Rahatsız edici boyutlara gelen öksürüğün şiddetini azaltmak ve en hızlı şekilde geçmesini sağlamak için pekmez ve tereyağı karışımından faydalanılabilir. Bu karışımın faydaları şu şekildedir; Şiddetli öksürüğü hızla keser. Astım ve bronşite iyi gelir.
1 cezveye pekmezi ve tereyağı koyun. Kısık ateşte karıştırarak tereyağı pekmez içinde eritin. Yağ pekmez içinde eridikten hemen sonra ( pekmezi fokur fokur kaynatmamalısınız) cezveyi tezgaha alın pekmezi 1 çay bardağına döküp pekmezin sıcağının biraz çıkmasını bekleyin..
Pekmez ve karabiber karışımı, özellikle soğuk havalarda iyice artış gösteren hatta göğsü ağrıtacak kadar şiddetlenebilen inatçı öksürüğe iyi gelir. Uzmanlar yutkunma, nefes alma ve kuru öksürük gibi rahatsızlıklarda pekmezin karabiber ile kaynatılıp tüketilmesini tavsiye etmektedirler.
Bağışıklığı güçlendirir, vücut ısısını yükseltir, üşümeyi keser ve grip, nezle, bronşit gibi soğuk algınlığı hastalıklarını atlatmaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra vücuda enerji ve zindelik verir. Bunların yanı sıra sindirimi düzenler ve aynı zamanda mideyi de rahatlatır.
Karışım boğazın yumuşamasını sağlamanın yanı sıra mikroplarında sayısını azaltarak iltihabı önler. Aynı zamanda bu karışım sadece boğaza değil tüm vücuda fayda sağlar. Yemek borusu, mide ve bağırsaklardaki zararlı toksinleri idrar yolu ile atmanıza yardımcı olur.
İlgili 38 soru bulundu
Bal ve limon ilaveli bitki çayı ile bal-limon-karabiber ile hazırlanan macun öksürüğü kesmede oldukça etkili olup, nane, zencefil, kekik, zerdeçal ve hatmi gibi bitki çayları, bol sıvı alımı ve sıcak su buharı boğazı nemli tutacağından öksürüğe iyi gelecektir.
Bir bardak kaynar suyun içerisine bir diş sarımsak ve 2 adet tarçın ilave edin. 5 dk demlendikten sonra için. Öksürüğü anında kestiği biliniyor. Limonlu karabiber yöntemi Yeni kesilmiş çeyrek limonun üzerine biraz karabiber ve tuz serperek limonu bu şekilde emebilirsiniz.
Karbonatı ekledikçe pekmez köpürüp yeşil bir renk alacaktır. Ocağın altı kapanıp bu şekilde pekmez mayalanması için bir gece bekletilir. Sabah tekrar sürülür ve ocağın altı yakılır. Süzülen pekmez bir buçuk saat kadar kaynatılır.
Ilık Su İçirin
Genel durumu iyi, ateşi, hırıltılı solunum gibi nefes alma problemi olmayan çocuklar evde izlenebilir. Bu gibi durumlarda en iyi öksürük şurubu; ılık sudur. Bol su ve sıvı alımı, çocuğunuzun boğazını yumuşatarak rahatlama sağlar.
Bal, 45°C ve üzeri sıcaklıkta, pekmez ise 70°C ve üzeri sıcaklıkta vücudumuza zararlı olabilecek bazı maddeler açığa çıkarır. Üstelik içindeki şifalı bileşenlerin çoğunu kaybeder. Bu nedenle sıcak/kaynar haldeki içeceklere ve pişmek üzere hazırlanan hamurlara, asla bal ve pekmez ilave ederek tatlandırmayın!
Pekmezin asla kaynatılmaması, yüksek sıcaklıkta pişirilmemesi gerekiyor.
Bir bardak su (su bardağı), bir tane papatya çayı poşeti, yarım yemek kaşığı da anason, iki adet karanfili hazırlayın. Bir kabın içine su koyup papatyayı içine ekleyin. Ocağa koyup kaynatın. Kaynadıktan sonra karanfil ve anasonu karışımın içine dahil edin.
Öksürüğe ve özellikle bronşite iyi gelen bir şifa kaynağıdır. Çocuklar için genellikle sabah-akşam bir tatlı kaşığı tüketilmesi önerilirken, yetişkinler için ise sabah-akşam bir yemek kaşığı tüketilmesi önerilmektedir.
Bol sıvı tüketmek boğazın nemlenmesine yardımcı olarak tahriş edicilerin etkisini azaltır. Günde en az sekiz bardak su içmek, bitkisel çay veya limonlu ılık su tüketmek gece öksürüklerini hafifletir. Uyumadan önce boğaz pastili kullanmak boğazdaki tahrişi azaltarak öksürüğün giderilmesine yardımcı olur.
Sıcak içecekler, bitki çayları, çorbalar, bal ve limon karışımları kuru öksürüğün evde tedavisinde kullanılan tedavi yöntemleridir. Bunun yanında öksürük şurupları da kuru öksürüğü tedavi etmede kullanılır. Ayrıca duman, toz ve tahriş edici maddelerden uzak durmakta önemlidir.
Öksürürken çocuğunuzu yüzükoyun olarak dizinize yatırın, sırtına hafif hafif vurarak balgamını çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz. Geceleri öksüren çocuğunuzun yastığının altına destek koyarak baş tarafını yükseltebilirsiniz. Geniz akıntısının boğazından aşağı tarafa inerek tahrişe yol açmasını da engellemiş olursunuz.
Zeytinyağı ve sarımsak ikilisi, gece yatmadan önce mutlaka ayak altına sürülmeli. Bu kür sayesinde, hastalığa yakalanmaktan ve ateşten kurtulacaksınız! Alternatif tıp, yıllardır hayatımızda olan ve birçok hastalığa şifa bulmamıza yardım eden bir aracı.
Bebeklerde “öksürüğün ciğere inmesi” olarak aileler tarafından kullanılan deyim , hekim için astım demek olabilir. Bebek ailelerinin öksürüğün ciğere inmesi nasıl anlaşılır sorusuna karşılık ; göğüsten ıslık sesi veya balgam fokurtusu çıkması olarak verilebilir.
Sağlıklı tatlı tariflerinin vazgeçilmezi pekmez. Peki, yaptığınız tatlının içine pekmez koyup fırında pişirmeniz zararlı mı? Yapılan çalışmalara göre, özellikle yüksek şeker içeriğine sahip pekmez ve bal gibi gıdaların yüksek sıcaklık görmesi sonucu ortaya kanserojen bir madde çıkıyor.
Püf noktası: Üzüm pekmezi içerisine şeker koyulmamalıdır. Üzüm pekmezinin faydalarından en iyi şekilde yararlanabilmek için şekersiz bir şekilde pişirmek gerekmektedir.
İçeriğindeki potasyum sayesinde, tansiyonu dengeleyici özelliği bulunmaktadır. Zengin besin içeriği olan pekmezi yetişkinlerin günde 1-2 yemek kaşığı, çocukların ise 1-2 tatlı kaşığı tüketmesi önerilmektedir.
Bir bardak kaynar suyun içerisine bir diş sarımsak ve 2 adet tarçın ilave edin. 5 dakika demlendikten sonra için. Öksürüğü anında kestiği biliniyor.
Tüketilen suyun oda sıcaklığında olması boğazı ıslak tutar ve kuruyarak öksürüğe sebep olmasını engeller. Ayrıca bitkisel çaylar ve kürler ile de evde tedavi desteklenebilir. Bal ve tarçın karışımı tüketmek, zencefil ve bal tüketmek, adaçayı içmek ya da gargara yapmak boğazda oluşan gıcık için etkili olabilir.
Bol su yanı sıra sıcak çay veya ballı ve limonlu su ile boğazı nemli tutmak. Boğaz pastili emerek tükürük üretimini artırmak. Sıcak duş ya da buhar soluyarak kuruyan ve tahriş olan boğazı rahatlatmak. Zencefil, zerdeçal ve hatmi kökü çayı boğaz ağrısı ve kuru öksürüğü hafifletir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri