Bu müesseseler, Hz. Peygamber (s.a.v) devrinden itibaren “kardeşlik ilkesi, aile müessesesi, devlet (beytülmâl), âkile ve kasâme, zekat ve sadaka, vakıflar ve sandıklar” şeklinde zikredilebilir.
Zekât yükümlülüğünün zenginlerin üzerinde olması ve kolay şartlara bağlanmış olması, bu ibadetin sosyal adaleti teminine katkı sunmaktadır. Zekâttan dar gelirlilerin faydalanması da bu açıdan önem taşımaktadır.
Seyyid Kutub tarafından açıklandığı gibi, İslam'da sosyal adalet, sosyal adaletin üç temel unsuru vardır. Bunlar mutlak vicdan özgürlüğü, tüm insanların eşitliği ve toplumun üyeleri arasındaki sosyal dayanışmadır.
Miller (2005) yaşamın değerini artıran, insan haklarını ve adaleti görünür kılan yukarıdaki üç önemli sosyal adalet bileşenine bağlı olarak sosyal açıdan adaleti “Sosyal minimum”, “Eşit vatandaşlık”, “Fırsat eşitliği” ve “Adil dağıtım” ilkeleri ile açıklamaktadır (Miller, 2005).
Miller (1999), sosyal adaletin dört unsurunu şu şekilde kavramsallaştırmıştır: hak etme, gereksinimler, yasal haklar ve eşitlik.
İlgili 22 soru bulundu
Kur'ân'a göre Allah mutlak ve hakiki adalet sahibidir. Allah'ın isimlerinden (Esmâ-yi Hüsnâ) biri de Adl'dir. Yani O, hiç kimseye zulmetmez. Herkese hak ettiği şekilde muamele eder ve ahirette de zerre kadar haksızlığa mahal vermeyecek şekilde adaletle hükmedecek ve mazlumun hakkını zalimden alacaktır.
Zekât yükümlüsü olmak için gerekli şartların azlığı ve kolaylığı da zekâtı sosyal adaleti sağlayan güçlü bir kaynak haline getirmektedir.
“Sosyal adalet en yalın anlatımla, nimet ve külfetlerin toplumda adil bir şekilde dağıtılmasıdır. Bir başka deyişle, toplumda herkesin hakça bir paylaşım olduğu konusunda genel bir kanaatinin bulunmasıdır.”
Eğitim hakkı, sağlık hakkı, çalışma hakkı, konut hakkı, ücrette adaletin sağlanması ve asgari ücret, sosyal güvenlik hakkı, beslenme hakkı ve bazı toplumsal kesimlerin (engelliler, çocuklar, yaşlılar gibi) korunması çerçevesinde devlete yüklenen yükümlülükler bu bağlamda zikredilebilir.
Sosyal adaletin amacı birey ve grupların, ihtiyaçları doğrultusunda şekillenmiş bir toplum içinde tam ve eşit katılımlarının sağlanmasıdır. Ayrıca amacı adil ve sürdürülebilir kaynak paylaşımının bulunduğu, insan onur ve değerinin tanındığı, bireylerin güven içinde yaşadığı bir toplum oluşturmaktır.
John Bordley Rawls (21 Şubat 1921 - 24 Kasım 2002), Amerikalı filozof. Temel eseri A Theory of Justice (Bir Adalet Kuramı) dır.
Zekat, toplumda sosyo-ekonomik dengeyi sağlamaya yönelik bir ibadettir.
Terim olarak da “zekât”, “belli bir malvarlığının belli bir kısmını belli yerlere vermekten ibaret olan, toplumda da sosyal güvenliği sağlayan, bu yüzden de psikolojik, sosyolojik ve ekonomik boyutları önemli olan bir ibâdet” olarak tanımlanır.
Sosyal adalet, toplumun bir üyesi olarak kabul edilen bireylerle toplum arasındaki sosyal ilişkilerin ortaklaşa iyinin gerçekleştirilmesi amacıyla düzenlenmesine verilen addır. Asgari ücret kavramını ilk kez kullanan John A. Ryan tarafından tanımlanmıştır.
Sosyal adalet, toplum içerisindeki birey ve grupların ortaklaşa belirlenen ihtiyaçlarını karşılamak için tam ve eşit katılım hedef ve sürecine karşılık gelir. Sosyal adalet ekonomik, politik ve kültürel adaletin bir bütünüdür.
Davranış ve hükümde doğru olmak, hakka göre hüküm vermek, eşit olmak, eşit kılmak. Adalet, Kur'an-ı Kerim'de ve hadislerde genellikle "düzen, denge, denklik, eşitlik, gerçeğe uygun hükmetme, doğru yolu izleme, takvaya yönelme, dürüstlük, tarafsızlık" gibi anlamlarda kullanılmıştır.
Ferdî ve içtimaî yapıda dirlik ve düzenliği, hakkaniyet ve eşitlik ilkelerine uygun yaşamayı sağlayan ahlâkî erdem. Adâlet, “davranış ve hükümde doğru olmak, hakka göre hüküm vermek, eşit olmak, eşit kılmak (Allah hakkında kullanıldığında 'şirk koşmak')” gibi mânalara gelen bir masdar-isimdir.
Bu sistemde insanlar, ekonomi ile ilgili çalışmalarında da dinin gerekliliklerine zorundadırlar. İslam ekonomisinde yasaklanan uygulamalar ise faiz, garar ve ticarette aldatma olarak öne çıkmaktadır. İslamiyetin faizi yasaklaması, İslam ekonomisinin faizsiz bankacılık sistemini oluşturmasına yol açmıştır.
İbadetlerin toplumsal fonksiyonlarını şöyle sıralayabiliriz; iba- detler toplumsal bütünleşmeye katkı sağlar, kötülüklerden uzaklaş- tırır, toplumsal paylaşmayı ve dayanışmayı sağlar. İbadetlerin en önemli toplumsal fonksiyonlarından birisi sosyal bütünleşmeyi sağlamış olmasıdır.
Zekât emri, faiz yasağı, gelir elde etmede emeğin temel alınması, israf, stokçuluk, karaborsacılık gibi piyasa dengesini bozan uygulamaların yasaklanması yanı sıra özel mülkiyet ve ticaret serbestisi gibi temel özgürlüklerin korunması İslam'ın kendine özgü bir ekonomik sisteme evrilmesinde önem arz etmektedir.
/ Zekat belirli kimselere verilir. Sadaka ise herkese verilebilir. / Zekat farz bir ibadettir. Sadakanın hükmü ise çeşidine göre sün- net ve vacip olarak değişir.
Sadaka, fitre, zekât gibi dayanışma yöntemleri dini birer görev olmalarının yanı sıra toplumdaki yoksulluğu ve acıyı azaltmaya yardımcı olan destek mekanizmalarıdır. Ramazan ayı, yardım miktarı açısından daha büyük etki yaratacak kaynakların ve ortak çabaların bir araya getirilmesine olanak sağlar.
İslami ekonomide üretim ve tüketim araçlarında özel mülkiyet hakkı vardır. Kişisel kazanç ve girişim özgürlüğünün teşvik edildiği serbest bir piyasa ekonomisi vardır. Ticaret belli sınırlar içerisinde serbesttir. Ücret, işe ya da beceriye göre serbest piyasa şartlarında karşılıklı rızayla oluşur.
Sosyal adalet düşüncesi genelde tüm yurttaşların eşit değerliliği, temel ihtiyaçlarını giderecek eşit hakları, fırsat ve yaşam şanslarını mümkün olduğunca geniş yayma ihtiyacı ve son olarak haksız eşitsizlikleri azaltma ve mümkünse bertaraf etme gereksinimi gibi değerleri benimser.
Adalet toplumun oksijenidir; adalet olmazsa toplum nefes alamaz, gelişemez. Demokrasi ve barış, toplumdaki bireylerin adalet duygularının gelişerek vicdanlı olabilmeleriyle mümkündür. Modern toplum adaletle gelişir. Demokratik hukuk devleti, adaletin tüm sınıflar için uygulandığı ölçüde mümkün olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri