Evde konserve hazırlarken mutlaka cam kavanoz ve yeni kapaklar kullanılması gerekiyor. Bunun için kavanozlar ve kapakları 15-20 dakika kaynatılmalı. Aksi halde kavanozda oluşacak olan bakteriler sağlığınızı etkileyebilir.
Tencereyi ocağa koyun ve ocağın altını açın. Su kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika daha kaynatmaya devam edin. Hepsi bu kadar. Suda kaynatma yöntemi en çok tercih edilen kavanoz ve kavanoz kapağı sterilize etme yöntemidir.
Kavanozları dezenfekte etmek için en çok kullanılan yöntem kaynatmaktır. Yüksek ısıda kaynatılan kavanozlar, mikroplardan arınır.
Cam kavanozlar nasıl sterilize edilmelidir? Kullanılacak kavanozlar ve kapaklar önce akan suyun altında yıkanmalıdır. Sonrasında bir tencerede su kaynatılıp, kavanozlar ve kapaklar tencerenin içinde 15 dakika kaynatılmalıdır.
Hazırladığımız ürünlerin çok uzun süre dayanması için mutlaka kavanozların basınçlı olması gerekiyor. Basınçlı olduğu takdirde içerisine hava girmiyor, havayla teması tamamen kesildiği için de uzun süre taze kalıyor. Cam kavanozların kaynatılma işlemi de onların basınçlı hale gelmesi için oldukça önemli.
İlgili 26 soru bulundu
Kavanozların içerisine konulan konserve malzemeleri sıcak olduğu için kavanozların kapağı kapandıktan sonra dışarıdaki soğuk hava içeri geçiş sağlayarak kapağı sıkıştırır ve hava geçirmez. Bu nedenle havayı sıcak suyla gevşetmek kavanoz kapağı açma adına en etkili yöntemlerden biridir.
Konserve kutusunun üst ve alt kısmına bakarak, konserve ağızlarının düz ve deforme olmadığından emin olmalısınız. Bu şekilde duran konserve kapakları, konservenin bozulmadığını size gösterir. Konserveler kaynadıktan sonra kavanozun kapağı bombeli duruyorsa pişerken hava almış olabilir.
Cam kavanozlar bir kez daha kaynatılarak kullanılabilir ancak kapaklar asla bir kez daha kullanılmamalıdır. Güvenli konserve yapımında uygulanacak işlemin sıcaklık derecesi ve uygulama süresi önemlidir.
Güneş almayan serin bir yerde muhafaza ediyoruz buzdolabına koymanıza gerek yok. Kavanozları doldurduktan sonra ters çevirip üzerine örtü örterek, 24 saat o şekilde soğumaya bırakın. Bir iki gün kontrol edin. Kapak içine doğru çökük ise vakumlanmış demektir.
Kavanoza içerik konulduktan sonra kapak sıkıca kapatılarak ters çevriliyor. Bu ters çevirme işlemi önemli zira kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor.
Kavanozları asla yarım doldurmayın. Aksi halde kavanozda kalan hava, bakterilerin üremesine ve küf oluşmasına neden olacağından konserve kısa sürede bozulur.
Tencereleri soğuk suyla doldurduktan sonra 30 dakika kaynatmalısınız. 20 dakikalık süreden sonra kapakları da tencereye atabilirsiniz. Süre tamamlandıktan sonra soğumaya bırakabilir ve kavanozları baş aşağı, temiz bir bez üzerine bırakabilirsiniz. Kaynatma yönteminde süreye dikkat etmelisiniz.
orta hararetli ateşte en az 45-60 dk kaynatılır. Kaynatma süresi çok önemli. 45 dk pişirdim altını kapatayım demeyin, bu noktada domatesin su miktarı size yol gösterici olacaktır. Eğer çok suluysa biraz daha kaynatın.
a) Kuru sıcak hava ile sterilizasyon: Kuru sıcak hava ortamında yapılır. Ortamda nem bulunmadığından sterilizasyon daha uzun süre almaktadır. Bu amaçla Pasteur fırını kullanılır. Kuru hava fırını (pasteur fırını); genel olarak 175°C'de bir saat, 140°C'de ise 3 saat sterilizasyon için yeterlidir.
Kavanozların Dibini Limonlu Su İle Temizleme
Dibinde kir birikmiş cam şişeleri ve kavanozları temizlemek için sıcak su ile doldurulur ve bir tane limonun suyu sıkılır. Bu şekilde bir gece bekletilen şişe veya kavanoz ılık su ile çalkalanır ve tertemiz olur.
Sıcak su yöntemi, sıkışmış kavanoz kapağını açmak için uygulanan en etkili yöntemdir. Bu yöntem için derin bir kaseye sıcak su doldurun. Kavanozu ters çevirerek kapak kısmını sıcak suyun içerisine yerleştirin ve 30 saniye bekletin. 30 saniyenin ardından kavanozu ters çevirerek kapağı kolayca açabilirsiniz.
İhtiyacınız olan tek şey ise bir kabın içerisinde bir miktar sıcak su! Hazırladığınız sıcak suyun içerisine kavanozu ters çevirip koyun ve ortalama 30 dakika kadar bekleyin. Daha sonra elinizin yanmaması için bir bez yardımıyla kapağı çevirip kapağı kolaylıkla açabilirsiniz.
“Konservenin kapağına dikkat edilmesi gerekir. Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır.
-Sıcak su dolu bir kaba açamadığınız kavanozu ters çevirerek oturtun. Bir süre bekledikten sonra açmayı deneyin. -Çatalı, açılmayan kapağın kenarına doğru ittirin. Kavanozdaki havanın çıktığını duyacaksınız ve kapak kolayca açılacak.
Kavanoz kapaklarını ikince kez kullanmak istiyorsan kavanozu açma yönteminiz önemlidir. Eğer ki yan tarafından bıçak çatal benzeri bir araç ile kanıttırarak açıyorsanız tekrar kullanamazsınız. Ocakta fazlaca ısıtarak da açarsanız da tekrar kullanamazsınız.
Konservenin temel kuralı kullanılacak besinin hafif soteleme işleminden geçerek sıcak şekilde kapatılmasıdır. Doğranan sebzeler bir tencere içinde hafif ateşte döndürülür ve kavanozlara eklenir. Sıcak şekilde eklendiğinde ömrü daha uzun olur.
Cam kavanozu kapatmak için kullandığı kapağı da konservenin hava almaması için her yıl yenilediğini anlatan Ekinci, "Kavanozumuzu kaynar şekilde doldurduktan sonra kapağı önce 2 defa tersine çeviriyoruz daha sonra normal yöne, hava almayacak şekilde iyice sıkıyoruz.
En sık yapılan hatalardan biri ise ters çevirme işlemi. Ters çevrilmemeli çünkü kapak içerisindeki conta ve iç yüzeyler özellikle gıda asitliyse ve sıcak temasla tepkimeye girebilir. Asla soğuk doldurma işlemi yapılmamalıdır ( hızlı bozulur ve zehirleme yapabilir).
Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir. Önlem olarak aldığınız konserveyi yemeden 10 dakika önce kaynatılmalısınız.
KAVANOZA KOYDUĞUNUZ GİBİ SIKICA KAPATIP SONRA DİĞER KAVANOZU DOLDURUN VE KAPATIN.)hemen tezgaha serili bir bez üzerine ters çevirin.tamamen soğuyana kadar yerinden kaldırmayın.kıpırdatmayın.24 saatte bekletilebilir.sonra güneş görmeyen bir yere düz koyun.açmadığınız sürece buzdolabına koymaya gerek yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri