Isı girdisi, mm'e başına kaç J ısı verildiğini ifade eder. Isı girdisine etki eden çok fazla unsur olduğundan ötürü birçok farklı ısı girdisi formülüne mevcuttur. Bazı formüller malzemenin kalınlığını ve doğrultusunda kaç yönlü ıs aktarımı olacağına dikkat ederken bazı formüller birçok değişkene yer vermemektedir.
Kaynak yapılması sırasında kaynağın cinsine bağlı olarak 5000-6000 C dereceye kadar sıcaklıklar oluşur.
Kaynak köpürmesi sanayide kullanılan bir tabir olup, çok sayıda gözenek oluşumu anlamına gelmektedir. Kaynağın köpürmesi genellikle gaz korumasının doğru yapılmaması nedeniyle meydana gelir. Gaz debisinin istenenden çok veya az olması kaynak banyosu üzerinde gözeneklenmeye neden olur.
Ergitme Kaynağı; malzemeyi yalnız sıcaklığın tesiri ile bölgesel olarak eritip, ilave metal katarak veya katmadan birleştirmektir. Basınç Kaynağı; malzemeyi genellikle ilave metal katmadan basınç altında bölgesel olarak ısıtıp birleştirmektir.
İlgili 38 soru bulundu
Yanma olukları, ana metalde doğrudan kaynak metalin kenarla-rı boyunca bir oluk gibi görünen bir kaynak hatasıdır. Operasyonda uy-gun olmayan kaynak parametreleri kullanılıyorsa, dolgu ve alın kaynak-larında kaçınılmazdır. Kaynakta gerilme yığılması üreten ve kaynağın mukavemetini düşüren bir süreksizliktir.
Görünür Işık: Kaynak sırasında çıkan ışık, güneş ışığından çok daha parlak ve göz kamaştırıcıdır. Doğrudan kaynağa bakmak, gözbebeğini daraltarak retinaya daha fazla ışık girmesine neden olur. Bu durum, göz yorgunluğuna, baş ağrısına ve geçici görme kaybına yol açabilir.
Sıcak çatlaklar, solidüs (katılaşma) sıcaklığı bölgesinde veya dar katılaşma aralığında oluşurlar. Nedeni, tane segregasyonu yani katı taneler arasında düşük sıcaklıkta eriyen maddelerin toplanması ve bunların çekme gerilmelerine dayanamayıp ayrılma- sıdır.
Özel olarak Hidrojen'in etkisinden bahsetmek gerekirse, H atomunun sıcaklığın artışıyla beraber sıvı çelik içerisinde çözünmesinin ardından kaynak metalinin katılaşması esnasında yapıdan kaçamamasından dolayı özellikle ITAB'da kalıntı şeklinde birikmesidir.
Cüruf, metallerin veya metal içeren cevherlerin, eritildiklerinde oluşan ve metalden daha hafif oksitler ve silikatlar kompleksi olan ve yoğunluk farkı nedeniyle yüzeyde biriken bir yan ürün olarak tanımlanmaktadır (Ünal ve Ark., 2014).
Makinenin normal çalışma sırasında hiçbir elektrik çarpma tehlikesi yoktur. kaynak esnasında elektrotlardaki gerilim çoğu zaman 4V ile 20 V arasındadır.Bu voltaj makine gücüne göre değişmektedir. Ancak bu makineler, genellikle 2faz 380 V gerilimle çalıştıklarından dolayı tehlike yaratabilir.
Amper yükseldikçe makinenin ısı enerjisine çevirebildiği elektrik akımı daha fazla olur. Bu bakımdan ince kalınlıkta ve düşük erime sıcaklığı olan malzemeler için alt sınır olan 160-180 amper kaynak makinesi türleri gereken ihtiyaçlara cevap verir.
Yeni geliştirilen kaynak elektrodları sayesinde dökme demirin soğuk kaynağını yapmak mümkündür. Böylelikle uzun süreli ön ve son tavlama işlemlerinde sarfı nazar edilir. Soğuk kaynak usulü ile kaynak işlemi daha çabuk yapılır, ancak yüksek mukavemet ve sızdırmazlığın arandığı hallerde sıcak kaynak usulü tercih edilir.
Paslanmaz Çelik Elektrotlar: Paslanmaz çelik elektrotlar, yaklaşık 2,800°C'ye kadar ısınarak erirler. Alüminyum Elektrotlar: Alüminyum elektrotlar, yaklaşık 6,000°C'ye kadar ısınarak erirler. Bakır Elektrotlar: Bakır elektrotlar, yaklaşık 1,080°C'ye kadar ısınarak erirler.
bazı makinelerde yapışma akım koruması diye bir özellik var. elektrod yapıştığında akımı kesiyor. siz de ; doğru amper ayarlamadıysanız, malzeme ortam çok soğuksa, elektrod nem kaptıysa yada makineye uygun olmayan (selülozik elektrod gibi) bir elektrod seçtiyseniz ark almayıp elektrod ısınamadığından yapışır.
Ana malzemeyi önceden ısıtarak sıcaklık farkını azaltmak, bozulma ve aşırı artık gerilme ile ilgili sorunları en aza indirir. Ön ısıtma yapılmazsa kaynak alanı ile ana malzeme arasında büyük bir sıcaklık farkı oluşabilir.
Birçok üretici, düşük hidrojen içerikli örtülü elektrot ve özlü teller kullanıyor. Ferritik yapılı çeliklerin kaynağında bu tip ürünlerin kullanımı hidrojen çatlağı (soğuk çatlak) oluşumunu önlemede avantaj sağlıyor. Bu tip çatlaklar, kaynak metalinin soğumasından bir saat ila birkaç gün içerisinde ortaya çıkabiliyor.
ii - Ters kutuplama
Ters kutuplamada kaynak kablosu ve elektrod pensesi güç kaynağının pozitif (+) çıkışına, şase kablosu ve şase pensesi güç kaynağının negatif (-) çıkışına bağlanır. Elektrik arkı ısının elektrod ucunda yoğunlaşmasını ve ergimesini sağlar.
Kaynak metalindeki bölgesel gerilmelerden dolayı meydana gelirler. Bu çatlaklar; enlemesine, boylamasına, krater, yıldız veya dağınık çatlaklar şeklinde olabilir. Çatlağı meydana getiren gerilmeler; kaynak metalinin kendini çekmesi ve bu çekmenin engellenmesi sebebiyle ortaya çıkar.
Kaynakta çatlak, sıvı halden katı hale geçişte metalin büzülmesi ile hasıl olur. Bu kusur özellikle kaynak dikişinin sonunda elektrodu anî olarak kaldırarak küçük bir boşluğu haiz az çok derin bir kraterin teşkili ile meydana gelir. Kraterde çoğu zaman kıl çatlağı bulunur.
Porozite veya Gözeneklilik, yeryuvarını oluşturan malzemelerin önemli fiziksel özellikleri arasındadır ve yer altı suyunun hareketi, elde edilmesi ve miktarında büyük oranda rol oynar. Suyun yeraltına süzülmesinin nedeni toprağın, çökellerin ya da kayaçların boşluklara ya da gözeneklere sahip olmasındandır.
Yanan bölgeyi hızlıca soğuk suya tutmak veya buz olmamak kaydıyla soğuk kompres uygulanmalıdır. Daha sonra yaranın üstüne aloe vera, antibiyotik kremler veya bal sürülebilir. Ağrıyı dindirmek için de parasetamol veya ibuprofen gibi ağrı kesiciler alınabilir.
Kaynak kaskları, gözlükleri ve diğer göz koruyucu maskeleri kesme ve kaynak işlemlerinde gözlerin korunması için özel filtreli gözlük camlarına sahip olmalıdır. Uygun eldiven ve elbiseler giyilerek radyasyondan korunulmalıdır.
OFNOL %0.1 steril oftalmik çözelti Göze damlatılarak uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri