Kaynak gösterme yoluyla bilginin gerçek sahibinin hakkı teslim edildiği gibi, araştırmacının kendi katkısının ne olduğu da açıkça gösterilmiş olur. Kaynak belirtme, araştırmacının görüşlerinin doğruluğunu destekleyen başka kaynaklar olduğunu ve/veya karşıt görüşleri de göz önüne aldığını gösterir.
Kaynak (imalat); metal veya plastik mühendislik malzemelerinin kalıcı olarak birleştirilmesi için uygulanan imalat yöntemi. Kaynak (coğrafya); Coğrafya'da suyun yeryüzüne çıktığı yer (su kaynağı). Kaynak (ekonomi); Bir mal ve hizmet üretmek amacıyla ürünün yapısında doğrudan ya da dolaylı katılan üretim faktörleri.
ALINTI YAPMA VE KAYNAK GÖSTERME
Bir araştırmacı çalışmasında (tez, makale, proje…) yararlandığı tüm kaynakları belirtmelidir. Buna kaynak (referans) gösterimi denir.
Yeraltı sularının yüzeye çıktığı alanlara kaynak denir. Göze, bulak, pınar, eşme, menba kelimeleri kaynak yerine farklı bölgelerde kullanılmaktadır. Kaynak topoğrafya yüzeyinin yeraltı su yatağını kestiği nokta veya çizgi boyunca oluşur. Kaynaklar yeryüzüne farklı güçlerde çıkarlar.
İlgili 45 soru bulundu
Kaynak Ne Demek Sözlük Anlamları
Bir suyun çıktığı yer, kaynarca, pınar, memba, göz: "Sonra yavaşça kaynağa doğru eğildi." - Yakup Kadri Karaosmanoğlu. 2. Bir şeyin çıktığı yer, menşe: İnanılır kaynaklardan alınan haberlere göre...
Isı ve basıncın ayrı ayrı ya da birlikte kullanılması yoluyla parçaların birleştirilmesi işlemine kaynak denir. İşlem sırasında erime sıcaklığı, birleştirilmek istenilen parçaların erime sıcaklığı ile aynı ya da benzer olan parçalardan yararlanılarak birleştirme yapılmaktadır.
kaynakça Belli bir konu, yer ve dönemle ilgili yayınları kapsayan veya en iyilerini seçen eser, bibliyografya, bibliyografi.
Kaynak (Verici/Gönderen/Anlatan): İletişimi başlatan ve iletiyi kodlayandır. Kaynak, iletisini kendisi oluşturup aktarabileceği gibi başka kaynaktan da aktarabilir. İnsan, hayvan ya da bir aygıt “kaynak” olabilir. İleti (Mesaj): Kaynağın alıcıya gönderdiği kodlanmış bilgidir.
Bunların dışında okulda kullandığımız her türlü şey birer kaynaktır. Örneğin okulda lavabo kullanırken ellerimizi yıkadığımız sabun, su ve tuvalet kağıdı birer kaynaktır. Okulda ısınmak için kullanılan kömür, doğalgaz ve odun gibi yakıtlar da başlıca kaynaklardandır.
Metin İçinde Kaynak Gösterme Örnekleri
İlk seçenek, yazarın soyadına ve araştır- manın yayın tarihine metin içerisinde yer verilmesidir (metin içinde kaynak gösterme); ikinci seçenek ise, metin içinde cümlenin tamamlanıp ardından ilgili bulguya ait kaynağın gösterilmesidir (parantez içinde kaynak göster- me).
En yaygın olarak kullanılanlar MLA, APA ve Chicago Manual of Style yöntemleridir. Chicago'nun diğerlerinden farklı olarak iki tür yöntemi bulunmaktadır.
Kaynak göstermenin önemi
- Bilginin asıl sahibini belirtir. - Araştırmacının katkısını açıkça ortaya koyar. ➢ Çalışmanın güvenirliğini artırır. - Çalışmanın derinliği konusunda fikir verir. - Sunulan bilgiyi veya görüşü belgeler. - Denetim olanağı sağlar. ➢ Kullanılan kaynaklara erişim olanağı sağlar.
Kaynakların tam kullanımı; Bir ekonomide toplam üretim ve milli geliri etkileyen faktörleri, milli gelir ve kaynak kullanımı arasındaki ilişkileri incelemek ve hangi koşullarda tam istihdamın sağlanabileceğini ortaya koymaktır.
Metal Kaynağı: Metalik malzemeyi ısı veya basınç veya her ikisini birden kullanarak ve aynı cinsten veya erime aralığı aynı ve yaklaşık bir malzeme katarak veya katmadan birleştirmeye metal kaynağı adı verilir. İki parçanın birleştirilmesinde ilave bir malzeme kullanılırsa, bu malzemeye ilave metal adı verilir.
Kaynağın Eş Anlamlısı Olan Sözcükler
Günlük hayatta kullanılan kaynak kelimesinin yerine kullanılan köken, dip, eşme, menba, menşei, referans, pınar, tavsiye, temel, bulak, başlangıç ve kök gibi kelimeler farklı yerlerde kullanılır.
“Edebiyatın kaynağı nedir?” sorusuna verilecek en genel ve en doğru cevap için “Edebiyatın kaynağı insandır, insana dair her şeydir?” demek yanlış olmaz. Edebiyat insan için vardır. Ede- biyat; insana dair şeyleri, insanlar için, insanlar tarafından anlatır.
1- Yazılı Kaynaklar:Kitabeler,fermanlar,kanunlar,mahkeme kayıtları, noterlik yazıları, gazeteler, dergiler vb... 2- Yazısız(Sözlü) Kaynaklar: Evler, kaleler, tapınaklar, heykeller, silah, eşyalar, destanlar, efsaneler, fıkralar, atasözleri örf ve adetler vb...
Not: Kurumlar kaynak olduğunda, metinde kısaltması yazılır. Örneğin, Türk Dil Kurumu kaynak olduğunda, metin içerisinde (TDK, 1996: 35) gibi bir kaynak gösterimi olur. Kullanılan tüm kaynaklar, metnin sonunda ayrı bir bölüm halinde yazar soyadlarına göre alfabetik olarak numaralandırılmadan verilmelidir.
Kaynağın referans olarak kullanıldığı cümlenin ya da paragrafın sonunda parantez içerisinde; yazarın ya da yazarların soyadı, (,)'den sonra yayın tarihi ve (:) sonra referans alınan sayfa(ların) numarası belirtilmelidir.
Kaynakça bölümü yazılırken; yazarın ismi, eserin ismi, eserin yayın evinin ismi, basıldığı şehir ve son olarak da eserin basıldığı yıl yazılır. Bu bilgiler aralarına virgül işareti koyularak yazılmalıdır. Makale için kaynakça yazılırken yararlanılan kaynaklar hakkında mutlaka bulunması gereken bilgiler vardır.
Kaynak, tarihî bilgi veren malzemedir. İnsanın söylediği veya yazdığı, ya-hud îmâl ettiği herşey onun hakkında bilgi verebilir.
Kaynak, iki veya daha fazla malzemenin birbiri ile ısı ve/veya basınç kullanarak kaynaştırıldığı (birleştirildiği) bir imalat yöntemidir, genellikle metal veya plastik malzemeler üzerinde kullanılır.
Fakat, bunların içerisinden günümüzde, özellikle metallerin birleştirilmesinde en yaygın başvurulan yöntem kesinlikle Örtülü Elektrot Ark Kaynağı'dır. Bu kaynak türü, bütün kaynakların karşılaştırıldığı listelerin birçoğunda en güçlü kaynak tipi olarak seçilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri