Söz ile anlam arasındaki bağlantıya delâlet denir. Bir sözcüğün okunduğu ya da söylendiği zaman beyinde canlandırdığı anlamdır.
b) Tabî'î delâlet (=doğal delâlet): Zihnin gösteren/işaret eden ile gösterilen/işaret edilen arasındaki psikolojik, fizyolojik bir ilişki aracılığıyla bir bilgiye ulaşmasıdır: Bir insanın “Off!” demesinin onun sıkıldığını, “Ah!” demesinin acı çektiğini göstermesi gibi.
Sözlükte “yol gösterme, kılavuzluk etme” anlamına gelen delâlet kelimesi dil ve edebiyat, mantık, cedel, fıkıh usulü gibi ilimleri yakından ilgilendiren ve söz, davranış, yazı, hareket, durum gibi herhangi bir şeyin belli bir bilgi, anlam ve hükümle bağlantısını ifade etmek üzere müştereken kullanılan bir kavramdır.
Delalet, sözlü (lafzi) ve söz-dışı (gayr-ı lafzi) olmak üzere ikiye ayrılır. Belagat ilmi bunlardan sözlü delaletin vaz'i, yani (dil ile ilgili toplumsal) uzlaşıya dayalı kısmı ile ilgilenir. Belagat ilminde sözlü ve uzlaşıya dayalı (lafzi vaz'i) delalet üç kısma ayrılarak incelenir: mutabakat, tazammun ve iltizam.
Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre delalet etmek kelimesinin anlamı şu şekildedir: Delalet Etmek: Yol göstermek, göstermek, anlatmak şeklinde 3 anlam barındırmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
DELALET KELİMESİNİN ANLAMI
Kılavuzluk anlamına gelen bir kelimedir. Ayrıca eskiden mecazi anlamda iz, işaret anlamında kullanılırmış. Bu kelime genellikle dalalet şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı delalet şeklinde olmalıdır.
Arapça sözcük, dalla fiilinin mastarıdır ve dalalet şeklinde kullanılmaktadır. Türkçe karşılığı “Doğru yoldan ayrılma, sapkınlık, sapınç” gibi anlamlara gelen kelime, genellikle “delalet” şeklinde kullanılmaktadır ve bu kullanım yanlıştır. Bu nedenle yazı dilinde dalalet kelimesini delalet şeklinde kullanmamalıyız.
Sübût; sabit olma, tahakkuk (gerçekleşme) ortaya çıkma, doğru çıkma, sahih olma, vukû bulma, var olma anlamlarına gelir. Zann; bir şeyin doğruluğuna ve gerçekliğine dair yarıdan (% 50'den) fazla ihtimal vermektir.
Mantık ilminin asıl konusunu teşkil eden lafzî vaz'î delâlette esas olan, bir sözün doğru bir tasavvur veya tasdike ulaştıracak şekilde sabit ve kesin bir anlam taşımasıdır. Bu bakımdan lafzî vaz'î delâlet bir fikri ifade etmeye veya ondan faydalanmaya, öğrenme ve öğretmeye en elverişli delâlet çeşididir.
Sözle alakalı olmayan delâlet (gayr-i lafzi delâlet): Bu da ikiye ayrılır: Delâlet-i vaz'iyye: Sözcükle anlamı arasında sözle ilgili olmayan çağrışıma dayalı bir bağlantı vardır. Şemsiyenin yağmuru anımsatması gibi. Delâlet-i akliye: Parçanın bütünü, eserin yayıncısını, kainatın Allah'ı anımsatması gibi.
Genellikle “maksada ulaştıran yolu bulamamak, istenen sonuca götürmeyen bir yola girmek” veya “istenen her türlü neticeye ulaştırıcı yoldan ayrılmak” şeklinde tarif edilen dalâlet daha çok “dinî yoldan sapmak” anlamında kullanılır (et-Taʿrîfât, “Ḍalâlet” md.; Tehânevî, Keşşâf, “Ḍalâl” md.).
6. Sözsüz Vaz'i Delâlet: Trafik ışıkları buna örnektir. “Sağa Dönülmez” işareti varsa sağa dönemezsin. Bu, sözsüz vaz'i delâlettir.
Kat'îlik ve zannîlik nassdan çıkarılan anlamla (hükümle) ilgili ise delâlette kat'îlik ve zannîlik söz konusu olur. Nassdan çıkarılan anlam kat'î ise, buna delâleti kat'î nass/mana denir; eğer çıkarılan anlam zannî ise, buna da delâleti zannî nass/mana denir.
İbarenin delâleti veya İşaretin delâleti ile sabit bir hüküm, nassın delâleti ile sabit bir hükümle tearuz ederse, ilk ikiden biri ile sabit hüküm tercih edilir.
medlul / medlûl / مدلول / مَدْلُولْ
Meâl. Mefhum. Delil getirilen şey. Bir kelime veya bir işâretten anlaşılan.
Nassın delaleti; lafzın, nassta belirtilen duruma ait hükmün, inceleme ve ictihata bulunmaya ihtiyaç duyulmaksızın ve sırf dil unsuruna dayana- rak anlaşılabilen illeteki müştereklik sebebiyle, nassta belirtilmeyen du- rum hakkında da sabit olduğunu göstermesidir.
Emir Sigasının Delaleti
Dolayısıyla emir, taşıdığı karine ve delillere göre farz, vacip, nedb ve ibaha hükümlerinden birine delalet edebilir.
İlintiye ait olan ise, birşey hakkında, onun hassaları, nitelikleri ile ilgili olarak bazı bilgiler verir. Birinciye özsel tanım, ikinciye ilintisel tanım diyeceğiz. İslâm mantıkçıları bunları tam ve eksik diye ikişer ikişer ayırarak tanımın dört şeklini ortaya koyarlar.
Basit olup da tümel olan birçok lafız vardır. Bunlar içerisinde beş tanesi kavramları ve varlığı sınıflandırmada ayrı bir yere sahiptir. İşte bunlara beş tümel denir. Beş tümel bütün mantıkçıların kabul ettiği üzere cins, tür (nev'), ayrım (faslı), hassa ve ilinti (araz) olarak sıralanır.
Şer'î deliller, hükme delâletinin kuvvetine göre kat'î ve zannî şeklinde ikiye ayrılır. Kendisinden şer'î bir hükmün açıkça anlaşıldığı ve başka türlü anlaşılmasının doğru olmayacağı deliller delâleti kat'î, dolaylı şekilde hüküm bildiren, yorum ve izaha muhtaç olanlar da delâleti zannî delillerdir.
Hadiselere dair bilgi edinilebilmesi için mutlaka, maddi aleme -insan veya eşya gibi- ait bir cismin yardım etmesi lazımdır. İşte yargıcın hisleriyle idrak ettiği bu şeye “sübut vasıtası” yani delil denir 4.
Sübut TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Gerçekleşme, şüpheye yer bırakmayacak biçimde ortaya çıkma.
Küfür, hakkı ve doğruyu inkar etmek demektir. Dalalet ise: Doğru ve istikametli yoldan ayrılmak, sapmak anlamındadır. Küfür, özel bir hükümdür.
ehl-i gaflet ve dalalet / ehl-i gaflet ve dalâlet
Âhirete ve Allah'ın emir ve yasaklarına karşı duyarsız ve hak yoldan sapmış kimseler.
Dinî inanış ve yaşayış konusunda hak yola ulaşmayı ifade etmek için hidayet kelimesi kullanılırken hak yoldan ayrılmayı nitelemek için ise dalalet kelimesi kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri