakamlıktan daha yetkili bir mevkidir. Valiler illerde bulunurken; kaymakamlar ilçede bulunur.
Kaymakam (Osmanlıca: قائم مقام), Osmanlı Devleti'nin son dönemi ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında kullanılan miralay ile binbaşı rütbeleri arasında olan ve günümüz rütbelerinden yarbaya denk bir askerî rütbedir.
Kaymakam, valinin talimat ve emirlerini yürütmekle ödevlidir; B) Valiler, ilçeye ait bütün işleri doğrudan doğruya kaymakama yazarlar. Kaymakamlar da ilçenin işleri hakkında bağlı bulundukları valilerle muhaberede bulunurlar.
Devlet tarafından gönderilen bir yönetici olduğu için devletin ilde bulunan temsilcisi olarak görev yapar. İlde; eğitim, ulaşım, sağlık gibi devlet işleri vali tarafından yürütülür. Yine ilde huzur ve güvenliğin sağlanması için tedbirler vali tarafından alınır. Kaymakam ilçeleri yöneten kişiye verilen isimdir.
Valiler, doğrudan cumhurbaşkanı tarafından, cumhurbaşkanı kararı ile atanırlar. Vali, ilde Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır.
İlgili 32 soru bulundu
İl protokolünde vali, savcıdan yukarıda ama savcının amiri değil ve savcıya emir de veremez. Aynı şekilde askerlere de emir veremez.
Vali olabilmek için ilk olarak üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk yada İşletme gibi fakültelerinden mezun olmaları gerekir.
Devletimizin başı olan Cumhur- başkanımızı taşrada genel temsile yetkili tek görevli mülki idare amiri olan vali ve kaymakamdır.
A) Kaymakam, kanun, tüzük yönetmelik ve Hükümet kararlarının neşir ve ilanını, uygulanmasını sağlar ve bunların verdiği yetkileri kullanır ve ödevleri yerine getirir. Kaymakam, valinin talimat ve emirlerini yürütmekle ödevlidir; B) Valiler, ilçeye ait bütün işleri doğrudan doğruya kaymakama yazarlar.
Vali olmak için önce kaymakam olunması gerekir. Kaymakamlık için de sınava girme yaşı ise 35 olarak belirlenmiştir. Bu nedenden dolayı 35 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
Vali, bir ilin en yetkili idari amiridir.
Kaymakam (Arapça: kâim قائم, romanize: "sabit olmak", makâm Arapça: مقام, romanize: "rütbe, mevki") Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yönetim sisteminde, ilçenin en yüksek mülki idare amiridir. Kaymakamlar görevlerini il valilerinin gözetim ve denetimi altında yaparlar.
Gerekli tecrübeyi kazanan kaymakam ya da diğer İçişleri Bakanlığı çalışanları, yine İçişleri Bakanlığı tarafından vali olarak önerilir, Bakanlar Kurulu kararı ve cumhurbaşkanının onaylaması ile atama gerçekleşir.
Kaymakam bir ilçenin en büyük mülki idare amiridir. Belediye resmi olarak içişleri bakanlığı 'yerel yönetimler db'ye' bağlıdır. Kaymakam ilçedeki bütün kurumlara emreder yani ricada bulunur.
Kaymakama hitap edilirken kesinlikle ismiyle hitap edilmez. “Kaymakam Bey” veya “Efendim” denilmelidir. Bu hitapların dışında unvan kullanmak sizi küçük düşürür ve sert bir şekilde uyarılırsınız.
En İyi Cevap. Savcı, adalet dağıtır. Kaymakam, adaletle yönetir. Olmasi gereken budur.
* Valinin isteği üzerine olayları önlemek veya müdahale etmek amacıyla gelen askeri kuvvetin müstakilen görevlendirilmesi durumunda, verilen görev askeri kuvvet tarafından kendi komutanının sorumluluğu altında onun emir ve talimatlarına göre yürütecek.
Kaymakamın nereyi yönettiği sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Kaymakam bir ilçeyi yönetir. Aynı zamanda kaymakam validen aldığı emirleri yerine getirmektedir. Doğrudan ise valiye bağlı olan bir kurumdur.
İlçe genel idaresinin başı ve mercii kaymakamdır. Kaymakam, ilçede Hükümetin temsilcisidir. İlçenin genel idaresinden kaymakam sorumludur.
Valiler mezun oldukları ilkokul, ortaokul ve liselere göre değil, bilgi, birikim, ehliyet ve liyakatlerine göre atanmaktadır. Halen görev yapan 81 il valisinin 69'u (yüzde 85,2) genel lise, 12'si (yüzde 14,8) ise imam-hatip lisesi mezunudur." İmamoğlu: İttifak şart!
Emniyet Müdürleri Vali Olabilir Mi? Sınıf üstü emniyet müdürü Emniyet Genel Müdürü olarak polis ve emniyet teşkilatının en yüksek mevkiidir. Emniyet Genel Müdürü vali statüsündedir. Emniyet müdürünün vali olarak atanmasında bir hukuki engel bulunmamaktadır.
Cüneyt Epcim, (1981, Amasya), Türk bürokrat. "Türkiye'nin en genç valisi" unvanını taşımaktadır. 2002 yılında Uludağ Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi'nden mezun oldu. 2004 yılında 91.
En az 10 yıl kamu hizmeti deneyimine sahip olmak, Sağlık açısından valilik görevini yapmaya uygun olmak, En az 35 ve en fazla 45 yaşında olmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri