Kaktüs meyvesinin günlük tüketimi 2 adedi geçmemelidir. Fazla tüketilmesi halinde mide bulantısı, karın ağrısı, ishal, baş dönmesi gibi etkiler görülebilir. Bu meyve fazla tüketildiğinde bağırsakları tıkayabilir. Bu yüzden ölçülü tüketmek son derece önemlidir.
Sarı, turuncu ve kırmızı renklerde kabuğu vardır. Etli bir meyve türüdür. Kabuk kısmı soyularak yenir. Bir kaktüs meyvesi 8 kcal kaloridir. 100 gramı ise 41 kaloridir.
Frenk yemişi ve frenk inciri olarak da bilinen kaktüs meyvesi kaktüsgiller (Cactaceae) familyasında sınıflanan Opuntia cinsinin tipik türüdür. 5–10 cm uzunluğunda, kırmızı, sarı, turuncu renklerde kabuğu olan etli bir meyvedir.
Bıçakla meyvenin ortasına kesik atın. Meyveyi kaşık veya çatal yardımıyla yanlara doğru. Kaktüs meyvesinin dışındaki kalın kabuğu dikkatli bir şekilde soyun. Meyvenin kabuğunu tamamen soyduktan sonra dilimleyerek afiyetle tüketebilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Ülkemizde Akdeniz ve Ege kıyı sahil şeridinde de yetiştirilen kaktüs inciri içinde çok sayıda koyu renkli, yuvarlak tohum bulunan yumuşak, sulu eti olan lezzetli bir meyve. Sakız ve karpuz karışımı bir lezzet olarak tarif edilen kaktüs inciri reçel, marmelat ve içecek olarak tüketildiği gibi çiğ olarak da yenebiliyor.
Kaynanadili, kürek yemişi, pabuç inciri, Kilis inciri, babutsa, Frenk inciri ve Hint inciri olarak da bilinen dikenli incir bitkisi, tarıma elverişsiz alanlarda kendiliğinden doğal olarak yetişir. Meyveli taze olarak tüketilebilen dikenli incir reçeli, marmelatı, pestili ve lokumu da yapılır.
Ejder meyvesi adıyla popülerleşen pitaya, bilimsel adı Hylocereus cinsi çeşitli kaktüs türlerinin meyvesidir. Ejder meyvesi aynı zamanda bazı çeşitli toplumlarca çilek armudu gibi adlarla da anılmaktadır. Meksika ve Orta Amerika kökenli olan tropikal meyvenin tadı kivi ve armutun karışımına benzetiliyor.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek zararlı bakterilerin vücutta oluşum göstermesine engel olur. Cilt üzerinde meydana gelmesi muhtemel enfeksiyonları engeller. Kan damarlarında meydana gelmen plakların oluşturduğu iltihaplanmanın tedavisine yardımcı olur. Güçlü bir antioksidan ve iltihap sökücüdür.
Belirtilen bölgelerde yetişen meyvenin günde en fazla 2-3 adet ve çekirdekleri çıkarılarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Araştırma, biyolojik ve tıbbi aktivite çalışmaları ile derinleştirildiğinde, ülkemiz ve dünyadaki tamamlayıcı tıp ile aromatik bitki çeşitliliğinin sürdürülmesine katkı sağlayacaktır.
Dikenli incirin zararlarını incelediğimizde; şayet 2 veya 3 taneden gazla tüketilmesi durumunda sindirilemeyen çekirdekler bağırsakları tıkayabilmektedir. Aynı zamanda gerekenden fazla tüketildiğinde karın ağrısı gibi sorunlar da kendini gösterebilmektedir.
Melocactus meyveleri pembe renkli olup, biber meyvesi şeklini andırır. Bu cinsin meyveleri yenilebilir ve vahşi doğada sıklıkla kertenkeleler ve kuşlar tarafından dağıtılır.
Kaynana dili olarak da adlandırılmasında anlatılanlara göre, yenildiği zaman bünye de yaptığı etkiden ilham alınmış. Tehlikelerine gelince, kökü yenildiği taktirde, damak kabarır ve yanar. Yine hayvanlardan ve çocuklardan uzak durmalı. Bu masum görünümlü çiçek de tehlikeli zehir depolarından.
Kaktüslerin soğuğa en dayanıklı türleri de Opuntia'lardan bazılarıdır. Opuntia türlerini birbirinden ayırt edebilmek zordur. Kaktüsgiller familyasındaki türlerin en tehlikelileri Opuntia cinsinden kaynanadili ve benzeri kaktüslerdir.
Türkiye'de ise Akdeniz Havzası bölgesinde yaygın olarak bulunan bir meyvedir. Dikenli incir Mersin, Anamur, Tarsus bölgesinde tamamen doğal olarak yetişir.
Ejder meyvesi, diğer adıyla pitaya kaktüsgillerden bir bitkidir. Pembe kabuğunun altında renkli bir dünya saklayan meyve, lezzeti ve görüntüsüyle oldukça popülerdir. Bilimsel ismi hylocereus olan ejder meyvesinin ana vatanı; Meksika, Orta ve Güney Amerika gibi bölgelerdir.
Lifli yapısı sayesinde zayıflamaya yardımcı olur ve ciltteki nem dengesini sağlar. Ejder meyvesi içerdiği besin ve mineraller itibariyle gözleri kuvvetlendirir. Cinsel gücü artırmada oldukça etkilidir. Afrodizyak etkisi vardır.
Üretim alanından alınan verimin yüksek olması, yetiştiriciliğinin kolay, raf ömrünün uzun olması, meyvenin besin değerlerinin zenginliği ve piyasada yüksek fiyatla alıcısının bulunması, ejder meyvesi yetiştiriciliğini cazip hale getiriyor.
Hint inciri (Opuntia ficus-indica), kaktüsgiller (Cactaceae) familyasında sınıflanan Opuntia cinsinin tipik türüdür. Türkçede bu kaktüs türü için frenk inciri, frenk yemişi, dikenli incir ya da halk ağzında kaynanadili adları da kullanılır.
Kaynana dili çiçeği bir kaktüs çeşidi olarak bilinir. Bu kaktüs çeşidi hem çiçek açabilir hem de meyve verebilme özelliği bulunmaktadır. Kaynana dili bitkisinin insan sağlığına pek çok faydası da bulunmaktadır. Bu nedenle insanlar tarafından merak edilen çiçek türlerinden bir tanesidir.
Besin açısından zengin olan ve vitaminler içeren incir yaprağı, vücuttaki serbest radikallerle savaşır. İncir yaprağı çayı olarak tüketildiğinde kansere karşı önlem almanıza yararlı olur. Zengin lif kaynağı içerdiğinden meme, cilt ve kolon kanserine karşı etkili olmaktadır.
Kaynana dili, çiçeklerinin yanında bir de meyvesi olan bir kaktüs türüdür. Temmuz – Eylül arası meyvesini verir. Son zamanlarda çok popüler olan bu bitki, yazın çoğu yerde artık satılmakta. Yaz meyvesi olduğu ve daha lezzetli olabileceği için genellikle soğuk tüketilmesi tavsiye edilir.
Dikenli incir, hem C vitamini hem besin lifi yüksek miktarda olan yiyeceklerden. Dolayısıyla vücut direncini artırırken aynı zamanda sindirim ve boşaltım sistemini de pek iyi geliyor. Kabızlık sorununu hop diye çözüveriyor. Besin lifleri sayesinde de tokluk hissinin uzun süre devam etmesini sağlıyor.
İçinde bulunan lif, kan şekerini düşürücü etkilerden sorumlu ana bileşendir ve gıdalarda karbonhidratların emilimini geciktirir. Kaktüsün meyveleri sindirim sistemine faydalıdır. Meyvenin kabızlığı giderici ve sindirimi rahatlatıcı etkilerinin olduğu bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri