Kaynaştırma eğitimi, özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitimlerini, destek eğitim hizmetleri de sağlanarak yetersizliği olmayan akranlarıyla birlikte resmi ve özel okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve yaygın eğitim kurumlarında sürdürmesi esasına dayanan özel eğitim uygulamalarıdır.
Kaynaştırma, özel eğitime gereksinim duyan çocukların, normal gelişim gösteren akranlarıyla aynı ortamda destekleyici hizmetlerle birlikte eğitim almalarına dayanan bir kavram olarak ele alınmaktadır (Aral, 2011; Aral ve Gürsoy, 2011; Diken ve Batu, 2015; Metin, 2018).
MADDE 23 – (1) Kaynaştırma yoluyla eğitim; özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitimlerini, destek eğitim hizmetleri de sağlanarak yetersizliği olmayan akranları ile birlikte resmî ve özel; okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında sürdürmeleri esasına dayanan özel eğitim uygulamalarıdır.
Daha geniş bir tanımda kaynaştırma, sınıf öğretmenine ve/veya engelli öğrenciye destek özel eğitim hizmetleri sağlanması koşulu ile engelli öğrencilerin genel eğitim sınıflarında eğitilmesi şeklinde açıklanmaktadır (Kırcaali- İftar, 1992).
İlgili 38 soru bulundu
''Müzik dinleyerek uyudum'' cümlesindeki ''dinle'' fiili ile erek fiilinin arasındaki ''Y'' harfi kaynaştırma ünsüzüdür. Türkçede -ecek - acak ekleri ise gelecek zamanlı cümlelerde kullanılır. Bu tür cümlelerde de kaynaştırma ünsüzleri iki sesli harfin arasına getirilir.
Özel Eğitimde Kaynaştırma/Bütünleştirme Nedir? ”Ülkemizde özel eğitime gereksinimi olan çocuklar çeşitli eğitim ortamlarına yerleştirilir. Bu çocukların tipik gelişim gösteren akranlarıyla genel eğitim ortamına yerleştirilmelerine kaynaştırma/bütünleştirme denir.”
Türkiye'deki ilk ve ortaöğretim kurumlarında, ek eğitim kuruluşlarında dil öğretiminde yaygın olarak, ünlü ile biten bir kök veya gövdenin sonuna eklenen ve yine bir ünlü ile başlayan ekin önüne (iki ünlü arasına) gelen "y, ş, s, n" ünsüzlerinin kaynaştırma ünsüzü olduğu öğretilir.
· Kaynaştırma eğitimi normal insanlar ve doğal ortamlar içinde verilmelidir. · Kaynaştırma eğitiminde okul-aile ve çevre işbirliği esastır. · Kaynaştırma eğitiminde duyu kalıntısından yararlanmak esastır. · Kaynaştırma eğitiminde engelli çocuğun özür ve özellikleri ne olursa olsun onu olduğu gibi kabul etmek esastır.
Günümüz de eğitimde bütünleştirmeyi sağlamak üzere uygulanan kaynaştırma yoluyla eğitim, engelli bireyin yetersizliğinin tanılanmasından sonra gelişimini en üst düzeye çıkarabilmesini ve ihtiyaçlarını en uygun şekilde karşılayabilmesini amaçlamaktadır.
Çocuğu normal hale getirmek değil, onun ilgi ve yeteneklerini en iyi şekilde kullanmasını sağlamak, toplum içinde yaşayabilmesini kolaylaştırmaktır. Özel eğitime ihtiyacı olan bireyin akranlarıyla aynı kurumda eğitim görme hakkı vardır. Kaynaştırma, özel ve genel eğitimin ayrılmaz bir parçasıdır.
573 Sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'de Kaynaştırma, “Özel eğitim gerektiren bireylerin diğer bireylerle karşılıklı etkileşim içinde bulunmalarını sağlamak ve eğitim amaçlarını en üst düzeyde gerçekleştirmek için geliştirilmiş eğitim ortamı” olarak tanımlanmıştır.
KAYNAŞTIRMA. Kaynaştırma Nedir? Sınıf öğretmenine ve/veya özel gereksinimli öğrenciye destek özel eğitim sağlanması koşulu ile engelli öğrencilerin genel eğitim sınıflarında eğitilmesi (Kırcaali-İftar, 1992).
Kaynaştırma, gerektiğinde sınıf öğretmenine ve / veya engelli öğrenciye destek özel eğitim hizmeti sağlanması koşulu ile engelli öğrencilerin normal eğitim ortamlarında eğitilmesidir.
Kaynaştırma öğrencisi, özel eğitime ihtiyacı bulunan bireylerin kendi akranları ile birlikte eğitim ve öğretim görmesine imkan tanıyan bir sistemdir. Bir diğer ifade ile kaynaştırma öğrencisi engelli ve engelli olmayan bireyleri yan yana getirmektedir.
* Fiziksel yetersizliği olan kaynaştırma öğrencisinin sınavı yazılı yerine sözlü yapılabilir ya da bilgisayar kullanarak (eğer biliyorsa) soruların cevabını yazması sağlanabilir. * Yazı yazmayı bilmiyorsa, ayrıca konuşamıyorsa da davranışları gözlenerek değerlendirme yapılabilir.
Dik merdivenler, dar koridorlar, yetersiz ışıklandırma,uygun olmayan tuvaletler, ulaşılması güç kantinler, sesi gereğinden fazla geçiren duvarlar, yankı yapan yüksek tavanlar ve yüksekliği iyi ayarlanmamış yazı tahtaları kaynaştırmanın engelleri olarak karşımıza çıkmaktadır (Pivik, McComas, Laflamme, 2002).
Kaynaştırmanın başarıyla uygulanabilmesi için gerekli olan bu unsurlar öğretmenler, normal öğren ciler, kaynaştırma öğrencileri, aileler, okul idaresi ve fiziksel ortamdır (Kırcaalı-Iftar, 1998).
Genel olarak kaynaştırma ünsüzleri -y ve -n sessiz harfleri olarak bilinmektedir. Bu ünsüz harfler kök + ek ya da ek + ek olması halinde iki ünlü harfin yan yana geldiğinde kullanılır. Ünlü harf ile biten kelimenin sonuna ünlü harf ile başlayan ek gelmesi halinde "y, n, ş, s" kaynaştırma ünsüzleri araya girmektedir.
Türkçede kaynaştırma harfi olarak kullanılan 4 harf vardır: Bunlar sırasıyla n, s, ş ve y harfleridir.
Kök ile önek ve/veya sonekleri birleştirmede zaman zaman kullanılan ünlü harflere kaynaştırma ünlüleri denir. Bunlar o başta olmak üzere a,e,i gibi sesli harflerdir. Örn; oncologia'da o kaynaştırma ünlüsüdür.
Ülkemizde kaynaştırma yoluyla eğitimin, tam zamanlı kaynaştırma, yarı zamanlı kaynaştırma ve tersine kaynaştırma olmak üzere üç farklı modelde uygulandığı görülmektedir.
Bir kelimeye ek ya da kök geldiğinde kaynaştırma harflerinin kullanılması aynı zamanda ünsüz türemesine de örnek olmaktadır. Adlara hal eki geldiğinde "y" kaynaştırma harfi kullanılır. l Sınıfın Camı - n - ı kırmış. l Arkadaşının kitabı - n - ı almış.
Kaynaştırma, gerektiğinde sınıf öğretmenine ve/veya engelli öğrenciye destek özel eğitim hizmetleri sağlanması koşulu ile engelli öğrencilerin normal eğitim ortamlarında eğitilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri