Eseri meydana getiren kişidir. (Romanı, şiiri, senaryoyu, bilgisayar programının/veritabanının kaynak kodlarını yazan; fotoğrafı çeken; resmi, heykeli yapan; mimari eserin çizimini gerçekleştiren, v.b. kişi ya da kişilerdir.)
Eser sahibi Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na(FSEK) göre eseri meydana getiren kişi olarak tanımlanmaktadır. Eser, sahibinin hususiyetini taşıyan ve ilim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar veya sinema eseri olarak her nevi fikir ve sanat mahsulleridir.
Eser Sahipleri ise Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 8. Madde kapsamında: ''Yönetmen, özgün müzik bestecisi, senaryo yazarı ve diyalog yazarı, eserin birlikte sahibidirler.
Eser kavramı, FSEK'da (Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu) sahibinin özelliklerini taşıyan; edebiyat ve ilim, güzel sanatlar, musiki ve sinema eseri olarak sayılan her türlü fikir ve sanat ürününe eser denir şeklinde tanımlanmıştır.
Bir eserin; doğrudan doğruya yahut ses, işaret, resim nakline yarayan araçlarla genele açık yerlerde okumak, çalmak, oynamak ve göstermek gibi temsil şeklinde faydalanma hakkı yalnızca eser sahibine aittir ve buna temsil hakkı denir.
İlgili 24 soru bulundu
Eseri yaratan hak sahibi (sahipleri), eserin yaratılması ile birlikte eser üzerindeki mali ve manevi hakların münhasıran sahibi olmaktadır. Eser sahibinin, eser üzerindeki manevi haklarının devri mümkün olmamakla birlikte; mali haklarının (ve ayrıca manevi hakları kullanma yetkisinin) devri mümkündür.
Eser sahibinin altı tane mali hakkı vardır. FSEK madde 21 ila 25 ve 45'te düzenlenen bu haklar işleme hakkı, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, temsil hakkı, umuma iletim hakkı ile pay ve takip hakkıdır.
Hususiyet, kendisini anlatım biçiminde (üslup) gösterir ve yaratıcısının fikri çabasını yansıtarak kendisini tanıtma yeteneğini ifade eder.
5846 sayılı FSEK madde 1/B hükmünde eserin tanımı yapılmıştır. Buna göre eser; sahibinin kişisel özelliklerini taşıyan, ilmi, edebi, musiki alanlarda yahut güzel sanatlar ve sinema alanlarında bulunan her türlü fikri ve sanatsal ürünlere denir.
2.1.
Bir bilim veya edebiyat eserin sahibi, onu meydana getirendir. Dil ve yazı ile ifade edilen eserler arasında roman, hikâye, şiir, makale, dergi, kitap, biyografi, hatıra, deneme, senaryo, tiyatro oyunu gibi edebi yön taşıyan eserler sayılabilir.
Genel olarak, eser sahipleri gerçek kişilerdir. Tüzel kişiliğin isteğe bağlı kayıt-tescil başvurusu yapabilmesi için, bünyesinde iş akdi ile bu işi yapmak üzere çalıştırdığı kişilerin işlerini görürken eseri meydana getirmiş olması gerekmektedir.
Eser Sahibi Kimdir? 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 8. Maddesi uyarınca eser sahibi, onu meydana getirendir. Sinema eserlerinde; yönetmen, özgün müzik bestecisi, senaryo yazarı ve diyalog yazarı eserin birlikte sahibidirler.
Nitekim, FSEK madde 48'de eser sahibinin eser üzerindeki mali haklarını diğer bir kimseye devredebileceği ya da mali haklarını kullanma yetkisi (lisans) verebileceği düzenlenirken, FSEK'te eser sahibinin manevi haklarını devredileceğine ilişkin hiçbir hüküm bulunmaz. Yargıtay 11.
Eser kelimesinin sözlük anlamı, yapıttır.
İnsanın fikri yaratıcılığı sonucu ortaya çıkan hikaye, roman, şiir, piyes gibi edebi eserler, sözlü ya da sözsüz besteler, resim, heykel gibi güzel sanat eserleri ile sinema eserleri fikri hakların konu- sunu oluşturmakta ve bunlara ilişkin haklar eser üzerindeki haklar olarak anılmaktadır.
Eser Kavramı FSEK m. 1/B-a: Eser, sahibinin hususiyetini taşıyan ve ilim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar veya sinema eserleri olarak sayılan her nevi fikir ve sanat mahsullerini ifade eder.
Özgün (orijinal) bir eser olması Sahibinin özelliğini taşıyan yaratıcı fikir ürünü olması Bu eserin, FSEK'te sayılan eser gruplarından birine dâhil olması Eserin belirli bir biçim kazanmış olması
Bu durumda bu tür ürünler marka hukukunun yanında, telif hukukunun, tasarım hukukunun da korumasından yararlanır. Telif hukuku kapsamına giren bir “Eser”in sahibi onu meydana getirendir. Bu ilke uyarınca, bir logoyu, markayı tasarlayan, yaratan; “Eser”in kendi hususiyetini taşıması şartıyla o “Eser”in sahibidir.
Tüzel kişilerin FSEK'in öngördüğü anlamda bir eser meydana getirebilmeleri mümkün değildir. Dolayısıyla tüzel kişiler, eser sahibi olamazlar,58 ancak, belirli şartlar altında eser üzerindeki bazı mali hakları kullanma yetkisine sahip olabilirler.
Telif hakkı (İngilizce: copyright), bir kişi ya da kişilerin her türlü fikrî emeği ile meydana getirdiği bilgi, düşünce, sanat eseri ve ürününün kullanılması ve kopyalanması ile ilgili hukuken sağlanan haklardır. Telif hakkının doğması için tescile gerek yoktur.
Estetik değer, sanatsal değeri ifade eder. O halde her fotoğraf değil, estetik değere sahip olan fotoğraflar güzel sanat eseri sayılabilir. 1c) Yasanın 84. maddesine göre eser mahiyetinde olmayan fotoğraflar. Buraya ne ilim ve edebiyat eseri ne de güzel sanat eseri grubunda yer almayan fotoğraflar girerler.
Eser sahipleri veya mirasçıları mali haklarını karşılıklı veya karşılıksız, süreli veya süresiz olarak devredebilirler. Mali haklara ilişkin sözleşmelerin yazılı olması ve devre konu hakların ayrı ayrı gösterilmesi şarttır.
Yine kanunumuza göre bir fikir ve sanat ürününün eser olarak kabul edilip koruma altına alınabilmesi için; fikri çabanın ürünü olması, sahibinin hususiyetini taşıması, şekillenmiş olması kanunda sayılan eser türlerinden birine girmesi, gerekmektedir.
Koruma süresi, eser sahibi yaşadığı sürece ve ölümünden itibaren 70 yıldır. Birden fazla eser sahibi söz konusu ise son sağ kalanının ölüm tarihi esas alınır. Eser sahibi tüzel kişiyse, koruma süresi aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri