Kaynak yaparken sıcak parça sıçraması, elektrik çarpması ve kaynak gazlarından etkilenme de en çok yaşanan iş kazaları olarak belirlenmiştir. Kaynakçıların günlük yaptıkları kaynak süresi ile iş kazası geçirme ve işe bağlı sağlık sorunları yaşama riski arasında bir bağlantı olduğu da doğrulanmıştır.
Tüm kaynak işleri yangın, yanık, kızılaltı radyasyon ve metal dumanlarının ve diğer kimyasal- ların solunması risklerini taşır. Kaynak tipine göre değişen riskler elektrik yaralanmaları, gürültü, mor ötesi radyasyon, ozon, nitrojen dioksit, karbon monoksit, floridler, basınçlı gaz tankları ve patla- malardır.
Kaynak esnasında, % 60 kızıl ötesi ışınlar (infrared ışınlar), % 30 parlak (görünen ışınlar), % 10 morötesi ışınlar (ultraviyole ışınlar) oluşmaktadır. Kızılötesi ışınlar, gözlerde kum hissine, mercek ve korneada hasara, deride yanıklara neden olmaktadır.
İş kazalarının % 88'i tehlikeli hareketlerden, % 10'u tehlikeli durumlardan, % 2'si sebebi bilinmeyen hareketlerden kaynaklanmaktadır. 3. Kaza sonucu meydana gelebilecek zararın büyüklüğü önceden bilinemez.
Kaynak, iki veya daha fazla malzemenin birbiri ile ısı ve/veya basınç kullanarak kaynaştırıldığı (birleştirildiği) bir imalat yöntemidir, genellikle metal veya plastik malzemeler üzerinde kullanılır.
İlgili 23 soru bulundu
Her kişinin saç yapısına ve stiline uygun olan saç kaynak yöntemi o kişi için en iyi saç kaynak yöntemidir. Size en uygun olan saç kaynak uygulaması genellikle en iyi saç uygulamasıdır. Keratin saç kaynak uygulaması özellikle kimyasal kullanmak istemeyen kadınların tercih ettiği bir saç kaynak şeklidir.
İşçilerin ruh halleri, davranışları ve çalışma süreçleri iş kazalarına sebep olan en büyük etkenler arasındadır ancak işletmede gerçekleştirilmiş yanlış düzen, alan yetersizliği v.b. durumlar da iş kazalarını yakından ilgilendiren faktörler arasındadır.
- Düşme ve incinme, - Yanma, - Ezilme ve sıkışma, - Elektrik kazaları, v.b. Yaralanmanın ağırlığına göre kazalar; Ölümlü, Üç günden fazla istirahat gerektiren kazalar, Üç ve üç günden az istirahat gerektiren kazalar, Tedavi gerektirmeyen veya bir gün istirahat etmeyi gerektirmeyen kazalar olarak ayrılmaktadır.
İşveren eğer işçisini işi dışında bir görevle bir yere göndermişse, bu sürede yaşanan kaza da iş kazasıdır. Örneğin, işveren sigortalıyı “Elektrik faturasını bankaya yatır da gel” diyerek bankaya göndermişse ve sigortalıya karşıdan karşıya geçerken yolda araba çarpmışsa, bu durum da iş kazası olarak değerlendirilir.
Sürekli kaynak ve kesme işlerinde korumasız olarak çalışanlarda ultraviyole ışınlar kalıcı körlük yapabilir ve deride güneş yanığına benzer yanıklar oluşturarak deri kanseri riskini arttırır. Kaynakta radyasyondan korunmak için; Gözler tüm kaynak işlemlerinde her türlü radyasyona ve ısıya karşı muhakkak korunmalıdır.
Kaynak işlerinde oluşan ışın radyasyondur.
Kızılötesi radyasyon, sıcak bir metalden alev veya arktan çıkar ve tıpkı yanan bir yakıtın ısısı gibi etki yapar. Morötesi radyasyon, cilt tarafından hissedilmez ve tıpkı güneş yanığı etkisi gösterir. Bu ışınların dalga boyu, çalışanların göz sağlığı açısından önem taşır.
Kaynak dumanına uzun süre önemli derecede maruz kalmak, bronşiyal astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), toz hastalığı ve diğer pulmoner fibroz (kronik berilyum hastalığı, kobalt akciğer hastalığı) dahil olmak üzere akciğer fonksiyon bozukluklarına neden olabilir.
Alınması Gereken Önlemler:
Uygun kaynakçı maskesi kullanılmalı, deri eldiven, deri önlük ve uygun iş el- bisesi (pamuk) giyilmelidir. Çevredekilerin zarar görmemesi için işin yapıldığı alan paravanla çevrelen- melidir. Gözlük ve maske seçimi; kaynak cinsi ve akım şiddetine göre seçim yapılma- lıdır.
Çoklu çalışma ortamında kaynak ışınlarına karşı kaynağa ba lamadan önce sesli olarak “Gözlerinizi koruyunuz” ikazı yapmak. Kaynak cüruflarını (çapaklarını) kırma sırasında kendine veya başkasına sıçramasını engeleyici şekilde kırma yapmak. Topraklama ucunu (şasi) mutlaka kaynak yaptığın noktaya yakın takmak.
İş kazalarında yaranın türüne göre dağılımına bakıldığında, en çok yaralar ve yüzeysel yaralanmalar, ikinci sırada çıkıklar, burkulmalar ve incinmeler ve üçüncü sırada ise kemik kırıkları olarak yaşandığı görülmektedir.
Ancak, iş kazalarının oluşmasına neden olan etkenlerin tümü temel iki etkene indirgenebilir. Bunlar işyerlerindeki güvensiz durumlar ile çalışanların yaptığı güvensiz davranışlardır.
İş kazaları nedenlerini sınıflandırmak gerekirse, büyük ölçüde psikolojik, fiziksel, sosyolojik ve teknik olarak dört ana başlığa ayırabiliriz. İş kazalarında en yaygın fizyolojik faktörler arasında aşırı yorgunluk, uyku bozuklukları, kas gerilimi, hareket koordinasyonu eksikliği ve işyeri düzeni bulunmaktadır.
İş kazaları açısından Türkiye, dünyada üçüncü ve Avrupa'da ise birinci sırada yer almaktadır. Bu kazalarının dört temel nedeni vardır ve “4M” kuralı olarak bilinir. Bunlar; insan, makine, ortam/çevre ve yönetim olarak sıralanmaktadır.
Bu teoriye göre kazalara yol açan beş temel faktör vardır: Kalıtsal-sosyal çevre, insan hatası, güvensiz eylemler/mekanik veya fiziksel tehlikeler, kaza ve yaralanma.
Kaynak; birbiri ile aynı veya benzer alaşımlı parçaları, malzemeleri veya erime sıcaklıkları birbirine yakın metalleri birleştirmede kullanılan bir yöntemdir. Parçalar ya eritilerek yada basınç altında bırakılarak işlem yapılır.
Koruyucu gazaltı tungsten ark kaynağı (GTAW) ya da diğer adıyla tungsten asal gaz (TIG) kaynağı; bir ark kaynağı çeşididir. Kullanımda bir sarf malzeme olan tungsten elektrot ark üreterek iş parçası üzerinde kaynak operasyonu meydana getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri