Kayınpeder, kayınbaba veya kaynata; bir erkeğe göre karısının, bir kadına göre kocasının yani evli çiftlerin eşlerinin babası için kullandığı sözcüktür.
Öyleyse kayınpedere ve kayınvalideye baba ve anne demenin dinen bir sakıncası olmadığı söylenebilir. Nitekim ceddimiz hürmet olarak bunlara "Ana-baba" demişlerdir.
Kaynata, çiftlerin eşlerinin babalarına verilen isimdir. Kısaca, kayınpederin diğer kullanım şekli kaynatadır. Gelin, kocasının babasından; damat da karısının babasından kaynata diye bahseder. Kaynata kelimesi, zamanla yerini “baba” kelimesine bırakır.
Valide yerine ana sözcüğü de kullanılabilmektedir.
KAYINPEDER KELİMESİNİN ANLAMI
Kaynata anlamına gelir. Bu kelime genellikle kayın peder şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kayınpeder şeklinde olmalıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Kişinin kayınbabası öz babası gibidir. Bu bakımdan gelinin kayınbabası ile yalnız kalması ve onun hizmetinde bulunması caizdir. Kayınbabanın yanında saçın ve kolların açık olması caizdir.
Kayınpeder gelini için baba hükmündedir ama gelin onun yanında babası gibi serbest olamaz davranamaz. Caizdir, denildiğinde doğacak mahzurların önüne geçilmesi günümüz için şibhu mustahildir.
Bir rivayete göre ise dünyanın en hızlı kaynayan ve birleşen ağacı olduğu için Orta Asya Şaman Türkleri iki ailenin birleşmesinin sembolü olarak kullanılan kayın ağacı, insanların eşlerinin ailelerine "Kaynana, Kaynata, Kayınço" kelimelerinin doğmasına neden olmuş.
Evli çiftlerin eşlerinin erkek kardeşleri için kullandıkları kelimedir. İyelik eki aldığında, “Kaynım” şeklinde kullanılır. Evli bir çiftin ebeveynleri birbirlerinin dünürleri olur. Bir kadının eşinin kız kardeşi onun görümcesidir.
Bebekler sıklıkla 7 aydan sonra benzer heceleri söylemeye başlar. Ba baba, de dede veya ma mama gibi. Ama esas olarak anmalı ve anlaşılır ve bilerek söyledikleri kelimelerin çıkması genellikle en erken 9 ay ve sonrasında gerçekleşir.
Kayın hısımlığı, bir kimsenin eşinin kan hısımları ile olan hısımlık bağıdır. MK 18 I bunu şöyle ifade eder; eşlerden biri ile diğer eşin kan hısımları, aynı tür ve dereceden kayın hısımı olurlar. Buna göre mesela kayınpeder, kayınvalide yani bir kimsenin eşinin babası veya annesi, o kimsenin üstsoy kayın hısımıdır.
“Bir gelin kendi kocası ve hatta çocuğuna bile bakma zorunluluğu yoktur. Dolayısıyla bir kayınpedere bakma sorumluluğu da yoktur." İşte bu hüküm farziyet noktasından değerlendirilerek verilmiştir.
Diyanet'in yayınladığı fetvaya göre gelinler, kaynana ya da kayınbabalarına bakmak zorunda değiller.
Peder, Farsça baba demektir. Kullanmakta mahzur yoktur.
Yani, bir hanım için kayınpederi, bir erkek için de kayınvalidesi gerçek baba ve annesi gibidir, aralarında ebedî mahremiyet vardır.
Büyüklerimiz her ne kadar hatalı da olsalar, alttan alıp şefkatle yaklaşması gereken küçüklerdir. Anne babanızın hataları varsa, güzel bir dille onları incitmeden uyarabilirsiniz; küsmek kesinlikle caiz değildir.
Anne ile birlikte bir çocuğun dünyaya gelmesini sağlayan ebeveyne peder denir. Peder kelimesinin Türkçe karşılığı babadır. Arapçada "Eb" kelimesi baba, "Aba" kelimesi ise baba anlamına gelir.
Kayınbirader veya kayınço, bir erkeğe göre karısının, bir kadına göre kocasının yani evli çiftlerin eşlerinin erkek kardeşleri için kullandıkları terimdir.
Halk arasında hem bilader hem de birader şeklindeki kullanımı yaygın olan bu sözcük, dilimize Farsçadan geçmiştir. Yaklaşık 8 asırdır kullanılmakta olan birader kelimesinin sözlük anlamı erkek kardeştir. Bu kelime, çok yakın arkadaşlar tarafından hitap sözü olarak da kullanılır.
Dr. Aydın, gelin-kayınvalide arasındaki çekişmelerin belli başlı sebeplerinin ön yargılar, alınganlık, kişilik farklılıkları, gelin ve kaynananın haddini aşması, başkasını yönetme isteği, kıskançlık, ruhsal hastalıklar, bencillik, cahillik gibi konular olduğunu belirtti.
Evlenilmesine hiçbir zaman müsaade edilmeyen kimseler şunlardır: Kanbağı olan akrabalardan torun, evlat, anne, baba, dede, nine, kardeş, teyze, dayı, hala, amca, yeğen. Evlilik yoluyla edinilen (sıhrî) akrabalardan kaynana, kayınbaba, eşlerin başkalarından olan çocukları, evlatların eşleri.
Bununda bir günahı yoktur... (Gelinin, kaynana ve kayın baba'ya bakma zorunluluğu yok... bakmazsa günahı da yok..)
Dolayısıyla hasta olan kayınpederin bakımını yapabilecek eşi, oğlu veya erkek torunu ya da öz kızı olduğu hâlde söz konusu bakım ve hizmetin gelin tarafından yapılması dinen doğru olmaz. Onların bulunmaması hâlinde ise bu hizmetleri gelinin yapmasında dinen bir sakınca yoktur.
Kadının mahremleri ise şunlardır:
Baba, kayın baba, erkek kardeş, erkek sütkardeş, erkek evlat, üvey erkek evlat, erkek ve kız kardeşinin erkek çocukları (yeğenler), amca, dayı, kızının kocası (damat). Nikâh devam ettiği sürece kocasının amca ve dayıları.
Daha sonra on yaşına kadar sadece ön ve arka uzuvları ve bunların çevresi ile uyluklar avret kabul edilir. Çocukların on yaşından sonra erkek olsun kız olsun, avret yerleri, namazda ve namaz dışında, erginlik çağına ulaşmış kimselerin avret yeri gibi sayılır." [İbn Abidîn, Reddü'l-Muhtâr, Mısır, (t.y), I/378].
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri