Kaynanadili, kürek yemişi, pabuç inciri, Kilis inciri, babutsa, Frenk inciri ve
Büyük çiçekleri baharda ya da yaz başında açar. Olgunlaşmadan önce yeşil olan meyveleri, olgunlaştığında erguvani renge dönüşür ve yenilebilir.
Kan damarlarında meydana gelmen plakların oluşturduğu iltihaplanmanın tedavisine yardımcı olur. Güçlü bir antioksidan ve iltihap sökücüdür. Kaynana dili, yüksek oranda lif içerir. Bu özelliği sayesinde su tutarak besinlerin sindirim kanalından daha iyi geçmesini mümkün kılar.
Adından dolayı özellikle gelinlerin dikkatini çeken bir kaktüs bitkisi olan kaynanadili, mucizevi faydalarıyla adeta sağlık deposu.
Dikenli incir bir diğer adı ile kaktüs meyveleri Meksika mutfağının sevilen meyvelerinden biridir. Geniş, yassı kaktüs yastıkları, salatalar, yumurtalar gibi birçok Meksika ana yemeklerinde ve diğer yemekler için dolgu olarak kullanılır. Dikenli incirler çok tatlıdır ve bitkinin hemen dışında çiğ olarak yenebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Yüksek lif içeriği sayesinde bağırsakların çalışmasını düzenleyerek kabızlık gibi problemleri ortadan kaldırır. Yemeklerden sonra meydana gelen hazımsızlık ve şişkinlik gibi rahatsızlıkları da önler. Yüksek potasyum içeriği nedeniyle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.
Bunun dışında dikenli incirin bir zararı bilinmiyor ama kesinlikle kontrollü ve aşırıya kaçmadan yemek gerekiyor. Günde 1 tane yendiğinde faydalarından zaten yararlanabiliyorsunuz ancak 5 taneden fazla yenmesi kesinlikle tavsiye edilmiyor.
Ana vatanı Güney Amerika olan kaktüs meyvesi, kuru ve sıcak bölgelerde yetişir. Halk arasında 'dikenli incir, şeytan dili, kaynanadili' gibi isimlerle de bilinir. Ülkemizde Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilen kaktüs meyvesi, pazarlarda buzun içinde bekletilerek satılır.
Kaynana dili olarak da adlandırılmasında anlatılanlara göre, yenildiği zaman bünye de yaptığı etkiden ilham alınmış. Tehlikelerine gelince, kökü yenildiği taktirde, damak kabarır ve yanar. Yine hayvanlardan ve çocuklardan uzak durmalı. Bu masum görünümlü çiçek de tehlikeli zehir depolarından.
Dikenuçlarını Güzelce temizledikten sonra 2 cm boyunda kıyarız. Sonra ocakta sapları biraz yumuşayıncaya kadar haşlanır, haşlanan diken uçları süzdürülür ve bol soğuk suyun içinde yarım saat bekletilir. Sonra tekrar süzgeçe alınır ve poşetlere koyulup dondurucuda ki yerini alır.
Dikenli incir kabukları soyulduktan ve temizlendikten sonra bir süre buzdolabında bekletilmelidir. Bu şekilde tüketimi hem daha ferah hem daha sağlıklı olmaktadır. Çekirdekleri çıkarılarak tüketilebileceği gibi, çekirdekleriyle birlikte de tüketilebilir. Bazı bölgelerde dikenli incir kurutularak da tüketilmektedir.
Kaynana dili çiçeği bir kaktüs çeşidi olarak bilinir. Bu kaktüs çeşidi hem çiçek açabilir hem de meyve verebilme özelliği bulunmaktadır. Kaynana dili bitkisinin insan sağlığına pek çok faydası da bulunmaktadır. Bu nedenle insanlar tarafından merak edilen çiçek türlerinden bir tanesidir.
Mersin'de doğada kendiliğinden yetişen dikenli incirde, adını aldığı sert dikenleri nedeniyle büyük özen isteyen hasat süreci başladı. Halk arasında "kaynana dili" ve incirin yabani türü olarak bilinen meyve, sadece yaz mevsiminde olgunlaşan kaktüslerden toplanıyor.
Kaktüs, anti-oksidatif flavonoid aktivitesi ile beyin koruyucu bir etki sağlar. Kaktüs yaprakları, içerdiği fitokimyasal maddeler ile özellikle meme, prostat, kolon ve karaciğer gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
Hint inciri (Opuntia ficus-indica), kaktüsgiller (Cactaceae) familyasında sınıflanan Opuntia cinsinin tipik türüdür. Türkçede bu kaktüs türü için frenk inciri, frenk yemişi, dikenli incir ya da halk ağzında kaynanadili adları da kullanılır.
İç ve dış mekanlarda dekorasyon amaçlı kullanılan kaktüs bitkisi, Amerika'da zaman zaman besin olarak tüketilmekte. Kaktüsün meyveleri ve yaprakları pek çok ülkede şifa niyetine sofralarda yerini alıyor.
Kaynana dili olarak da adlandırılmasında anlatılanlara göre, yenildiği zaman bünye de yaptığı etkiden ilham alınmış. Tehlikelerine gelince, kökü yenildiği taktirde, damak kabarır ve yanar. Yine hayvanlardan ve çocuklardan uzak durmalı. Bu masum görünümlü çiçek de tehlikeli zehir depolarından.
KAKTÜS ÇÜRÜMESİ
Kaktüsün fazla nemli ortamlarda bulunması veya aşırı sulanması kaktüs köklerinde mantar enfeksiyonu oluşmasına neden olmaktadır. Kök çürüklüğü, köklerinde kaktüs zararları mantar enfeksiyonu ise önce bitkinin köklerinde lekeler görülmeye Daha sonra kökler çürümeye ve ölmeye başlar.
-Tarih boyunca askerler tarafından, açık yaralarını tedavi etmek için kullanılan kaynana dili, antioksidan yapısı ile ezilip açık yara bölgesine sürüldüğünde, bölgedeki enfeksiyon tehlikesini gidermektedir. İyi bir yara temizleyicisi olmasının yanı sıra, iltihap kurutucu özelliği de vardır.
Kaktüs meyvesi nasıl yenir? Kaktüs meyvesi üzerinde çok sayıda diken, içinde ise tohumları bulunur. Kabukları soyulan kaktüs çiçeği lezzeti tatlı ve suludur. Kaktüs meyvesi kabukları soyulduktan sonra sade bir şekilde tüketilebilir, tatlı tariflerine eklenebilir veya serinletici bir içeceğe dönüştürülebilir.
Melocactus meyveleri pembe renkli olup, biber meyvesi şeklini andırır. Bu cinsin meyveleri yenilebilir ve vahşi doğada sıklıkla kertenkeleler ve kuşlar tarafından dağıtılır.
Ülkemizde Akdeniz ve Ege kıyı sahil şeridinde de yetiştirilen kaktüs inciri içinde çok sayıda koyu renkli, yuvarlak tohum bulunan yumuşak, sulu eti olan lezzetli bir meyve. Sakız ve karpuz karışımı bir lezzet olarak tarif edilen kaktüs inciri reçel, marmelat ve içecek olarak tüketildiği gibi çiğ olarak da yenebiliyor.
Dikenli incirin zararlarını incelediğimizde; şayet 2 veya 3 taneden gazla tüketilmesi durumunda sindirilemeyen çekirdekler bağırsakları tıkayabilmektedir. Aynı zamanda gerekenden fazla tüketildiğinde karın ağrısı gibi sorunlar da kendini gösterebilmektedir.
Afrodizyak etkisi olan dikenli incir bu özelliği sayesinde bazı bölgelerde cinsel gücü arttıran ilaç olarak kullanılıyor. Düzenli olarak tüketildiğinde özel hayatınız üzerinde olumlu etkilerini göreceksiniz.
Turuncu, sarı veya kırmızı renklerde dikenlerle kaplı kabuğu soyulduktan sonra meyve olarak yenebilir, suyu sıkılabilir veya yapraklarından yemek yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri