Arkın çevresindeki aşırı hava akımını yok ediniz; kaynak dışarıda yapılıyorsa, rüzgarı önlemek için uygun boyda perdeler kullanınız. Uygulamaya uygun büyüklükte gaz nozulu seçildiğinden emin olunuz. Çok küçük nozul yetersiz gaz korumasına, dolayısı ile kaynak metalinde gözenek oluşumuna neden olur.
Kaynak metalinin katılaşması sırasında içerde bulunan gazların dışarı atılamaması sonucu meydana gelen bir hasar türüdür. Ana metalin kimyasal bileşimi içinde S(kükürt),P(fosfor) Fazla ise gözenek riski artar. Kaynak metali içerisinde kalmış istenmeyen oksit, sülfit gibi maddelerin bulunmasından kaynaklanan kusurdur.
Kaynak bölgesinde parçalararası akım geçişinin sağlanması için baskı kuvvetinin mutlaka belirlenmiş olması gerekmektedir. Baskı kuvvetinin çok düşük olması, parçalar arası direnç yüksek olacağından akım geçişi başlamasıyla beraber patlamalara neden olur.
Elektrik ark kaynağında kullanılan akım şiddeti ile elektrot çapı arasında şu bağlantı bulunmaktadır: Kaynak akımı (Amper) = 40 x Elektrot çapı (mm). Bu nedenle akım ayarı, elektrodun çapı, cinsi, parçaya olan uzaklığı dikkate alınarak yapılır.
İlgili 24 soru bulundu
Amper yükseldikçe makinenin ısı enerjisine çevirebildiği elektrik akımı daha fazla olur. Bu bakımdan ince kalınlıkta ve düşük erime sıcaklığı olan malzemeler için alt sınır olan 160-180 amper kaynak makinesi türleri gereken ihtiyaçlara cevap verir.
Mesala 4 mm çapındaki bir elektrod el ark kaynağında 150 ila 190 amper arasında akımla kaynak yapılırken, tozaltı ark kaynağında 400 ila 600 amper arasında bir akım ile kaynak yapılabilir. Tozaltı kaynağında yüksek kaliteli çelik teller kullanılır. Bu teller genellikle elektrik ark ocaklarında üretilir.
Ark kaynağında oluşan şiddetli ışık gözdeki retinaya zarar verirken, kızılötesi radyasyon gözdeki korneaya zarar verir ve bunun sonucunda gözde katarakt oluşur. Arktan yayılan görünmeyen ultraviyole ışınları (UV) bir dakikadan az bir süre bile etkidiği takdirde göz kamaşmasına (welder's flash veya arc eye) neden olur.
Kaynak yapılacak bölgedeki gaz koruması düzgün olmalıdır. Uygun debide gaz akışı sağlanmalıdır. Gaz debisi ne çok fazla ne de çok az olmalıdır. Gaz korumasının yeterli olmadığı kaynak bölgelerinde kaynak sırasında köpürme, oksitlenme, gözenek, çatlak, yapışmama gibi sorunlar olabilir.
Bir kaynak operatörü kaynak makinesi veya kaynak makinesinin bağlı olduğu elektrik dağıtım sistemi içindeki elektriksel olarak “aktif” parçalara dokunduğunda, daha da ciddi şok olan primer gerilim çarpması meydana gelebilir. Bu eylem 230 veya 460 volt elektrik çarpmasına neden olabilir.
Kaynak dumanına uzun süre önemli derecede maruz kalmak, bronşiyal astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), toz hastalığı ve diğer pulmoner fibroz (kronik berilyum hastalığı, kobalt akciğer hastalığı) dahil olmak üzere akciğer fonksiyon bozukluklarına neden olabilir.
Argon gazı, farklı kaynak tekniklerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Argon kaynak gazı, çevresindeki atmosferin korunması için bir kalkan görevi görür. Bu, kaynak işlemlerini daha kesintisiz ve dayanıklı kılan çeşitli avantajlar sağlar.
Cildimizin sağlıklı çalışabilmesi ve sebum üretiminin devam etmesi için gözeneklere ihtiyacımız vardır. Gözenekler tıkandığında ciltte akne, siyah nokta, beyaz nokta gibi cilt sorunları oluşabilir. Ayrıca cilt nefes alamadığı için sebum üretimi aksar ve ciltte aşırı kuruluk/yağlanma gibi sorunlar baş gösterir.
Bununla birlikte, iki terim arasındaki temel fark, pahın iki yüzü 45 derecelik bir açıyla birleştiren bir kenar olmasıdır; oysa kaynak ağzı açmanın eğimi 45 veya 90 derece dışında herhangi bir açı olabilir.
Pozisyonda kaynak için boru ile zemin arasındaki mesafe en az 400 mm olacaktır (şek. 319). Tranşelerde kaynakçının rahat hareketine olanak sağlamaya yeterli genişlik bulunacaktır.
Kaynak yapılması sırasında kaynağın cinsine bağlı olarak 5000-6000 C dereceye kadar sıcaklıklar oluşur.
OFNOL %0.1 steril oftalmik çözelti Göze damlatılarak uygulanır. Etkin madde: 1 mg/ml olopatadin'e eşdeğer bazda 1.11 mg/ml olopatadin hidroklorür • Yardımcı maddeler: Benzalkonyum klorür %50, disodyum hidrojen fosfat (susuz), sodyum klorür, sodyum hidroksit veya hidroklorik asit (pH ayarı için), enjeksiyonluk su.
Elektrodu kibrit gibi düşünün, sürtmeden yanmaz ama kibrit kadar çok olmayacak. Kaynak iki uç arasındaki boşlukta ark atlaması sonucu oluşan bir ergimedir. Elektrodu değdirip bekleseniz arada boşluk kalmaz yapışır.
Kaynağın uygulanması esnasında başvurulan çekiçleme, bakiye gerilmeleri azaltmak için bir çaredir. Soğuma sırasında metali uzatarak çekmenin etkisi telâfi edilir ve şekil değiştirmeler azalır. Mamafih, aşırı bir «ezilme»den kaçınmalıdır. Çekiçleme, kalın parçalarda çok pasolu kaynaklarda çok faydalıdır.
Kesilen yüzeylere yapışmış oksit kabuklarını çekiç veya tel fırça ile koparmak kâfidir. Aksi halde kesme ameliyesinin taşla bitirilmesi gerekir. - Kaynak ağızları soğuk olarak da taşla, kesici plastik daire (dişsiz) testere ile ve sırf kaynak ağızlarını açmak için imal edilmiş özel frezelerle açılır.
Gözün Kaynak Işığına Maruz Kalmasını Önlemek İçin Alınması Gereken Önleml. Uygun koruyucu ekipman kullanmak: Kaynak işlemleri sırasında uygun gözlük, maske veya kalkan gibi koruyucu ekipman kullanmak gözleri kaynak ışığından korur.
Araçta üzerinde kaynak işleri yaparken ve alternatörün sökülmesi veya montajı sırasında prensip olarak her zaman akü kutup başları çıkarılmalıdır!
Alttan kök paso çekilmesi halinde 4 mm. çapında 450 mm.'lik bir elektrod kullanılırsa 1 m. kaynak dikişinin ağırlığı 0.12 kg. olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri