Kayınvalide, kaynana, kayınanne, veya hanımanne; bir erkeğe göre karısının, bir kadına göre kocasının yani evli çiftlerin eşlerinin annesi için kullandığı sözcüktür. Karşılıklı olma durumunda anne olarak hitap edilir.
Evli çiftler eşlerinin annesine kayınvalide der. Bir kadının ya da erkeğin eşinin babası onun kayınpederidir. Evli çiftlerin eşlerinin erkek kardeşleri için kullandıkları kelimedir.
Kadın yöneticilere Sayın Müdire denmez, Sayın Müdürüm şeklinde hitap etmek uygundur. Eski ve emekli yöneticilere, son resmi görev unvanı ile hitap edilir. Ancak resmi yazıda veya adı ve soyadı kullanıldığında eski/önceki sözcüğü öne getirilir.
Kayınpeder, kayınbaba veya kaynata; bir erkeğe göre karısının, bir kadına göre kocasının yani evli çiftlerin eşlerinin babası için kullandığı sözcüktür. Karşılıklı olma durumunda baba olarak hitap edilir.
amca /dayi/teyze/abla /anne/yenge asla ! zinhar laubalilik olarak algilanabilir ... Telefon ettin annesi veya babasi cikti daima efendim dersin ...
İlgili 22 soru bulundu
Kayınvalide, kaynana, kayınanne, veya hanımanne; bir erkeğe göre karısının, bir kadına göre kocasının yani evli çiftlerin eşlerinin annesi için kullandığı sözcüktür. Karşılıklı olma durumunda anne olarak hitap edilir.
hanım? teyze diyeceksin tabiki. yenge derim ben hep.
Anne, baba, abla, amca, teyze, dede gibi hitap şekilleri yaygın olarak tercih edilmektedir.
Ama bu, örften ve günümüzde öyle alışıldığından dolayıdır. Öyleyse kayınpedere ve kayınvalideye baba ve anne demenin dinen bir sakıncası olmadığı söylenebilir.
Kayınpeder gelini için baba hükmündedir ama gelin onun yanında babası gibi serbest olamaz davranamaz.
Eskiden yazismalarda Müdire sifati cok kullaniliyordu. Ama simdi genel olarak kadin Müdürler icin de Müdür sifati kullaniliyor. Dogru olan Müdür kadin olunca Müdire sifatinin kullanilmasidir. Cinsiyet ayrımına bazı örnekler: "Müdire", "hakime" ve "iş kadını" sözcükleri profesyonel ortamlarda kullanılmaktadır...
Öncelikle şunu anlamak önemli; 'Kadın' ve 'Erkek' kelimeleri cinsiyet belirtmede kullanılır. 'Bay' ve 'Bayan' kelimeleri ise cinsiyet belirtmekten ziyade, birer hitap şekli olarak kullanılır.
Anneme dili varmayip teyze diyorsa bende kendi annesine teyze derim.
Mabeyin kelimesi birçok farklı anlamı ile beraber Türkçede yer alan sözcüklerden biridir.
Eşimin annesi, benim annemin dünürü olur. Birbirlerine göre durumları "dünür" olarak adlandırılır.
Gelin, kayınvalidesi ve kayınpederine bakmakla doğrudan yükümlü değildir. Ancak, kayınvalide ve kayınpederin kendilerine bakacak yakınları bulunmazsa ya da bulunduğu halde bakacak durumda değillerse, doğal ihtiyaçlarını karşılamasında kayınvalidesi ve kayınpederine yardımcı olması da gelinin ahlaki görevidir.
"Eşlerin kayınpederine bakma yükümlülüğü var mıdır?" konusunda İslam alimleri şunları söylemektedirler. “Bir gelin kendi kocası ve hatta çocuğuna bile bakma zorunluluğu yoktur.
Kadın ile erkek arasında nikâh akdi gerçekleşir gerçekleşmez kayınvalide ebedi olarak damadına mahrem olur. Bu mahremiyet için gelin ile damadın zifafa girmesi şart değildir.
Kayınvalide, kayınpeder; yani kişinin eşinin annesi ve babası birinci derecede sıhri hısımdır.
“Siz” hitabı, sadece mesafeyi değil, saygıyı da ifade eder. Bu yüzden hanımlara, yaş ya da statü bakımından büyüklere; tanımadığımız ve yeni tanıştığımız kişilere “sen” diye hitap etmek doğru değildir. 18 yaşından büyüklere “siz” diye hitap edilmelidir.
“Canım, aşkım, tatlım, güzelim, erim, karım” gibi biçimlerde görülebilen yeni hitap biçimleri bu türden- dir.
Büyükanne, nine veya nene, bir kimsenin annesinin veya babasının annesi. Babanın annesine babaanne, annenin annesine anneanne de denir. Aynı anlamdaki haminne (hanım nine) sözcüğü ise çağdaş Türkçede kaybolmaya yüz tutmuştur.
Anneleri tarafından sürekli şımartılan ve kontrol altında tutulan erkeklerin ileride “anne bağımlısı” halk dilinde “ana kuzusu” olma ihtimali çok yüksektir. Bu tarz erkekler ilişki seçerken de annelerinin beğeneceği veya annelerini çok sevecek ilişkiler kurmaya dikkat ederler.
İsmi ile hitap edilmesini istiyorsa uygulayıver. "amca", "abi", "beyamca", "baba" hitaplarını teklif et, hangisini seçerse uygularsın. Tercihi sana bırakıyorsa ismi ile hitap etmek mantıklı olur. örn: İsmi "Ali" ise, "Aliciğim, merhaba, nasılsın?"
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri