Edebiyatta tefrik sanatı yapmak ne anlama gelir diye merak edenler için bu terim, eserlerde bulunan bir öğenin diğerinden daha önemli olduğuna yapılan bir vurgudur. Bu yüzden, bir kıyaslama da denilebilir. Bir unsurun, diğerinden daha üstün olduğunu belirtmek için aralarındaki farklar ortaya çıkarılır.
kadının istemiş olması tek başına boşanma için yeterli değildir . . beyanlanyla değil, hakimin hükmüyle gerçekleşmektedir. İşte bu nevi boşanmaya «kazai boşanma» veya «tefrik» denmektedir.
Sözlükte “toplamak, bir araya getirmek” anlamına gelen cem', edebiyat terimi olarak birden fazla şeyi tek hüküm altında toplama yolu ile yapılan bir sanatı ifade eder.
Hüsn-i ta'lil, nedeni bilinen bir olay, olgu ya da durumun gerçek nedenini bir yana bırakıp; onu hoşa gidecek hayalî bir nedenle açıklama ve anlamlandırma sanatıdır. Her olayı veya olguyu güzel bir sebebe bağlama sanatı da denilebilir.
Tevriye, anlamla ilgili edebî sanatlardan biri. Sesteş bir kelimenin bir dizede, beyitte, dörtlükte iki gerçek anlama gelecek biçimde kullanılmasına ve bir sözcüğün yakın anlamını söyleyip uzak anlamını kastetmeye tevriye sanatı denir. Örtmek, meramı gizlemek demektir.
İlgili 43 soru bulundu
Eşlerin ve özellikle kadının evlilik hukukuna riayet etmemesi, geçimsiz davranması anlamında fıkıh terimi. Kocanın, eşiyle cinsel ilişkide bulunmamak üzere yaptığı yemin, kazâî boşanma sebeplerinden biri.
Muhâlea kelimesi "ha-le-a" ) ďĥì ( sözlükte elbiseyi veya ayakkabıyı çıkarmak anlamına gelmektedir.5 Terim olarak ise kocanın eşinden veya bir başkasından aldığı bir bedel (ıvaz) karşılığında belli sözlerle eşinden ayrılmasıdır.
Arapça frḳ kökünden gelen tafrīḳ تفريق “1. ayırma, ayrıştırma, 3. aritmetikte çıkarma” sözcüğünden alıntıdır.
Madde hükmünden anlaşılacağı üzere, kovuşturma evresinin her aşamasında mahkeme tarafından gerekli görülmesi halinde tefrik kararı verilebilir.
Yukarıda da işaret ettiğimiz gibi 'furkân' sözcüğü Oryantalistlerin iddialarının aksine 'f-r-k' kökünden türemiş 'fu'lân' vezninde Arapça bir kelimedir. Temel anlamı 'yarmak; iki şeyi birbirinden ayırmak'tır.
Hanım (Kraliçe) sözcüğünün türeyişi şu şekilde anlatılır. Mete Han (Moğollar Cengiz Han olduğunu söylerler) gelip saygı sunan herkesin Han'ım şeklinde hitap ettiği bir ortamda, içeri giren eşini görünce “İşte bu da benim Hanım” der. O günden bu yana kadın yöneticilere Hanım denir.
Kadının, kendisini zina ile itham eden kocasıyla yeminleşmesini ifade eden bir fıkıh terimi.
Hidane, çocuk ve çocuk hükmünde olan kişilerin bakımını, himayesini, eğitimini içeren bir kavramdır. Hidane, İslam Hukukuna özgü bir teridir. Medeni Hukuktaki karşılığı, çocuk himayesi ve velayeti olarak tanımlanabilir. Evlilik devam ederken çocuğun bakımı ve himayesi aile ortamında yapılır.
Sözlükte “eşitlik, denklik, benzerlik ve yeterlik” anlamlarına gelen kefâet, bir fıkıh terimi olarak evlenecek eşler arasında belli hususlarda denkliğin bulunmasını, daha çok da evlenecek eşlerden erkeğin kadına denkliğini ifade eder. Denk olan erkeğe küfüv denilir.
Evli bir kadın, eşinin evlilikten doğan görev ve yükümlülükleri yerine getirmemesi veya kendisine karşı kötü muamelede bulunması hâlinde, mahkemeye başvurarak evliliğin sona erdirilmesini isteyebilir.
Tasavvuf terimi olarak tefvîz kulun bütün işlerini tam bir teslimiyet ve tevekkülle Allah'a havale etmesini anlatır. Aynı kökten türeyen bir fiil Mü'min sûresinde (40/44) bu anlamda kullanılmıştır. Erzurumlu İbrâhim Hakkı'nın meşhur “Tefvîznâme”si bu mahiyetteki duyguların dile getirildiği meşhur bir şiirdir.
Buna islâm hukuku literatüründe daha çok "mefk- ûd (kayıp kişi)" denmektedir. Dolayısıyla mefkûd "yeri bilinmeyen ve hayatta olup olmadığı belli olmayan kimse”dir.³ Ayrıca gâipliğin bu çeşidi, “gaybet-i münkatı'a ile gâib (irtibatın kesildiği gâiplik)" diye de tabir olunur.
Arapça hîle (hüner, tedbir, çare, yöntem) kelimesinin çoğulu olan hiyel, ilimler tarihinde genellikle “makine bilgisi” veya “mekanik teknolojisi” anlamında kullanılmıştır. Fârâbî, İḥṣâʾü'l-ʿulûm (İlimlerin Sayımı) adlı eserinde hiyeli riyâzî ilimlerin pratiğe yönelik bir şubesi olarak gösterir.
İslam Aile Hukukunda yargı yoluna başvurulmaksızın evliliğin sona erdirilmesinin yollarından biri de muhâlaa (hul')dur. Gerek muhâlaa gerekse hul' kelimelerinin kökeninde, çıkarmak anlamı vardır. Bir terim olarak ise, bu iki kavram kadının, kocasına vereceği bir bedel karşılığında ondan ayrılmasıdır.
Âkile sözcüğü, diyet ödemek anlamına gelen "akl" mastarından ismi fâil olup diyeti ödemeyi üstlenen kimse veya kimseler demektir.
Bir başka hadiste "Hür veya cariye bir kadınla gayri meşrû ilişkiye giren kimsenin çocuğu veled-i zinadır.
İslam hukuk kaynaklarında etraflıca incelenmiş olan “ric'î talâk”, eşler arasındaki nikâh bağını sonlandırmadığı için erkeğe eşine iddet süresi içerisinde dönüş yapma imkânı vermektedir. Kocanın “ric'at” kavramıyla ifade edilen “dönüş yetkisi”, yeni bir nikâha gerek kalmadan evliliğin devam etmesini mümkün kılmaktadır.
- Necran Hristiyanları ile yapılması planlanan, ancak karşı tarafın çekinmesi üzerine yapılmayan ve Âl-i İmran 61. ayetinde belirtilen karşılıklı bedduanın adı Mübahele'dir. Bu kelime "karşılıklı Allah'a yalvarmak" manasına gelir.
Bu sözcük Eski Farsça yazılı örneği bulunmayan *dāmātar- “düğün sahibi” biçiminden alıntıdır. Bu biçim Avestaca aynı anlama gelen zāmātar- sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Sanskritçe cāmātr जामातृ “damat, güvey, koca” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Kutadgu Bilig' te ḳız sözcüğü 'kız, kız çocuk' anlamında(Arat 254:1979b) 56, 75, 77, 399, 400, 564, 564, 1163, 1164, 1166, 1166, 1223, 1225, 1226, 1228, 1486, 1494, 1494, 1495, 2278, 2280(cariye), 2380, 2403, 3371, 3373, 3377, 3380, 3382, 3384, 3387, 3388, 3389, 3391, 3439, 3582, 3583, 3784, 3948, 4477 4504, 4505, 4506 ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri