Defteri yalnız İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı doldurur. Her ay yaptıkları ziyaretlerde bu defteri düzenli olarak doldurmakla yükümlüdürler.
İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca onaylı defter, noterce veya işyerinin bağlı bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri tarafından her sayfası mühürlenmek suretiyle onaylanır.
29 Aralık 2012 tarihinde İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği ile yürürlüğe giren Öneri ve Tespit Defteri, iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı tarafından yapılan tespit, tavsiye ve diğer hususların yazıldığı defterdir.
Tespit ve öneri defteri işyerinin bağlı olduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine ya da notere her sayfası mühürlenerek onaylatılır.
Defterin ön yüzünde var olan 4 bölüm (işyeri, işveren veya işveren vekili, iş yeri hekimi, iş güvenliği uzmanı) ilgililer tarafından tükenmez kalemle doldurulur, kaşelenir ve imzalanır. (Uzman ve Hekimin kaşesi ile birlikte, işverenin kurum kaşesi ile birlikte imzalanması gerekmektedir.)
İlgili 17 soru bulundu
Teftişe yetkili iş müfettişlerinin her istediğinde işveren onaylı defteri göstermek zorundadır. Onaylı defter işyeri tehlike sınıfına ve çalışan sayısına bakılmaksızın tüm işyerleri için geçerlidir.
Onaylı defter; Görev yönetmeliklerinde belirtildiği üzere, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirildiği işyerinde yapılan çalışmalara ilişkin tespit ve tavsiyeleri ile 9'uncu Maddede belirtilen hususlara ait faaliyetlerini, birlikte yapılan çalışmaları ve gerekli gördükleri diğer hususları onaylı deftere ...
Defterin imzalanması ve düzenli tutulmasından işveren sorumludur. Teftişe yetkili iş müfettişlerinin her istediğinde işveren,tespit ve öneri defterini göstermek zorundadır.
Elektronik ortamda tutulan işletme defterinin tasdiki
Defterlere ait oldukları takvim yılının son ayını takip eden dördüncü ayın sonuna kadar Başkanlık tarafından elektronik ortamda kapanış onayı yapılır.
6102 Sayılı TTK tüm defter ve belgelerin saklama süresi 82.Maddede tanınlanmış olup, Ticari defter ve belgelerin saklanma süresini on yıl olarak belirlemiştir. Kanunun 82.maddesi (1).
SINIF BAŞKANININ GÖREVLERİ 1. Sınıfta öğretmen olmadığında en yetkili kişi sınıf başkanıdır. 2. Sınıf defterini ve yoklama fişini müdür yardımcıları odasından alır ve teslim eder.
(2) Kurulun başkanı işveren veya işveren vekili, kurulun sekreteri ise iş güvenliği uzmanıdır. İş güvenliği uzmanının tam zamanlı çalışma zorunluluğu olmayan işyerlerinde ise kurul sekretaryası; insan kaynakları, personel, sosyal işler veya idari ve mali işleri yürütmekle görevli bir kişi tarafından yürütülür.
-Çok Tehlikeli sınıfta bulunan işyerlerinde en geç 2 yıl, -Tehlikeli sınıfta bulunan işyerlerinde 4 yıl, -Az Tehlike bulunan işyerlerinde 6 yılda bir yenilenir.
Defter tasdik edilmezse ne olur? Defter tasdik cezası Tutulması zorunlu olan defterlerden herhangi birini tutmayan mükelleflere, birinci derece usulsüzlük cezası uygulanır. Vergi Usul Kanununun kayıt kurallarına ait hükümlerine uymayan mükelleflere, birinci derece usulsüzlük cezası uygulanır.
Tehlikeli sınıfta yer alan 500 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 500 çalışan için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir. Çok tehlikeli sınıfta yer alan 250 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 250 çalışan için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir.
Noterliklerde tutulacak defterler kullanılmadan önce bağlı bulundukları hakimliğe tasdik ettirilir.
Serbest meslek sahipleri serbest meslek kazanç defteri tutar.
verilenlerin KENDİLERİ veya meslek mensupları tarafından yapılabilecektir. Bu maddenin tercümesi vergi beyannamelerini imzalatma yükümlülüğü bulunmayan mükellefler defter beyan sistemi üzerinden kendi DEFTERLERİNİ tutabilecek, beyannamelerini kendisi gönderebilecek.
Gerçek veya tüzel kişi olup olmadığına bakılmaksızın her tacir yevmiye defteri, envanter defteri ve defteri kebiri tutmakla yükümlüdür. Gerçek kişi tacirlerden VUK'a göre ikinci sınıf tüccar sayılanlar, işletme hesabına göre defter tutarlar.
Ticari defterleri, tacirler, tacir sayılanlar ve tacir gibi sorumlu olanlar tutmakla yükümlüdürler. Esnafın, ticari defter tutma yükümlülüğü bulunmamaktadır. Gerçek kişilerin tutmakla yükümlü oldukları defterler, yevmiye defteri, defteri kebir ve envanter defteri veya sadece işletme defteridir.
İşletme defteri tek taraflı tutulur. Gelir ve gider kayıtları ayrı sayfalarda tutulur. Gelir kalemleri defterin sağ tarafına, gider kalemleri defterin sol tarafına yazılır. Her sayfanın başına bir önceki sayfaya ait kalemlerin genel toplamı yani toplam gelir ve toplam gider kalemleri not edilir.
Tüzel kişi işletmeler; Yevmiye Defteri, Defteri Kebir, Envanter Defteri ve Karar Defteri tutmakla yükümlü tutulmuştur. Gerçek kişi işletmeleri ise, yaptıkları ticari faaliyetin önemine göre; yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri veya bunların yerine sadece işletme defteri tutabilirler.
MADDE 7 – (1) İşveren ilgili mevzuatta belirlenen süreler saklı kalmak kaydıyla; a) İşyerinde yürütülen iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerine ilişkin her türlü kaydı, b) İşten ayrılma tarihinden itibaren en az 15 yıl süreyle çalışanların kişisel sağlık dosyalarını, saklar.
Onaylı defter: İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı tarafından yapılan tespit ve tavsiyeler ile gerekli görülen diğer hususların yazıldığı, seri numaralı ve sayfaları bir asıl iki kopyalı şekilde düzenlenmiş her işyeri için tek olan defteri,ifade eder.
Defter onayları genel olarak bakıldığında çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerinde ücretsiz bir şekilde yapılması mümkün olur. İSG katıp sözleşmeleri bakıldığında bir kopyası mutlaka bulunması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri