Kısas ve had cezaları Kur'an ayetleriyle karşılığı belirlenen suçlardır. Diğer suçlar ise ceza miktar, yöntem ve uygulaması hakimin takdirine bırakılan, tâzir (toplum içinde azarlamadan sopa atmaya, sürgün, hapis ve idama kadar değişen) cezalarıdır.
Bir devletin kuruluş ve işleyiş esaslarını, organlarını, bunların görev ve yetkilerini, fertlerin sahip oldukları hak ve hürriyetleri belirleyen ana kanun ve prensipler. Bir devlette yetkili kamu organı tarafından çıkarılan uyulması zorunlu, genel, sürekli ve soyut hukuk kuralları anlamında bir hukuk terimi.
Tazir bir ceza olarak tanımlanmaktadır. İslam hukukunda Kısas ve had suçlarına verilen ceza dışındakiler Tazir cezası olarak tanımlanmaktadır. Tazir cezası fiilen ıspatı yapılmamış veya yapılamamış olan Allah ile kul veya iki insan arası ispatlanamayan suçların karşılığı verilen cezalardır.
Devlet başkanı veya ona vekalet eden hakim, suçluyu ve suçun toplumdaki durumunu gözönüne alarak cezayı takdir eder. Hükümler, C.I, İstanbul 2002, s.89. 8 ÜÇOK, Coşkun, age., s.129. 9 Kazif hakkında bk.
8 İslam hukukunda genel olarak ölüm cezası ile cezalandırılan suçlar, adi ve siyasi suçlar olarak iki kategoride ele alınabilir. Bu başlık altında adam öldürme suçu ve bu suçun oluşmasına neden olan fiiller ve zina suçu incelenecektir.
İlgili 42 soru bulundu
Kur'ân, beş suçun cezasını bizzat belirlemiştir. Belirlenen bu suçların cezası, alenî olarak ve mahkeme kararıyla tatbik edilir ki bunlar; adam öldürme, zina, kazf, hırsızlık ve hirâbe suçlarıdır. Burada iş, vicdanlara bırakılmamış, deliller ışığında suç sabit olduktan sonra cezanın uygulanması zorunlu kılınmıştır.
Kur'an'da bu grupta dört cezadan söz edilir: 1. Zina edene 100 sopa (celde) vurulması (en-Nûr 24/2); 2. İffetli bir kadına zina iftirasında bulunan kişiye seksen sopa vurulması ve ayrıca şahitliğinin kabul edilmemesi (en-Nûr 24/4); 3. Hırsızın elinin kesilmesi (el-Mâide 5/38); 4.
İslam'da recm
Kur'an'da zina suçunun cezasını belirten ayetler şunlardır: Zina eden kadın ve zina eden erkekten her birine yüz sopa vurun; Allah'a ve ahiret gününe inanıyorsanız, Allah'ın dini hususunda sizi sakın acıma duygusu kaplamasın! Müminlerden bir grup da onlara uygulanan cezaya şahit olsun.
Şeriata göre cinsel suçlar ve cezaları: Zina: Kur'an'a göre 100 sopadır. Zina yapan cariye ise o zaman da bu cezanın yarısı kadar ceza alır. Ancak hadislere göre bekarlara 100 sopa, evlilere ise recm cezası verilir.
Şeriat yasalarında kısas uygulaması
Öldürme suçlarında Bakara 178 'e göre kısas uygulanır iken yaralama suçlarında (Maide: 45) durum net değildir.
İçi gösteren kumaşlar, kadın giyiminde olduğu gibi, erkekte de kullanılmaz. Hanefî, Şafii ve Malikilerin anlayışında Şeriat kurallarına göre hünsâ olarak tanımlanan ara cinsiyet (hermafroditler, interseksüeller) kadınlar gibi örtünmeye zorlanır. Hanbelîlere göre ise onun örtünmesi erkek gibidir.
Yaklaşık 50 ülkenin nüfusunun çoğunluğu Müslümandır. Bunların Suudi Arabistan, Afganistan, Pakistan ve İran'ı kapsayan bir avuç kadarı şeriatı temel alan "İslam devleti" olarak kabul edilir.
Şeriat, bir yoruma göre itikad (inanç), ahlâk ve amelle ilgili bütün hükümleri kapsadığı için dinle eş anlamlıdır. Ancak şeriat kelimesinin “sırf amelî hükümleri yani fıkhî müeyyidesi olan Allah'a karşı vecîbelerle (ibadet) kişiler arası ilişkileri (muâmelât) düzenleyen kurallar” anlamında kullanımı da yaygındır (bk.
Şeriat (Arapça: شَرِيعَة, şarīʿa), Kur'an âyetleri ile Muhammed'in söz ve fiillerinden oluşan naslardan alimler sınıfının (Fukaha) çıkarımları (istinbat) ile oluşturulan dini kanunlar toplamıdır. İslam'da ibadetler (farz-vacib kabul edilen), muameleler ve cezalarla ilgili tüm kavram ve kuralları kapsar.
Tüm yurttaşların vicdan, ibadet ve din özgürlüğü de demektir”18. Atatürk'ün din ve laiklikle ilgili yapmış olduğu bu açıklamadan da anlaşıldığı gibi, laiklik, ne dinsizliktir, ne de dine zıt bir ilkedir.
Elbette, ceza hukuku yönünden de İslâm'ın koyduğu birçok hükümler mevcut. Bunlar da şeriat ve bunlara da inanmak farz.
İlişkide zina olması için cinsel ilişki olması gerekir. Bunun dışında “el zinası”, “göz zinası” gibi ifadeler hakiki değil mecazi anlamdadır ve sakındırma amaçlıdır. “Arkadaşlık”, “flört”, “birlikte yaşama”nın kendisi değil; bu tür bir ilişkide cinsel ilişkiye girmek zinadır.
* Amerika Birleşik Devletleri'ni (ABD) oluşturan eyaletlerin yarısında zina suç olarak tanımlanıyor.
Bununla birlikte, insan dışında bir şey ile cinsel ilişkinin zina olarak kabul edilmeyeceği görüşü istikrarını korumaktadır. Dolayısıyla, hayvanla, cinsel obje ile veya ölüyle cinsel ilişki zina sayılmaz.
Nitekim Kur'an'da, kişinin evli ya da bekar olup olmadığı fark etmeksizin zina suçunu işlemesi hâlinde 100 değnek vurulması emredilmiştir[19].
Hatta zina Türk Medeni Kanun'da yer alan önemli bir boşanma nedenidir. Türk Medeni Kanununa göre zina; Eşlerden biri zina ederse, diğer eş boşanma davası açabilir. Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve herhâlde zina eyleminin üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer.
Eşlerden biri, eşini aldatmışsa, bunun belirli şartlarda olması gerekecektir. Yani burada temel şart, cinsel ilişkiye girilmiş olunmasıdır. Eğer erkek, başka bir kadınla ya da kadın başka bir erkekle cinsel ilişkiye girmişse, zina eylemi gerçekleşmiş olur.
Zina, eşlerden birinin eşinden başka birisiyle cinsel ilişkide bulunması demektir. Yani eğer evli bir kişi üçüncü bir kişi ile cinsel ilişkide bulunmuşsa, bu zinadır. Ancak sadece mesajlar, görüşmeler, öpmek ya da sevdiğinin söylemesi gibi eylemler mevcut ise, zina gerçekleşmemiştir.
Türk Ceza Kanunu'nun 440. maddesinde, karının zinasının suç oluşturacağı öngörülmüş, kocanın zinasını suç sayan 441. maddesi ise Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmiştir. Böylece, kocanın zinası suç olmaktan çıkmıştır.
Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu yanıtlıyor.
Nihat Hatipoğlu, zinanın büyük günahlardan olduğunu hatırlatmak ile birlikte, evli kişilerin, bir başkası ile harama girmeleri sonucu, dini nikâhlarına bir zarar gelmeyeceği, yenilemek zorunda olmadıklarını söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri