Biberler C vitamini yönünden zengin besinler listesinde ilk sıralarda yer alıyor. Vitamin içeriği biberin çeşidine göre değişiyor. Sarı, turuncu ve kırmızı biberler en fazla C vitaminine sahiptir, 100 gramlarında yaklaşık 130 mg C vitamini bulunur.
Bir bardak doğranmış tatlı kırmızı biberde yaklaşık olarak portakalın 3 katı, 190 mg C vitamini bulunur ve aslında C vitamini şampiyonudur. Tatlı kırmızı biber, A vitamini de içerir ve göz sağlığına son derece faydalıdır.
Kırmızı dolmalık bibere göre daha az C vitamin içeren yeşil dolmalık biber yine de zengin bir C vitamini kaynağıdır. Bir bardak doğranmış yeşil biberde 120 mg C vitamin bulunur ve bu günlük almanız gereken miktarın 2 katıdır. Ayrıca lif bakımından da zengindir.
Kırmızı biber kadar çok olmasa da yaklaşık 150 gram yeşil biber 120 miligram C vitamini içeriyor. Tek bir kivi ile yaklaşık olarak günde 60 miligram C vitamini alabilirsiniz. Bir miktar daha C vitamini içeren besinlerin tüketimi ile günlük ihtiyacınızı kolayca tamamlayabilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Büyük bir portakal, yarım acı kırmızı biber ve ya 125 gram su teresi günlük ihtiyaç duyduğunuz C vitamininin karşılanmasını sağlayacaktır. Bunlara ek olarak ayrıca, diğer turunçgiller, bal kabağı, brokoli, karnabahar ve ıspanak da iyi birer C vitamini kaynağıdır.
Kuru Biber (Pişmiş) içeriğinde 1,92 Karbonhidrat(g), 0,81 Protein(g), 0,21 yağ(g), 2,58 lif(g), 1,75 Sodyum(mg), 86,75 potasyum(mg), 7,25 Kalsiyum(mg), 62,50 A Vitamini(ui), 21,46 C Vitamini(mg), 0,42 ve Demir barındırır. Kuru Biber (Pişmiş) kalorisi ve besin değerleri…
Yeşil biber, sahip olduğu yüksek C vitamini ile özellikle kış aylarında bolca tüketilmelidir. 100 mg porsiyonunda yaklaşık olarak 242 mg C vitamini, 18 mg Kalsiyum, 340 mg Potasyum ve 25 mg Magnezyum bulunur. Kırmızı biberde de A vitamini oranı oldukça yüksektir.
Biber (Capsicum), patlıcangiller familyasından Capsicum cinsini oluşturan, Türkiye'de bol yetişen, aynı adla anılıp tazeyken yeşil ve çoğu zaman acı meyveleri olan bitki türlerine verilen ad. NOT : Kırmızı biber, yeşil biberin olgunlaşmış halidir. Bu yüzden kırmızı biber , yeşil bibere göre daha tatlıdır.
C vitamini, beta karoten ve de antioksidan bulunmasından dolayı acı biber, vücudu kansere ve de kalp krizi riskine karşı korumaktadır. Dolaşımın hızlanmasında etkili olup felç geçirme riskini de en aza indirmektedir. Düzenli bir şekilde acı biber tüketimi, midedeki mikroorganizmaların ölmesinde etkilidir.
A vitamini açısından oldukça zengin, posa içeriği yüksek bir besin olan kırmızı biber, limondan daha fazla C vitaminine sahiptir.
C vitamini ile en çok özdeşleşen meyve olan portakal, günlük C vitamini ihtiyacımızı tek başına karşılayabilir. 100 gram portakalın yaklaşık %75'i C vitamini içerir.
Sivri biber C vitamini bakımında zengin bir besindir.
C vitamini takviyeleri, günlük sınır aşılmayacak şekilde alındığında güvenlidir. Genel olarak, yetişkin bir birey için günde toplam 85 ila 120 miligram arasında alınması yeterli kabul edilir.
Yeşil biberin içerisinde bol miktarda; C vitamini, beta karoten, A vitamini, P vitamini, K vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini ve E vitamini mevcuttur. A vitamini, E vitamini ve C vitamini içerdiği için antioksidan özelliği yüksek bir sebze olduğundan sağlığınız üzerine çok olumlu etkileri var.
C vitamini eksikliğinin belirtileri, vitaminin yetersiz miktarda alınmaya başlanmasından 8-12 hafta sonra yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlar. En erken belirtiler arasında iştahsızlık, kilo kaybı, sinirlilik ve uyuşukluk hali, yorgunluk ve halsizlik gibi olumsuzluklar yer alır.
Antioksidan özelliği sayesinde özellikle kış aylarında görülen; nezle, grip gibi hastalıkların hem önlenmesine hem de tedavisine yardımcı olur. Sindirim sistemini düzenler. Hazmı kolaylaştırır. A ve C vitaminleri bakımından oldukça zengindir.
Tam olgunlaşmadığını bildiğimiz yeşil biber, daha erken hasat edilir bu nedenle yetiştirilmek için daha az zamana ihtiyaç duyulur. Diğer renk biberlerin hasadı daha uzun sürdüğü için daha fazla kaynak harcarlar bu durumda da normal olarak daha pahalı olurlar.
Aynı zamanda güçlü bir antioksidan görevi görür ve hücrelerinizi zararlı oksidatif hasardan korur. Dahası, yeşil tatlı biberlerin kalorisi ve karbonhidratı nispeten düşüktür. Ayrıca, iyi bir lif kaynağıdırlar. Biber, bağırsak sağlığı için gerekli olan iyi bir lif kaynağıdır.
C vitamini, beta karoten, kapsaisin ve antioksidan deposu olan kırmızı biber, metabolizmayı hızlandırıyor, kötü kolesterolü düşürüyor, ağrı gidermeyi sağlıyor, vücut direncini artırıyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Mideyi kuvvetlendirir, iştah açar, hazmı kolaylaştırır. Bol idrar söktürür. Kusmayı önler, mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler. Kırmızı biber'in başta grip ve soğuk algınlığına olmak üzere birçok faydaları da olduğu bilinmektedir.
En iyi C vitamini takviyesi tavsiyelerine gelecek olursak: Supra Vitamin, Solgar, Sambucol, Osende, Ocean, Redoxon, Nutraxin ve Youplus özellikle yaraları iyileştirmeye, dişleri, cildi ve kıkırdağı onarmaya ve bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili kaliteli C vitamini takviyesi markaları arasın yer alıyor.
Bu nedenle her gün yeniden alınması gerekir. Günlük alınması gereken C vitamini miktarı genellikle kadınlarda 75 mg, erkeklerde de 90 mg'dır. Büyük boy 1 portakal ya da 2 adet kivi günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılayacaktır. Hamilelik döneminde tavsiye edilen günlük miktar 85 mg, emzirme döneminde ise 120 mg'dır.
Elma; içerdiği A, B grubu vitaminler ve C vitamini ile sadece vitamin deposu değil aynı zamanda içerdiği demir, fosfor, bakır mineralleri ve lif ile sağlığımıza çok sayıda faydası bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri