1- Buharlaşma yavaş gerçekleşir ancak kaynama hızlı gerçekleşir. 2- Buharlaşma esnasında sıvıda baloncuklar oluşmaz ancak kaynamada baloncuklar oluşur. 3- Buharlaşma her sıcaklıkta gerçekleşir, ancak kaynama belirli bir sıcaklıkta gerçekleşir. 4- Buharlaşma sessizdir ancak kaynamada fokurdama olur.
Buharlaşma hızı sıcaklığa bağlı olduğundan sıcaklık arttıkça buharlaşma hızı da artar. Buharlaşmanın en yoğun ve hızlı gerçekleştiği anda ise kaynama başlar. Kaynama sadece belirli sıcaklıklarda, sıvının iç basıncı, dış basınca eşitlendiğinde başlar ve sıvının her tarafında gözlemlenir.
Bir sıvının buhar basıncının atmosfer basıncına eşit olduğu sıcaklığa ise sıvının kaynama noktası denir. Kaynama noktasına ulaşan bir sıvı her noktada buharlaşmaya başlar aniden buharlaşma gibi bir durum söz konusu değildir.
Bazı moleküllerin kinetik enerjisi diğerlerin- den o kadar yüksektir ki moleküller arası çekim kuvvetini yenerek gaz haline geçer, yani su için konuşacak olursak buharlaşırlar. Böylece her sıcaklıkta buharlaşma gerçekle- şir. Ancak buharlaşma düşük sıcaklıkta çok yavaş olurken sıcaklık arttıkça giderek hızlanır.
Sıvının her yerinde gerçekleşir. Kaynama meydana gelirken sıcaklık sabit kalır. Kaynama sırasında sıvının içinde kabarcıklar oluşur. Örneğin su 100C 'de kaynar.
İlgili 18 soru bulundu
Buharlaşma; difüzyon, konveksiyon veya rüzgâr tesiriyle meydana gelir. Havanın buhar basıncı, su sıcaklığına paralel olarak doymuş buhar basıncının altına düşünceye kadar difüzyon olayı devam eder. Su havadan daha sıcak olduğu zaman konveksiyon (dikey yönde hareket) hareketi başlar.
Su donma noktasının üzerinde herhangi bir sıcaklıkta buharlaşabilir, ama normal basınç şartlarında sıfırın altında sıcaklık değerinde gaz halde kalamaz. Havadaki (odamız veya bahçemiz) suyun yoğunlaşıp damlacık olması (çiğ veya yağmır tanesi) havanın barındırabileceği nem miktarına bağlıdır.
Aynı sıcaklıkta bazı maddeler katıdır, bazıları sıvıdır, bazıları gazdır. Bu anlamda her madde bu hallerin herhangi birinde bulunabilir. Yani her sıvı madde de buharlaşabilir.
Buharlaşmaya miktarı çeşitli etkenlere bağlıdır;
yüzeysel gerilim azalır ve • doymuş havadaki nem miktarı (su yüzeyindeki buhar basıncı) artacağından buharlaşma kolaylaşır.
Sıvının sıcaklığı arttıkça artan kinetik enerji çekim gücünün yenilmesine sebep olur. Böylece buharlaşma hızı artar. Tam tersi olarak sıcaklık düşürülürse kinetik enerji azalır, moleküller arası çekim güçleri etkin hale gelir. Dolayısıyla buharlaşma hızı da azalır.
Buharlaşma hızı sıcaklık arttıkça artar. Buharlaşma hızı, kaynama noktasında en yüksek değere ulaşılır.
Kaynama sırasında sıvının sıcaklığı değişmez. Sabit atmosfer basıncı altında bütün sıvı maddelerin, sıvı halden gaz hale geçtiği sabit bir sıcaklık değeri vardır.
Buhar basıncı yüksek olan sıvılar uçucudur ve kaynama noktaları düşüktür. Vakum işlemiyle buhar basıncı arttırılarak, kaynama noktası yüksek olan sıvılar oda sıcaklığında kaynatılabilir.
Bir sıvıyı buharlaştırmak, onu sıvı halden buhar veya gaz haline değiştirmek demektir. Bu işlem enerji gerektirir, çünkü moleküller sıvı halden serbest bırakılmalıdır.
C-Buharlaşma
Sıvıların ısı alarak gaz hale geçmesine buharlaşma denir. Elimize dökülen kolonya buharlaşırken bizden ısı alır.
Özellikle bununla beraber kaynama noktası olan deniz seviyesindeki 100 santigrat dereceye ulaşıldığı vakit, su hal değişimine giriş yapar. Yani buharlaşma noktasına gelmiştir ve su buharlaşır. O sebepten dolayı + 4 santigrat dereceden sonra suyun buharlaşma etkisi ortaya çıkmaya başlar.
Buharlaşma, bir maddenin kaynamadan sıvı halden gaz hale geçmesidir. Kaynama ise buharlaşmanın özel bir durumudur. Bir maddenin belirli bir sıcaklığıa eriştiğinde sıvı halden gaz hale geçme sürecidir. Buharlaşma sıvının yüzeyinde gerçekleşir.
Hava Buhar Basıncı
olunca buharlaşma durur. Buna göre hava buhar basıncı arttıkça buharlaşma miktarı azalır.
Eğer ortamdaki nem oranı yüksekse buharlaşma daha yavaştır. Bu nedenle nem oranındaki artış vücudun terlemeyle ısı kaybetmesini, dolayısıyla soğumasını engeller. Kışın nem oranı yüksek olan yerlerde hava sıcaklığını olduğundan daha düşük hissetmemizin nedeni ise farklıdır.
Suyun Buharlaşma Isısı
Bu da, suyun buharlaşma ısısının, yani bir gram sıvı maddenin sabit sıcaklıkta gaz haline geçmesi için gereken enerji miktarının yüksek olması anlamına gelir. Suyun kaynama noktası olan 100 °C sıcaklıktaki buharlaşma ısısı 540 kal/gr'dır.
Su buharı, normal şartlar altında sıvı hâlde bulunan suyun gaz hâlidir. Su, her sıcaklıkta buharlaşabildiği için havada her zaman su buharı bulunur. Buharlaşma su yüzeyinden meydana gelir.
uçuculuğun kaynamayla orantısı nedir? tuzlu su çözeltisi kaynama noktası yaklaşık 108.7 ° C 'dir. Saf su ise 100 c kaynar. Bu durumda saf suyun uçuculuğu / buharlaşması daha hızlı gerçekleşir.
Soğutma kulesi, görevi gereği, suyun bir kısmını saf su molekülü (H2O) olarak buharlaştırır, çünkü buharlaşan su yalnızca saf sudur; sudaki safsızlıklar buharlaşmaz.
Bazı moleküllerin kinetik enerjisi diğerlerinden o kadar yüksektir ki moleküller arası çekim kuvvetini yenerek gaz haline geçer. Böylece her sıcaklıkta buharlaşma gerçekleşir. Ancak buharlaşma düşük sıcaklıkta çok yavaş gerçekleşirken sıcaklık arttıkça giderek hızlanır.
Sıvılar her sıcaklıkta buharlaşır. Bir sıvının yüzeyindeki moleküllerin kinetik enerjisi, sıvı moleküllerini bir arada tutan moleküller arası çekim kuvvetini yenecek kadar büyükse sıvı molekülleri buharlaşabilir. Gaz haline geçen bu moleküllerin sıvının yüzeyinde oluşturduğu basınca buhar basıncı denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri