Kaynak işleminde ana malzemeden ergime olurken lehimde ergime gerçekleşmez. Bu hadise kaynak ve lehim arasındaki en temel farkı oluşturur. Lehim işlemi bir nevi iki metali birbirine yapıştırma işlemidir. Ana malzemenin ergidiği yöntemlerde ulaşılan mekanik değerlere, lehim yöntemi ile ulaşmak zordur.
Aynı veya farklı iki metal parçayı, ergime derecelerinin altındaki bir sıcaklıkta, ek telinin ergimesi ile birleştirilmesi işlemine lehimleme denir. Bu işlemde amaç, düşük basınçlarda sızdırmayı önlemek, ısı ve elektrik iletkenliğini sağlamak için parçaların özelliklerini bozmadan birleştirme yapmaktır.
Kaynak işleminde iki metal parça eritilerek birleştirilirken, lehimleme işleminde eritilen lehim iki metalin arasında dolgu malzemesi görevi görmektedir. Birden fazla lehimleme yöntemi olsa da lehim havyası diğer adıyla lehim makinesi yardımıyla lehimleme en sık kullanılan tekniklerden biridir.
Lehimleme iki ya da daha fazla sayıda metal parçanın, görece düşük erime sıcaklığına sahip bir dolgu metali eritilip bağlantı yerine akıtılarak, tutturulması işlemidir.
LEHİM NEDİR? İki veya daha çok metali farklı oranlarda içeren alaşımdır. Elektriksel işlerde, lehim genellikle kalay(Sn) ve kurşun(Pb) alaşımıdır. Yine de, özel lehimleme alaşımlarında gümüş(Ag), çinko(Zn), ve antimon(Sb) içerir.
İlgili 18 soru bulundu
Havya ile lehimleme, lehimleme tekniklerinin en temelidir. Lehimlenecek bölge havya ile ısıtılır. Isıtılan bölgeye lehim tutulur ve lehim iletken bölgeyi kaplar. Lehim soğuduğunda işlem tamamlanmış olur.
Lehim Yapma Malzemeleri Nelerdir? En yaygın olarak kullanılan lehim malzemeleri arasında lehim teli, lehim makinesi, lehim pompası, lehim pastası, lehim istasyonu, lehim standı bulunur.
Lehimleme yapabilmek için öncelikli olarak iki malzemeye ihtiyaç vardır. Lehimleme ürünleri olarak; havya, lehim teline ve genellikle lehim pastasına da ihtiyaç vardır. Havya ise lehim telini eritmek için kullanılacak olan yüksek sıcaklığa sahip olan bir ucu olan ve ucu kaleme benzeyen bir elektronik alettir.
İyi bir lehimleme olduğunu şu maddelerle anlayabiliriz ; Parlak görünüşte olurlar ve üzerinde kir pas yoktur. Yüzeyi düz pürüzsüz ve deliksizdir. Hiç bir zaman kullandığınız havyanın metal bölümüne ya da ucuna dokunmayın.
*Farklı metalleri sert lehimle birleştirebilmek mümkündür . Demir ve demir dışı metalleri ve ergime sıcaklıkları farklı metalleri birbirine kolaylıkla sert lehimleyebilirsiniz.
Havya makinesi bu cihazlardan ilkidir. Hızlı bir şekilde ısınarak metalleri eriten bu cihaza lehim tabancası da denir. Lehim havyası farklı alanlara uyum sağlayabilmesi için pek çok model alternatifine sahiptir.
Kaliteli bir lehimleme yapmak istiyorsanız paslanmaz çeliği, boraks veya lehim asidi kullanmak yerine saf kurşunla lehimlemeniz önerilir.
Isı ve basıncın ayrı ayrı ya da birlikte kullanılması yoluyla parçaların birleştirilmesi işlemine kaynak denir. İşlem sırasında erime sıcaklığı, birleştirilmek istenilen parçaların erime sıcaklığı ile aynı ya da benzer olan parçalardan yararlanılarak birleştirme yapılmaktadır.
Sıvı Lehim, birleştirilmek istenen yüzeylerin arasına uygulanan, sıvı haldeki özel bir yapıştırıcı çeşididir.
Fluks lehimleme işlemi öncesinde, devre kartını temizleyerek lehimin daha iyi akmasına ve bileşenin düzgün lehimlenmesine yardımcı olan kimyasal bir maddedir. Eğer flux kullanılmazsa lehim, yüzeyde toplanarak bileşenin devreye yapışmasına engel olur.
Kurşunlu lehim teli genellikle kurşun ve kalay alaşımından yapılır. Kalay, daha düşük bir erime sıcaklığına sahip olduğu için genellikle kurşunla birlikte kullanılır. 63/37 veya 60/40 alaşım oranına sahiptir. ROHS standartları aranmayan bileşenlerle çalışırken 63/37 en iyisidir.
Ergimiş haldeki lehim difüzyon yoluyla yüzeyler arasına girer ve parçalarla bir alaşım teşkil ederek bağlantıyı sağlar. Ergime sıcaklığı 450 oC'nin altında olan lehimlere yumuşak lehim, üstünde ergiyen lehimlere ise sert lehim denir. Mukavemet açısından sert lehim büyük kuvvetlerin taşınmasında uygundur.
Lehimlemeden önce zımpara ile iyice temizlerseniz lehim pastası bile işe yarayacaktır. Pirinç normal kurşun/kalay lehimi tutar.
Sert lehim öncelikle doğal gaz hatları, tamir ve bakım, mücevher yapımı, otomotiv yapımı gibi alanlarda kullanılır. Bu işlemler kaynak işlemiyle sıklıkla karıştırılmaktadır. Yumuşak lehim ise uygun fluks, lehim ve havya kullanarak 450 derecenin altındaki sıcaklıklarda yapılır.
En bilinen alaşımlara; tunç (bakır-kalay), pirinç (bakır-çinko), lehim (kalay-kurşun) ve cıva alaşımları olan amalgamlar örnek verilebilir.
İlk defasında güzelce yapılan lehimler kaliteli olur. Yeniden yeniden denenen ve sürekli olarak aynı alanda yenilenen lehim, ısıdan dolayı bozulur matlaşır ve saçaklaşır.
Lehim teli markaları içinde en iyisi Soldex. Farklı kalınlıklarda birçok çeşidi bulunmaktadır. Pinax marka lehim telleri de oldukça kalitelidir.
Elektronik devrelerde lehimleme için genellikle %40 oranında kalay bulunan lehim telleri tercih edilir. Sac lehimleme işlemlerinde bu oran genellikle %60 olur. Lehim Pastası : Lehimleme işleminin yapılacağı yüzeyin temiz olmasını ve lehimin daha kaliteli olmasını sağlar.
Lehim alma teli, lehim sökme amacıyla kullanılan fluks emdirilmiş lehim emici bakır örgü fitillerdir. Komponentleri sökerken delik içlerinden, pedlerin yüzeyinden lehimin temizlenmesi ve kısa devre bacaklardaki fazla lehimin alınması işleminde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri