Çoklu çalışma ortamında kaynak ışınlarına karşı kaynağa ba lamadan önce sesli olarak “Gözlerinizi koruyunuz” ikazı yapmak. Kaynak cüruflarını (çapaklarını) kırma sırasında kendine veya başkasına sıçramasını engeleyici şekilde kırma yapmak. Topraklama ucunu (şasi) mutlaka kaynak yaptığın noktaya yakın takmak.
Çevrede yangına neden olabilecek malzeme bulunmamalıdır. Kaynak besleme kablolarının sağlam ve iyi izole edilmiş olması gerekmektedir. Uygun giysi ve uygun maskeler kullanılmalıdır. Ağır parçaların kaynatılması işlemi varsa önceden tedbirler alınmalıdır.
Kaynak işlemi boyunca ortaya çıkan kaynak hataları; nüfuziyet azlığı, birleştirme azlığı, yanma oluğu, kaynak dikişinin taşması, bindirme dikişlerinde levha kenarlarının erimesi, gözenekler, fışkırma, curuf kalıntıları, çatlaklar, hatalı kaynak şekli ve boyutu, sıçramalar, çarpılma, mikroskopik iç hatalardır [31].
Kaynak yapılacak bölgedeki gaz koruması düzgün olmalıdır. Uygun debide gaz akışı sağlanmalıdır. Gaz debisi ne çok fazla ne de çok az olmalıdır. Gaz korumasının yeterli olmadığı kaynak bölgelerinde kaynak sırasında köpürme, oksitlenme, gözenek, çatlak, yapışmama gibi sorunlar olabilir.
Makinenin normal çalışma sırasında hiçbir elektrik çarpma tehlikesi yoktur. kaynak esnasında elektrotlardaki gerilim çoğu zaman 4V ile 20 V arasındadır.Bu voltaj makine gücüne göre değişmektedir. Ancak bu makineler, genellikle 2faz 380 V gerilimle çalıştıklarından dolayı tehlike yaratabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Birçok ark kaynağı ve kesme işlemi insan vücuduna zararlı olan radyasyon yayarlar. Radyasyonun etkileri ortaya çıkan ışının dalga boyuna, yoğunluğuna ve ışınıma maruz kalınan süreye göre değişir. Radyasyon özellikle gözlerde ve vücudun açık bölgelerinde derinin tahrişine neden olur.
En sağlam kaynak TIG ve MIG kaynaklarıdır.
Mesala 4 mm çapındaki bir elektrod el ark kaynağında 150 ila 190 amper arasında akımla kaynak yapılırken, tozaltı ark kaynağında 400 ila 600 amper arasında bir akım ile kaynak yapılabilir. Tozaltı kaynağında yüksek kaliteli çelik teller kullanılır. Bu teller genellikle elektrik ark ocaklarında üretilir.
Elektrodu kibrit gibi düşünün, sürtmeden yanmaz ama kibrit kadar çok olmayacak. Kaynak iki uç arasındaki boşlukta ark atlaması sonucu oluşan bir ergimedir. Elektrodu değdirip bekleseniz arada boşluk kalmaz yapışır.
ELLE ELEKTRİK ARK KAYNAĞININ BAŞLICA MALZEMESİ ELEKTROD'DUR. BUNUN ÜSTÜNE KAPLANMIŞ BİR ÖRTÜDEN OLUŞAN, KAYNAK İŞLEMİNİN BAŞLICA MALZEMESİDİR. ELEKTROD, KOÇANINDAN, YANİ ÇEKİRDEK TELİNİN ÇIPLAK UCUNDAN PENSEYE TAKILIR.
Kaynak, katılaşma sırasında büzülürken oluşan çekme gerilmeleri dentritler arasında çatlamaya neden olur. Kaynak metalinin sıcak çatlaması her zaman tanelerarası karaktere sahiptir. Çoğunlukla sıcak çatlama çeliklerde, paslanmaz çeliklerde, nikel alaşımlarında düşük ergime sıcaklığına sahip sıvı film nedeniyle oluşur.
Kaynak metalinin üst kısmında ergimiş metal fazla olduğu için üst kısımda büzülme fazla, alt kısımda ise büzülme azdır. Bu büzülme farkından dolayı çarpılma olur. Bu hatayı önlemek için x – kaynak ağzı açılır ve nötr eksene simetrik kaynak yapılır. Parçayı kaynatmadan önce puntalamak çarpılmayı engeller.
Kaynak yaparken ortaya çıkan aşırı ışık retinay, ve çıkan kızılötesi ışınlar göz korneasına hasar verir.
- Tüketilmiş olan bir çay poşetini ılık halde göz kapaklarını tutmak oldukça etkilidir. - Şüphesiz göz ağrıları ve göz yanmasına karşı en iyi gelen yöntemlerden biri salatalık dilimlerini göz kapaklarına tutmaktır. - Süt kaynatıp oda sıcaklığında ılık hale geldikten sonra pamukla göze sürülebilir.
400 amperlik model daha küçük ölçekteki kaynak işlerinde tercih edilirken, kaynak şase pensesi 600 amper olanları orta düzeydeki kaynak işlerinde kullanılır. 800 amperlik kaynak pensesi ise daha büyük ve yoğun kaynak çalışmalarında tercih edilebilir.
Elektrik ark kaynağında kullanılan akım şiddeti ile elektrot çapı arasında şu bağlantı bulunmaktadır: Kaynak akımı (Amper) = 40 x Elektrot çapı (mm). Bu nedenle akım ayarı, elektrodun çapı, cinsi, parçaya olan uzaklığı dikkate alınarak yapılır.
Kaynağın çok hızlı soğuması. Daha yüksek sıcaklıklarda veya sürelerde ön ısıtma yapılmalıdır. Kaynak içerisindeki hidrojen kaynakları (nemli malzeme, iyi temizlenmemiş kaynak ağzı, yanlış elektrod seçimi veya rutubetli kaynak sarfları vb). Kaynak bölgesinden rutubet uzaklaştırılmalıdır.
Kaynak kırılması, uygun olmayan bir kaynaktan, şerit testere çarkında çok fazla gerilim olmasından veya hatta böyle bir kırılmaya yatkın kötü kaliteli bir bıçaktan kaynaklanır. Testere bıçağı kaynakta kırılmıyorsa, bıçağın bükülmesi gibi erken aşınmaya neden olacak başka faktörler de var demektir.
Alttan kök paso çekilmesi halinde 4 mm. çapında 450 mm.'lik bir elektrod kullanılırsa 1 m. kaynak dikişinin ağırlığı 0.12 kg. olur.
Tek taraftan mesnetle tek taraftan kaynak edildiğinde b, kalınlığa göre 1 ile 3 mm arasında değişebilir. ki taraflı kaynakta tablodaki değerler alınacaktır. Alttan mesnetli tek taraftan kaynak sadece küt alın kaynağında 5 ile 10 mm ve açı kaynağında da 5 ile 8 mm kalınlığa kadar tavsiye edilir.
160 amper modeller en fazla 0.5 cm materyallere kaynak yapabilmektedir. Daha kalın materyallere kaynak yapmak için 200 amper olan modeller daha uygun olacaktır. 300 ampere kadar olan kaynak makineleri bulunmaktadır.
Fakat, bunların içerisinden günümüzde, özellikle metallerin birleştirilmesinde en yaygın başvurulan yöntem kesinlikle Örtülü Elektrot Ark Kaynağı'dır. Bu kaynak türü, bütün kaynakların karşılaştırıldığı listelerin birçoğunda en güçlü kaynak tipi olarak seçilir.
Silikon kaynak, keratin kaynak, tres kaynak, boncuk kaynak, nano ring kaynak ve nano kaynak gibi daha birçok saç kaynak yönteminin ince telli saçlara verdiği zararı vermez. Hatta diğer saç kaynak çeşitlerinin zararlarını büyük ölçüde ortadan kaldırır.
Saçlarınızın uzama hızına bağlı olarak 4 ila 7 ay.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri