Dişi kedilerde regl süresi genel olarak 6 ila 7 gün olarak devam etmektedir. Ortalama 3 haftada bir kızgınlık döngüsüne giren dostunuz, yapısına göre regl süreleri farklılık gösterebilir.
Kediler ayrıca insanlar gibi âdet görmezler. Kedilerde kalınlaşan rahim astarı dokusu hamilelik gelişmediğinde insanlarda olduğu gibi dökülerek vücut dışına atılmaz. Doku direkt olarak vücut tarafından emilir. Bu da kedilerin kızgınlık dönemlerinde regl olmadığı anlamına gelir.
Kediler genellikle 6. ayında kızgınlık dönemine girer. Ancak bazı kedilerin gelişim sistemindeki farklılıktan ötürü 4. ayında kızgınlık dönemine girdiği görülmektedir. Yılda ortalama 3-4 defa kızgınlığa girerler. Bu dönem çoğunlukla ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görülür.
Birebir aynı olmasa da evet kediler de regl olmaktadır. Ancak bu biz insanlardaki gibi bir kanama değildir ve gözle görülür şeklide belli olmaz. Kızgınlık dönemlerine girdiklerinde kan yerine kahverengi bir sıvı bırakmaktadırlar. Eğer herhangi bir kan görülüyorsa mutlaka bir veteriner hekime gösterilmelidir.
Piyometra bazı kedilerde açık servikle bazılarında ise kapalı serviksle seyreder. Serviks açıksa iltihaplı akıntı kedinin vajinasından boşalır ve genellikle kanla karışık bir yapıdadır. Birçok kedi kendini çok iyi temizlediğinden bu durum bazen hasta sahipleri tarafından fark edilmeyebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Kediler insanlarda olduğu gibi üreme dönemlerine girdikleri zaman regl kanaması görülmez. Bunun yanı sıra dişi kediler kızgınlık dönemlerine girdikleri zaman kanama yerine kahverengi bir sıvı gelebilmektedir. Dolayısıyla kediler de tüm memeli canlılar gibi belli dönemlerde regl olurlar.
Kızgınlık döneminde kediler ile her zamankinden daha fazla oyun oynayıp vakit geçirerek kedinin enerjisini atması sağlanmalıdır. Kedinin enerjisini harcamasına yardımcı olup onun uyumasını sağlamak gerekir. Uyku esnasında huzurlu olmasını sağlamak da önemli bir durumdur.
Özellikle kızgınlık dönemlerinden koku bırakma alışkanlığı yüksek oranda hem erkek hem de dişi kedilerde ortaya çıkar. Bu durum özellikle kapalı alanlarda koku bırakma alışkanlığına dönüşür.
Kızgınlık döneminde kediniz daha sevecen olabilir; mobilyalara, duvarlara ve sevdiği insanlara sürünebilir. Muhtemelen özellikle arka ayaklarıyla sürünecektir ve arka ayakları ile kuyruğunu kaldırarak sık sık çiftleşme durumu sergileyebilir.
Eğer dişi kedi kızgınlıkta değilse ve erkek kedi ile çiftleşmek istemezse, kendisini ısırmasına karşı tepki göstererek onu üzerinden atmaya çalışır.
Dişi Kediler ortalama olarak yılda 3 kere kızgınlık dönemine girerler. Özellikle bahar ve yaz aylarında kızgınlığa giren kediler, evlerde yaşamaya başlamalarıyla, kış aylarında da kızgınlık göstermeye başlamışlardır. Çünkü kışın evlerdeki sıcaklık ve ışık onların doğal takvimlerini şaşırmalarına neden olabilmektedir.
Kediler üreme döneminde olduğunda, bu dönem kızgınlık dönemi olarak adlandırılır ve kediniz çiftleşme arayışındadır. Genellikle kediler ilkbahar ve sonbahar mevsiminde kızgınlık dönemine girerler. Bu kızgınlık dönemi birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişen bir zaman diliminde geçer.
Kedi kızgınlık dönemi ortalama olarak 6 gün sürer. Elbette bu süre kediden kediye göre değişiklik gösterebilir. Kediler bu dönemde çiftleştikleri takdirde ortalama kızgınlık süresi 9 güne kadar artar.
Baştan açıklayalım kediniz kızgınlık süresindeyken ACI ÇEKMİYOR, AĞRISI YOK. Herşey normal :) Yaptıklarını cinsel dürtüler ile davranışlarına yansıtıyor diyebiliriz. Tıbbi açıdan açıklamamız gerekirse kedigiller provake ovülatör hayvanlardır. Yani yumurta hücresinin düşmesi için ilk çiftleşmeye ihtiyaçları vardır.
Erkek kediler çiftleşme dönemine 7. aydan sonra girerken, dişi kediler ise 6. ayda girerler. Dişi kedilerde kızgınlık dönemi olarak adlandırılan bu süreçte, dişi kedilerin hareketleri ve karakterleri ters yönde değişir.
Kediler kardeşleriyle çiftleşir mi? Kediler bu ayrımları yapamadıkları için cinsel olgunluğa eriştiklerinde birbirleri ile çiftleşmek isteyebilirler. Ancak kan bağı olan kedilerin (erkek kardeş, kız kardeş, baba ve kız, anne ve oğlu) çiftleşmesi oldukça risklidir ve bu durum genetik kusurların gelişmesine yol açar.
Kedinizi asla ceza vererek bir odaya kapatmamalısınız. Çünkü kedilere ceza vermek oldukça yanlıştır.
Kedinizin evin içinde kalması ve çiftleşeceği uygun bir partnerle birlikte yaşamaması durumunda dahi, kedinizin kısırlaştırılması yine de iyi bir fikirdir. Dişi bir kediniz varsa, kısırlaştırma yumurtalık kanserini imkansız hale getirmekte ve rahim kanseri riskini de çarpıcı bir biçimde azaltmaktadır.
Bu sorun çözülene kadar yapabileceğiniz tek şey, başka bir yere fazladan bir kum kabı yerleştirmek ve kedinizi de onu kullanmaya teşvik etmektir. Ekstra kum kabı diğer kum kabından daha uzak bir yerde olabilir. Böylece kedinizin beklenmedik yerlere idrarını yapmasının da önemli ölçüde önüne geçebilirsiniz.
Lavanta, sardunya ve okaliptüs
Aynı şekilde sardunya ve okaliptüs bitkileri de kedilerin sevmediği bir koku yayarlar. Kadife çiçeği, petunya ve yaprak güzeli de kedilerin kokusundan hoşlanmadığı çiçeklerdir.
Kızgınlık dönemine giren dişi kediler bu süreçte huzursuz ve gergin olabilirler. Dişi kedinizi sakinleştirmek adına oyuncak ve aktivitelerle dikkatini dağıtabilirsiniz. Bu dönemde ekstra sevgi ve ilgi göstererek rahatlamasını sağlayabilir, onunla daha fazla zaman geçirerek sevginizi hissetmesini sağlayabilirsiniz.
Dişi kedinizi kızgınlık dönemi sırasında kısırlaştırmamalısınız; çünkü aşırı kanama ortaya çıkabilir. Zaten veterineriniz de kızgınlık döneminde böyle bir operasyonu gerçekleştirmeyecektir. Kediniz kızgınlık dönemini atlattıktan sonra, kısırlaştırma operasyonu için uygun duruma gelir.
FELIWAY Classic Sprey
Dişi ya da erkek, kısırlaştırılmış ya da kısırlaştırılmamış tüm kediler kendi bölgelerini idrar püskürterek işaretlerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri