Hacim ölçümü yapabilmek için temel birim olarak, 'metreküp' kullanılmaktadır. Aynı zamanda gündelik yaşam içerisinde kullandığımız ve çok işimize yarayan birçok farklı hacim ölçü birimleri bulunmaktadır.
Katı ve gaz maddelerin hacim birimi metreküp, sıvı ve gaz maddelerin hacim birimi litredir. HACİM NE İLE ÖLÇÜLÜR? Sıvıların hacimleri dereceli silindir ile ölçülür. Sıvıların hacmini ölçerken litre ölçü birimini kullanırız.
Maddelerin ve cisimlerin uzay boşluğunda kapladıkları yere hacim adı verilmektedir. Tüm maddeler için ortak bir nokta olarak karşımıza çıkan hacim uzayın da üç boyutlu olması sebebiyle üç boyutludur ve V sembol ile ifade edilir.
Uluslararası ölçü birimleri sistemindeki hacim ölçü biriminin (bir cismin kapladığı alan) metreküp olduğunu ve eşit uzunlukta kenarlara sahip bir küpün çevrelediği hacme karşılık geldiğini hatırlıyoruz. Küpün hacmi, bir tarafın uzunluğunun üçüncüye (dolayısıyla küpün) yükseltilmesiyle elde edilir.
- Katıların hacmi genelde dereceli silindir ile beraber, içerisinde bulunan sıvı yardımıyla ölçülür.
İlgili 17 soru bulundu
Maddelerin boşlukta kapladığı yere hacim denir. Sıvıların hacmini dereceli kaplar yardımıyla ölçeriz. Maddelerin hacimlerini ölçmek için çeşitli dereceli kaplar kullanılır. Hacim birimi litre ve mililitredir.
Mezür, ölçü silindiri ya da dereceli silindir sıvıların hacimlerini ölçmekte kullanılan yaygın bir laboratuvar ekipmanıdır. Dar, silindirik bir şekle sahiptir. Her bir çizgi ölçülen sıvının miktarını gösterir.
Molar hacim formülü kullanarak hesaplama yapmak için Vo = V/n yani Molar hacim = Hacim / Mol sayısı olduğunu söylemek mümkündür. Mantığı anlaşıldıktan sonra ise formül kullanmadan da molar hacim hesabı yapılması mümkün olmaktadır. Hacmin mol sayısına bölünmesi ile hesaplanmaktadır.
Maddelerin uzayda kapladığı yere hacim denir. Her maddenin bir hacmi vardır. Hacim maddeler için ortak özelliklerden birisidir. iki madde birlikte aynı hacmi işgal edemez. Örneğin bir kaba su konulduğunda, kabın içindeki hava kabı terkeder.
1 litre 1 desimetreküpe eşittir. 1 rakamı ile karışmaması için küçük l yerine büyük L ya da el yazısı (ℓ) kullanımı kabul edilmiştir. Ayrıca 1 litre 1.000 mililitredir.
Sıvı Maddelerin Ölçümü
Sıvı maddelerin hacmini ölçmek için kullanılan birim, "litre"dir. Sıvı maddeler içinde bulundukları kabın şeklini alma özelliğine sahiptir. Bu nedenle sıvı maddelerin hacim ölçümü, dereceli kap ile yapılmaktadır. Uluslararası ölçüm sistemine (SI) göre bir litre, 1 desimetre küpe (dm3) eşittir.
Dikdörtgenler prizmasının hacmini bulabilmek için; uzunluğu, genişliği ve yüksekliği çarpmanız yeterlidir. Bunu formülle gösterecek olursak; H=uzunluk x genişlik x yükseklik aklınızda kalacaktır. 40 x 7 x 3 = 840 cm3 kabın hacmidir.
Kimya laboratuvarlarında sıvı maddelerin hacimlerini ölçmek için mezür, pipet, büret, balon joje, dispenser gibi cam malzemeler kullanılır.
Cevabı tekrar edecek olursak: Kütleyi ölçmek için eşit kollu terazi, Hacmi ölçmek için dereceli silindir, taşırma kabı ve dereceli kap kullanılır.
Büret : Büret, titrasyon yaparken kullanılan, içine doldurulan sıvının hacmini ölçmeye yarayan, bir ucunda içindeki maddeleri istediğiniz hızda damlatmaya yarayan vana (ya da musluk) bulunan derecelendirilmiş uzun ince boru şeklinde bir cam tüptür. Büret hacmi 1, 5, 50 mL v.b. hacimlerde olabilir.
Değişmeyen madde miktarına kütle adı verilir. Maddenin kütlesi eşit kollu terazi ile ölçülür ve "m" harfi ile ifade edilir. Birimi ise g-kg'dır. Hacim ise, maddelerin uzayda kapladığı alan olarak tanımlanmaktadır.
Özkütle formülü d=m/v şeklindedir. Burada d özkütlenin g/cm³ cinsinden değerini ifade eder. m gram cinsinden kütleye, v ise cm³ cinsinden hacme denk gelir. Dolayısıyla özkütle kütle/hacim formülüyle kolaylıkla hesaplanabilir.
Yoğunluk bir nesnenin kütlesinin hacme bölünmesiyle elde edilir; D = m/v.
Bu amaçla birtakım ölçü aletleri kullanılır. Bunların başlıcaları çelik metreler, cetveller, gönyeler çeşitli kumpaslar, mikrometreler, komperâtör, mastarlar ve ölçü lokmalarıdır. Çelik Metre ve Cetveller: Bunlar mm, cm ve parmak bölüntülü ölçü, aletleri olup, kaba ölçü alıntımda kullanılırlar.
Bu kapsamda maddenin ölçülebilir özelliklerinin başında ağırlığı, uzunluğu ve hacmi gelir. Genellikle maddenin ağırlığını ve kütlesini ölçmek için kilogram, uzunluk ölçüsü için metre ve sıvıların kütlesini ölçmek için litre kullanılır.
Hacim bir SI birimi değildir, ancak Uluslararası Birimler Sistemiyle kullanımı kabul edilmiş bir birimdir. “1 kg saf suyun hacmi 1 L olarak tanımlanmıştır.” (3. CGPM 1901).
Düzgün bir cismin hacmini bulmak için en, boy ve yükseklik ölçüleri çarpılarak sonuç bulunur. Düzgün şekle sahip olmayan maddelerin hacimleri ise 'dereceli silindir' veya 'taşırma kabı' ile bulunur ve çıkan sonuçlar m3 birimine çevrilir.
Maddelerin hacimleri değil kütleleri eşit kollu teraziler yardımı ile ölçülmektedir.
Madde ya da özdek, uzayda yer kaplayan hacmi ve kütlesi olan tanecikli yapılara denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri