Görevini gereği gibi yapmayan muhtarlar köyün bağlı olduğu ilçe idare kurulu kararı ile görevden uzaklaştırılabilir. Muhtarın köy yararına olmayan kararını vali veya kaymakam bozabilir.
İl merkezine bağlı köylerde vali, ilçelere bağlı köylerde kaymakamlar, muhtarın köy işlerini ve kanunlarla verilen diğer görevlerini yapmadığını görürlerse muhtara yazılı ihtarda bulunurlar. Buna rağmen iş görmeyen muhtar, yetkili idare kurulu kararıyla görevinden uzaklaştırılır.
Bu bilgi yanlıştır. Çünkü muhtarlar mahalleler veya köylerde halk tarafından seçilir.Devlet tarafından atanmaz.
Bu seçim her dört yıllık bir dönem sonunda yenilenir. Madde 6 – Bir seçim dönemi içinde her hangi bir sebeple olursa olsun seçimin yenilenmesi halinde yeni muhtar ve ihtiyar kurulu üyelerinin görevi o dönem so-nunda biter.
Kaymakamlığa yazılı şikayette bulunmanız hâlinde gerekli işlemler yapılır, lüzum görülürse Muhtar hakkında soruşturma açılıp disiplin cezası verilir ve yapılan işlemler sonucundan tarafınıza yazılı bilgi verilir.
İlgili 42 soru bulundu
B) Görevden Uzaklaştırma: Anayasanın 127'nci maddesinin dördüncü fıkrasına göre haklarında görevleriyle ilgili bir suçtan ötürü kovuşturma veya soruşturma açılan Köy Muhtarını içişleri Bakanı geçici bir tedbir olarak, kesin hükme kadar uzaklaştırabilir.
Köy muhtarı ve yapacağı işte köy muhtarıyla birlik olanlar, köy işlerinde fenalıkları anlaşılırsa Devlet memuru gibi yargılanırlar ve ceza görürler. Köy muhtarına köy işlerini gördükleri zaman karşı gelen ve kötü söyleyenler devlet memuruna karşı koyanlar gibi ceza görürler. Muhtar yazılarını köy kâtibine yazdırır.
Muhtarlık hafta içi her sabah 09:00'da açılmakta ve vatandaşlara hizmet vermeye başlamaktadır. Muhtarlıklar genel itibariyle saat 12:00 ile 13:00 arasında öğle tatili arasına girerler ve kapalıdırlar. Mahalle Muhtarlıkları saat 17:00'de kapanmaktadır. Hizmet vermemektedir.
Madde 9 – İşbu kanun ile köye verilen işleri görmek (Köy muhtarının) ve (İhtiyar meclisinin) vazifesidir. Madde 10 – Muhtar, köyün başıdır. İşbu kanuna göre köy işlerinde söz söylemek, emir vermek ve emrini yaptırmak muhtarın hakkıdır. Muhtar Devletin memurudur.
Muhtar ticaret yapabilir ancak meslek ünvanını kullanarak iş hacmi yaratmamalıdır. Madde, kamu görevlisinin, yürüttüğü görevin sağladığı nüfuzdan yararlanarak mal veya hizmet satmaya çalışmasını yasaklar. Yani kamu görevlisi, görevinin getirdiği imtiyaz ve avantajları kullanarak ticari faaliyetlerde bulunamaz.
İllerde valiler il idaresine bağlı olan bütün memur ve amirleri görevden alabilir. İlçelerde ise kaymakamlar yasal koşullar sağlanması halinde emrindeki her memuru görevden uzaklaştırabilmektedir.
E) Kaymakam, ilçenin her yönden genel idare ve genel gidişini düzenlemek ve denetlemekten sorumludur; F) Kaymakam, ilçede teşkilatı ve görevli memuru bulunmayan işlerin yürütülmesini, bu işlerin görülmesiyle yakın ilgisi bulunan herhangi bir idare veya daire başkanlığından isteyebilir.
Buna göre köy ihtiyar heyeti, köy işlerini sıraya koyar; imece ve salmaya karar verir; Köy muhtarının harcamalarını denetler; köy bütçesini kabul eder; köylüler arasındaki uyuşmazlıkları uzlaştırma yolu ile gidermeye çalışır; köyün zorunlu işlerini yapmayanlara ya da paylarını ödemeyenlere para cezası verir.
İlan tarihinden sonra gelen 60 ıncı günü takip eden ilk pazar günü oy verilir. İhtiyar meclisi veya heyeti seçiminin yapılması gerektiği hallerde köy veya mahalle muhtarlığı da boşalmış ise, haziran ayı beklenmeksizin her iki seçim beraber yapılır.
Muhtarlar, kaymakamlıklara bağlı olarak çalışmaktadır. Muhtarlar köy tüzel kişiliğini temsil etmektedir. Muhtarların görev süresi ise 5 senedir. Bu süre kapsamında muhtar köye ilişkin kararlarını da 4 azası ile beraber almak durumundadır.
2972 sayılı Mahalli İdarelerin Seçimi Hakkında Kanunun; Adaylık ve Seçilme Yeterliliği başlıklı 31 inci maddesinin 2 nci fıkrasında, (değişik 02.03.1984 - 2986/3) muhtar, ihtiyar meclisi ve ihtiyar heyeti üyeliğine seçilebilmek için en az 6 aydan beri o mahalle veya köyde oturma şartı getirilmiştir.
Muhtarlar il genel meclisi ve belediye meclis toplantılarına katılabilecek ve bu toplantılarda söz hakkına sahip olacak. Muhtarlar yılda 30 gün izin kullanabilecek.
Muhtarlar 5510 sayılı kanunun 4.maddesinin 1.fıkrasının b bendi kapsamında sigortalı sayılmışlardır. 4/1-b tanımı her ne kadar kamuoyunda bağımsız çalışan “bağkurluları” belirtmek için kullanılsa da mahalle ve köy muhtarları da açıkça bu kapsamda bulunmaktadırlar.
Muhtarlıklar genel itibariyle Cumartesi ve Pazar yani hafta sonu kapalıdır. Ayrıca diğer kamu kurumları gibi muhtarlıklar da resmi tatil ve bayram günlerinde de hizmet vermemektedir. Muhtarlıklar hafta içi 09:00 - 12:00 / 13:00 - 17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Muhtar Nasıl Olunur? Muhtar olabilmek için önceden herhangi bir eğitim şartı bulunmaz. Bir kişi muhtar olduktan sonra bağlı olduğu kaymakamlık tarafından hizmet içi eğitimler alır. 25 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes muhtar olabilir.
"Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. Belediye sınırları içinde mahalle kurulması, kaldırılması, birleştirilmesi, bölünmesi, adlarıyla sınırlarının tespiti ve değiştirilmesi, belediye meclisinin kararı ve kaymakamın görüşü üzerine valinin onayı ile olur.
NOT: Eski Belediye Başkanları ve Eski Muhtarlara, sadece bir silah için harçsız ve süresiz taşıma veya bulundurma ruhsatı verilebilecektir.
Diğer yandan muhtar olabilmek için en önemli şartlar içerisinde, ilgili köy veya mahallede en az altı ay süreli ikamet etmektir. Ayrıca yüz kızartıcı herhangi bir işe karışmamış ve adli sicil kaydı bulunmamış olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri