Cüruf, metallerin veya metal içeren cevherlerin, eritildiklerinde oluşan ve metalden daha hafif oksitler ve silikatlar kompleksi olan ve yoğunluk farkı nedeniyle yüzeyde biriken bir yan ürün olarak tanımlanmaktadır (Ünal ve Ark., 2014).
Cüruf, tamamen saf olmayan metaller ergitildiği zaman yoğunluk farkı nedeniyle yüzeyde biriken daha hafif metallere verilen isimdir. Hafif metalin havaya temas edip oksitlenmesiyle oluşur. Bu nedenle metal küfü olarak da bilinir. Günümüzde çimento, seramik yapımında ve yapay kordon yapımında kullanılır.
Ergimiş örtü maddesinin oluşturduğu cüruf kaynak banyosundaki ergimiş kaynak metali için ek bir koruma sağlar. İlave metal (dolgu metali), tükenen elektrodun çekirdek telinden ve bazı elektrodlarda da elektrod örtüsündeki metal tozları tarafından sağlanır.
Cüruf Eski dönemlerde beton ve asfalt ile beraber, dolgu ve demiryolu balastlarında inşaat malzemesi olarak kullanılırdı. Daha sonra bodrum ve binaların temeline dökülen taş olarak da ele alındı ve değerlendirildi. Günümüzde hala bu şekilde değişik amaçlar üzerinden kullanılan bir kimyasal yapı olarak öne çıkıyor.
CÜRUF SATIŞ VE NAKLİYE
Öğütülmüş Yüksek Fırın Cürufu, demir-çelik tesislerinde bulunan yüksek fırınlarda demir üretimi sırasında ortaya çıkan bir yan üründür. Yüksek fırın cürufu aniden soğutulmak suretiyle granüle hale getirilir ve daha sonra da öğütülür.
İlgili 32 soru bulundu
Cüruf, koyu renkli, gözenekli, bünyesinde bitkilere yararlı çeşitli mineralleri de barındıran volkanik bir kaya türüdür.Doğal yapısı, toprağın havalanmasını ve bitki köklerinin oksijene ulaşmasını sağlar.Su tutma yeteneği toprak nemini dengeler.
Alüminyum dökümde cüruf birincil ya da ikincil ergitme, ergimiş metal transferi ve rafinasyon süreçlerinde alüminyumun oksijene olan yüksek ilgisinden ötürü, yani oksidasyon sonucu oluşan ve şarja bağlı olarak metalik ya da metalik olmayan bileşenler içeren amorf (düzensiz) yapıdır.
Cüruf erimiş bir sıvı olarak oluşan ve soğuduktan sonra katılaşan karmaşık bir silikat ve oksit çözeltisidir; granüler malzemenin betonda bir agrega olarak kullanılmaya, imal edilmeye uygun bir boyutta öğütülen camsı bir maddedir. Cüruf çokça ve potansiyel olarak değerlidir.
Çelik parçalarının oksitlenmesi sırasında elektrik ark fırınlarının içinde ortaya çıkan bir atık malzemedir. Çelikhane cürufu (ÇC), çelik kimyasal özelliklerinin oksitlerini ve silikatlarını içeren bir atık malzemedir. ÇC diğer puzolanik özelliği olan atık malzemelerden farklı özelliğe sahiptir [10].
Tehlikeli atık olarak kabul edilen alüminyum cürufları içerisindeki tuzlar (azot, flor, klor vs) yıkanmak suretiyle alınmaktadır.
Kaynak, katılaşma sırasında büzülürken oluşan çekme gerilmeleri dentritler arasında çatlamaya neden olur. Kaynak metalinin sıcak çatlaması her zaman tanelerarası karaktere sahiptir. Çoğunlukla sıcak çatlama çeliklerde, paslanmaz çeliklerde, nikel alaşımlarında düşük ergime sıcaklığına sahip sıvı film nedeniyle oluşur.
Çekiçle ve fırça ile temizlemenin yetersiz kalabileceği. durumlarda hızlı ve etkin çözüm olarak malzemeye. uygun spiral temizleyiciler tercih edilebilir.
Kaynağın köpürmesi genellikle gaz korumasının doğru yapılmaması nedeniyle meydana gelir. Gaz debisinin istenenden çok veya az olması kaynak banyosu üzerinde gözeneklenmeye neden olur. Bunun önüne geçmek için yapılacak şeylerin başında kaynak torcu ucundan gaz akış debisi ölçülmesi gelir.
Dezavantajları: Gazaltı kaynak ekipmanları, örtülü elektrod ark kaynağı ekipmanlarına göre daha karmaşık, daha pahalı ve taşınması daha zordur. Gazaltı kaynak torcu iş parçasına yakın olması gerektiği için örtülü elektrod ark kaynağı gibi ulaşılması zor alanlarda kaynak yapmak kolay değildir.
Cüruflaşma: Ortamdaki havanın yetersiz olduğu durumda kömürün yanmadan karbonize olmasıdır. Yani cüruf kömürün yanmamış halidir. Kömürün yanmadan külle atılması maliyeti arttırmaktadır. Cüruflaşmayı önlemek için gerektiğinde fazla hava verilmemelidir.
Kül ve cüruf: tehlikesiz inert atık olarak değerlendirilir. Şartlar uygunsa çimento fabrikalarına katkı maddesi olarak verebilirsiniz. Olmuyorsa katı atık depolama sahalarına (belediye) gönderirsiniz.
Kül ve curuf, endüstriyel tesislerde ısı üretimi amacıyla kömür gibi katı yakıtların yakılması sonucu oluşmaktadır. Termik santraller, ısıtma tesisleri, gıda tesisleri, kimya tesisleri, tekstil fabrikaları gibi çeşitli endüstriyel tesislerde ortaya çıkan kömür külünün tahliye edilmesi gerekmektedir.
AGREGA. Kum, çakıl, kırma taş, cüruf gibi çeşitli büyüklükteki taneli malzemelere agrega denir. Doğal, yapay veya her iki cins yoğun mineral malzemesinin genellikle 100 mm' ye kadar çeşitli büyüklüklerdeki kırılmamış ve/veya kırılmış tanelerinin bir yığınıdır.
Çeşitli silikatların bulunduğu cüruf fazı'dır. İzabe sırasında cüruf yapıcı katkı malzemesi etkisi ile metalik fazın üzerinde gang minerallerinden oluşan ve oksit karışımından meydana gelen atık camsı silikat fazına cüruf denir.
Betonda Yüksek Fırın Cürufu Neye Yarar? Beton içerisine öğütülmüş formda granüle yüksek fırın cürufu katılması, taze ve sertleşmiş betonun özelliklerini iyileştirir. Öğütülmüş yüksek fırın cürufu, betonu hiç cüruf içermeyen normal bir betona kıyasla agresif çevre koşullarına karşı daha dayanıklı kılar.
İzabe işlemlerinde yüksek sıcaklıklarda örneğin ergimiş sülfürler (mat)-ergimiş oksitler (cüruf), ergimiş metal-cüruf ve ergimiş tuzlar-metaller gibi birbirine karışmayan sıvı fazlar kullanılarak ayırma gerçekleştirilir.
Cüruf, koyu renkli, gözenekli, bünyesinde bitkilere yararlı çeşitli mineralleri de barındıran volkanik bir kaya türüdür. Doğal yapısı, toprağın havalanmasını ve bitki köklerinin oksijene ulaşmasını sağlar.
Bakır cürufları, sülfürlü bakır cevherlerinden pirometalurjik yöntemle bakır üretimi sürecinde oluşan katı yan ürünlerdir. Dünya genelinde yılda yaklaşık olarak elli milyon ton cüruf üretilmektedir.
Volkan küllerinin tabakalar halinde birikmesi ve yeryüzüne püskürtülme sonucu meydana gelmiş materyallerdir. Hafif yapısı ile su tutucu bir bitki yetiştirme ortamıdır. Çok sayıda gözenek içeren bir volkanik kaya türüdür.
Cüruf, delikli volkanik kayalardır. Genellikle koyu siyah, kahverengi ya da kırmızırenkte ve bazaltik veya andezitik bileşimlidir. Hafif bir malzeme olup, su tutma kapasitesi yüksektir. İç mekan bitki topraklarının hazırlanmasında ve renginden dolayı dış mekan süslemelerinde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri