Ark kaynağında oluşan şiddetli ışık gözdeki retinaya zarar verirken, kızılötesi radyasyon gözdeki korneaya zarar verir ve bunun sonucunda gözde katarakt oluşur. Arktan yayılan görünmeyen ultraviyole ışınları (UV) bir dakikadan az bir süre bile etkidiği takdirde göz kamaşmasına (welder's flash veya arc eye) neden olur.
Uzun süreli ve yoğun kaynak ışığına maruz kalma, ciddi göz hasarına yol açabilir. Bunlar arasında kornea tabakasında keratit (güneş ve kar yanığına benzeri bir durum),kornea hasarı, retina hasarı ve katarakt oluşumu yer alır.
Kaynak dumanına uzun süre önemli derecede maruz kalmak, bronşiyal astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), toz hastalığı ve diğer pulmoner fibroz (kronik berilyum hastalığı, kobalt akciğer hastalığı) dahil olmak üzere akciğer fonksiyon bozukluklarına neden olabilir.
Ark kaynağı ve kesme işlemleri vücuda zararlı radyasyon yayar. Göz ve vücudun açık yerlerinde derinin tahrişine neden olur. Ark kaynağıyla oluşan şiddetli ışık gözdeki retinaya zarar verir, kızılötesi radyasyon gözdeki korneaya zarar verir, katarakt oluşumuna neden olur.
Maske kullanılsa bile, kay- nağın ateşi, dumanı direk olarak yüzümüze yansır. Bunun sonucunda gözlerimizi kaynak alır, yüzümüzü ateş yakar, dumandan nefes alamaz hale geliriz.
İlgili 43 soru bulundu
Sürekli kaynak ve kesme işlerinde korumasız olarak çalışanlarda ultraviyole ışınlar kalıcı körlük yapabilir ve deride güneş yanığına benzer yanıklar oluşturarak deri kanseri riskini arttırır. Kaynakta radyasyondan korunmak için; Gözler tüm kaynak işlemlerinde her türlü radyasyona ve ısıya karşı muhakkak korunmalıdır.
Uluslararası Kanser Araştırma Derneği (IARC), tüm kaynak dumanının akciğer kanserine neden olabileceği ve böbrek kanserine neden olabileceği sonucuna vararak tüm kaynak dumanını Grup 1 kanserojen maddeler olarak sınıflandırdı .
Yanan yeri soğuk su altına tutmak ya da soğuk kompres uygulamak. Nemlendirici etkisi olan aloe vera kremi ya da jeli sürmek. Antibiyotikli merhem sürerek enfeksiyonu önlemek.
Kaynak işlerinde oluşan ışın radyasyondur.
Morötesi radyasyon, cilt tarafından hissedilmez ve tıpkı güneş yanığı etkisi gösterir. Bu ışınların dalga boyu, çalışanların göz sağlığı açısından önem taşır. Bu ışınlardan morötesi ışınlar, çalışanların gözlerinde en fazla hasara neden olmaktadır.
Saç kaynak uygulaması ile ilgili en çok merak edilen hususlardan biri de kaynak işleminin saçları döküp dökmediği oluyor. Hatta halk arasında bu işlemin saçlarda dökülmeye neden olduğu şeklinde doğru olmayan bir görüş de var. Oysa kaynak işlemi saçlarda dökülmeye neden olmaz.
Kaynak yapılması sırasında kaynağın cinsine bağlı olarak 5000-6000 C dereceye kadar sıcaklıklar oluşur.
Kapalı alanlarda kaynak yaparken zehirli maddelerin oluşmaması, yanıcı gazların birikmemesi ve oksijenin azalmaması için duman emme sistemleri veya yapay havalandırma yöntemleri kullanılmalıdır. Duman emme veya teknik bir havalandırmanın mümkün olmadığı yerlerde, uygun solunum ekipmanları kullanılmalıdır.
Kaynak gözlüğü, kaynak sırasında olası bir kıvılcım tehlikesine karşı göz ve göz çevresinin korunmasını sağlayan iş güvenlik elemanlarının başında gelir. Kıvılcımın görünmesi halinde otomatik olarak kendi kendine kararma yapan kaynak gözlüğü ile iş verimliliği elde etmek mümkündür.
Sarı ışık gözlerimizi çok yormaz. Fakat 6000-6500 Kelvin aralığına sahip beyaz ışıklar gözlerimize zarar veren mavi bir ışık yayarlar. Bu mavi ışık gözlerimizin kısa sürede yorulmasına, kamaşmasına sebebiyet verdiği için gözlerimiz zarar görmektedir.
Kaynakçı Gözlükleri ile Gözlem
Bunlardan karartma derecesi 14 ve daha büyük olan filtre camlarına sahip kaynakçı gözlükleri veya kaynakçı maskeleri Güneş'i gözlemek için kullanılabilir.
Çalışma alanı ve ekipmanlar yaş/nemli olmamalı, kuru tutulmalıdır. Alçak gerilime dayanıklı ve kuru eldiven kullanılmalıdır. Kaynak pensleri akımı geçirmeyecek şekilde izole edilmelidir. Kaynak tabloları sağlam olmalı, izoleleri kontrol edilmelidir.
Bunun dışında kaynakçı koruyucu gazlardan bağımsızdır ve açık alanda rüzgar veya yağmur gibi uygunsuz hava koşullarında dahi kolaylıkla çalışabilir.
Kaynak, katılaşma sırasında büzülürken oluşan çekme gerilmeleri dentritler arasında çatlamaya neden olur. Kaynak metalinin sıcak çatlaması her zaman tanelerarası karaktere sahiptir. Çoğunlukla sıcak çatlama çeliklerde, paslanmaz çeliklerde, nikel alaşımlarında düşük ergime sıcaklığına sahip sıvı film nedeniyle oluşur.
Kaynar Su Yanığı İz Bırakır Mı? Kaynar su yanığı, hafif derecedeki yanıktan 3. derece gibi ciddi yanığa kadar yanık dereceleri oluşturabilir. Yanığın derecesi, derinliği, bölgesi, büyüklüğü yanık bölgesinde oluşacak izi belirler.
Bu hastalığın başlıca nedeni, çinko başta olmak üzere, bakır, kadmiyum, manganez, alüminyum gibi metallerin dumanıdır. Kaynak dumanına maruz kaldıktan sonraki saatler içinde ateş, titreme, baş ağrısı, kas ağrıları, kırgınlık, göğüste sıkıntı hissi, öksürük gibi yakınmalara neden olur.
Deride kızarıklık, ağrı, yanık bölgede ödem oluşur. Yaklaşık olarak 48 saatte iyileşir.
Ark kaynaklarından 200 nm – 1400 nm dalga aralığında morötesi (Ultraviyole-UV), görünür ışık, kızılötesi (Infrared-IR) bandlarında optik radyasyon yayılmaktadır.
Bir kaynak operatörü kaynak makinesi veya kaynak makinesinin bağlı olduğu elektrik dağıtım sistemi içindeki elektriksel olarak “aktif” parçalara dokunduğunda, daha da ciddi şok olan primer gerilim çarpması meydana gelebilir. Bu eylem 230 veya 460 volt elektrik çarpmasına neden olabilir.
Solunum koruması sağlamak için etkili, kullanım öncesi kontroller ve kullanım sonrası bakım yoluyla düzenli temizlik ve muhafaza gereklidir. Bu, 3M solunum maskesi veya kaynak ürününüzün performansının devamı için önemlidir ve yeniden kullanım sırasında olası maruziyeti en aza indirmeye yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri