Elma sirkesi ve su ile hazırlanan karışımla banyo yapılması kurdeşene karşı oldukça etkilidir. Düzenli incir tüketilmesi cilt hastalıkları ve kurdeşene karşı etkili olduğu bilinmektedir.
Öncelikli olarak doktorun yazdığı ilaçlar ve kremler aksatılmadan kullanılmalı. Kabarcıklar tamamen geçene kadar ılık ya da soğuk suyla duş alınmalı. Soğuk duş, hem yanma hissini giderir hem de ağrıyı azaltır.
Ürtiker bulgularından rahatsız olan hastaların sıklıkla sorduğu sorulardan biri “Kurdeşene ne iyi gelir?” sorusudur. Zencefil, domuz otu, aloe vera, maydanoz, papatya, soğuk kompres uygulaması, greyfurt, karbonat ürtikere iyi gelmesi ile bilinmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
12) Elma Sirkesi
Kurdeşene bitkisel çözüm arayanlara önereceğimiz bir diğer besin ise elma sirkesi. Bu mucizevi besin, ciltteki enflamasyonu azaltır ve kurdeşenin sebep olduğu kaşıntıyı yok eder.
Ciltte kızarıklık şeklinde görülen kurdeşen, 1 hafta- 14 gün içerisinde kendiliğinden yok olabilir. Sağlık için ciddi bir tehdit oluşturmamaktadır.
KURDEŞEN (ÜRTİKER) NEDEN OLUR? Ürtiker, genelde alerjisi olan kişiler arasında yaygın olmakla birlikte, alerjisi olmayan kişilerde de görülebilmektedir. Alerjiye ek olarak; tiroid, mide-bağırsak hastalıkları, kolejen doku hastalıklarının ilk semptomları olabilir. Ürtikerin bir diğer önemli nedeni de strestir.
Vitamin D. Ürtikerli hastalarda D vit seviyesi düşük bulunmuştur. ( 32 nanogram/ml den düşük) Bu hastalarda D vit haftalık 50.000 IU verildiğinde % 90 ürtikerin klinik belirtilerinin azaldığı gözlenmiştir.
Ciltte beliren şişkinlikler ve kızarıklıklar genellikle 7-14 gün içerisinde kendiliğinden geçer ve ciddi bir tehdit değildir. Ancak belli durumlarda nüks edip belirtilerin 6 haftayı geçmesine kronik ürtiker adı verilir.
Kurdeşen, vücut içinden ya da dışarıdan gelebilecek çeşitli uyaranlarla tetiklenmektedir. Bu uyaranların bir kısmı alerjik mekanizmalar yoluyla, bazıları iltihabi enfeksiyonlar sırasında veya sonrasında, diğerleri ise soğuk, sıcak, basınç ve efor gibi fiziksel etkiler yoluyla kurdeşeni tetikler.
Kurdeşen hastalığı ilerlerse ne olur? Kurdeşen hastalığı ilerlediğinde ciltteki kaşıntı ve kızarıklık artar. Bu durum şiddetli hale gelebilir ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Bazı insanlar kurdeşenin ilerlemesiyle birlikte nefes almada güçlük çekme, baş dönmesi ve bayılma gibi semptomlar yaşayabilir.
Ürtiker hastaları banyo yapabilir mi? Ürtiker hastaları normal şekilde yıkanabilir, ancak suyun ılık olduğundan emin olunmalı ve yıkanma süresi 10 dakika ile sınırlanmalıdır.
İlk olarak soğuk kompresin iyi gelebildiği bilinmektedir. Bunun yanında maydanoz ve karbonatta evde iyi gelen ürünler arasında yer almaktadır. Ayrıca zencefil, greyfurt, yulaf ezmesi banyosu, soğan, elma sirkesi ve incir yine iyi gelen seçenekler arasında yer almaktadır.
Akut kurdeşen bazı vakalarda 6 haftadan daha uzun sürebilir. Bu durumda rahatsızlık, kronik kurdeşen olarak tanımlanır. Sağlıklı bireyler arasında ortalama %1 oranında görülen kronik kurdeşen, akut kurdeşenin 6 haftadan daha uzun süren halidir.
Ürtiker, bazı hücrelerimizden (mast hücresi) salınan histamin'in etkisiyle ortaya çıkar. Histamin, damarlarda genişlemeye, damar duvarında geçirgenliğin artışına ve dolayısıyla damar dışına sıvı çıkışına neden olur. Bunun sonucunda cildimizde şişlikler ve kızarıklıklar oluşur.
Kurdeşen Kimlerde Görülür? Her beş çocuktan veya yetişkinden biri, yaşamları boyunca en az bir akut ürtiker atağı geçirir. Atopiklerde daha yaygındır. Tüm ırkları ve her iki cinsiyeti etkiler.
Özellikle ilaçlar (en sık antibiyotikler, ağrı kesiciler, epilepsi ilaçları) ve yiyecekler (kabuklu deniz hayvanları, balık, süt, fındık, fıstık, patates, baklagiller, kereviz, maydonoz, havuç, baharatlar, pirinç, muz, elma, portakal) ürtikere neden olur.
Kronik Ürtiker
Kronik ürtikerin potansiyel tetikleyicileri arasında da ilaçlar, besinler ve besin katkı maddeleri, enfeksiyonlar, solunum yolu ile alınan alerjenler, sistemik hastalıklar, gebelik, adet dönemi, diş implantları ve psikolojik faktörler yer alır.
Kurdeşen (Ürtiker) İlaç Tedavisi
Bu ilaçlar kaşınmayı, şişmeyi ve diğer alerji belirtilerini ortadan kaldırır. İltihap önleyici ilaçlar: Çok ciddi kurdeşen vakalarında alerji uzmanları ağızdan alınan kortikosteroidleri önerebilir. Bu ilaçlar ciltte kabartı oluşumunu, kızarıklığı ve kaşınmayı önlemeye yardımcıdır.
Kronik ürtiker aylarca, yıllarca ve hatta ömür boyu sürebilir.
· Isırılan bölgeyi ılık suyla yıkayıp nemlendirici sürün. · Çok sıcak suyla duş almayın; cilt temizliğinde sert kese ve liften uzak durun. · Kolonya, ıslak mendil gibi kimyasal maddelerin cilde temasından kaçının.
Ürtiker (Kurdeşen ) Neden Önemlidir? Ürtiker (kurdeşen) çoğunlukla kendiliğinden düzelen bir hastalıktır. Fakat akut ürtiker başlangıçta sistemik şiddetli bir alerjik reaksiyonun ilk belirtisi olabilir ve hayati tehlike yaratabilir. Kurdeşene neden olan herhangi bir alerjen varsa daha sonra benzer tablolar görülebilir.
Topikal steroidler kaşıntı önleyici krem için en iyi seçimdir. Çeşitli güç ve formüllerde bulunurlar ve reçetesiz olarak hidrokortizon krem olarak da satın alınabilir. Genel olarak, merhemler ve kremler en güçlü topikal steroidler iken, jeller ve spreyler en zayıfıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri