Su kaynadıktan sonra 4.5 dakika tutun. Bu süre bazen 5 dakika da olabilir. Sudan çıkardığınız yumurtayı soğuk sudan geçirip soyduğunuzda beyazının kıvamlı pişmiş olduğunu görebilirsiniz. Yumurtayı ikiye kestiğinizde sarısı akmayacak şekilde pişmiştir.
Yumurtayı düz bir zemin üzerinde çevirmeye başlayın. Yumurtayı düz bir zemin üzerinde çevirmeye başlayın. Daha sonra işaret parmağınızla yumurtanın dönüşünü durdurun ve parmağınızı hemen geri çekin. Eğer yumurta tekrar hareket ediyorsa bu yumurta pişmemiş olandır, eğer sabit kalıyorsa pişmiş olandır.
Yumurta haşlamak için sıcak su kullanılmaz. Oda ısısında ya da soğuk su kullanmak gereklidir. Yumurta haşlama dakikaları ise nasıl bir yumurta istendiğine göre değişir. Kayısı kıvamında bir yumurta için yumurtayı 4-6 dakika arasında kaynatman gerekirken çok katı yumurta için 10 dakika kadar kaynatmalısın.
- Rafadan yumurta için su kaynadıktan 3 dakika sonra yumurtayı almak yeterlidir. - Kayısı kıvamı için 4 ile 6 dakika arasında yumurtayı kaynatmak gerekir. Daha sonra yumurta ocaktan alınarak soğuk suda 1 dakika boyunca tutulmalıdır. - Çok katı yumurta için ise 10 dakika ocakta tutmak yeterlidir.
Sarısı ve beyazı tam pişen yumurta, kaynamış suda 6 dakika haşlanır. Yumurta güzelce haşlandıktan sonra çıkarılır ve soğuk suyun altına tutulur. Eğer daha yumurtanızın daha katı olmasını istiyorsanız, kaynar suda 8 ila 12 dakikaya kadar haşlayabilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Suyun üzerine bir miktar tuz atılır. Tuz sayesinde suyun köpürmesi önlenir ve kabukları kolay soyulur. Kabuklu halde yumurta haşlarken bu yöntemi kullanabilirsiniz.
KAYISI VEYA RAFADAN YUMURTA TÜKETMEYİN
Kayısı kıvamda denilen yarı pişmiş veya pişmemiş yumurtada biotin adlı vitamini, avidin adlı protein bağlar, her ikisinden de yararlanamayız. Yumurta tam piştiğinde ise bu istenmeyen kimyasal birleşme önlenir. Yani en sağlıklı yumurta, tam pişmiş yumurtadır.
YUMURTA 12 DAKİKADAN UZUN SÜRE PİŞİRİLMEMELİ
Yüksek ısıda uzun süre kaynatılan yumurtanın sarısının yüzeyinde yeşil bir renk oluşur. Bunun nedeninin, bekleyen yumurtada yükselen pH etkisi ile proteinlerden oluşan hidrojen sülfürün demirle birleşmesi sonucu olduğu sanılmaktadır.
Yumurtanın 8-10 dakikadan fazla haşlanması ve uzun süre bekletilmesi sarısının etrafında yeşil renkli sülfür halkaları oluşmasına sebep olur. Bu da yumurtanın hem sindirimini güçleştirir hem de besin değerinin azalmasına sebep olur.
Haşlanmış yumurta soyulduktan sonra en az iki saat içerisinde tüketilmelidir. Dışarıda tutulan haşlanmış yumurtalar bakteri üretmeye başlayacaktır. Ancak bu durum buzdolabında tutulan haşlanmış yumurtalar için geçerli değildir. Kabukları soyulmamış haşlanmış yumurtalar buzdolabında 1 hafta kadar tutulabilir.
Katı yumurtayı 12 dakikadan fazla haşlamayın besin değerini, etkisini kaybetmesin. Yumurta haşlanırken 4 dakika da beyazı pişer 12 dakika da tamamı katılaşır. Taze yumurtanın kabuğu daha zor soyulur.Eğer köy yumurtası nasıl olur anlamak isterseniz şekillerine bakın.
Yumurtayı kırmadan yapabileceğiniz bir başka tazelik testi de bu ses testi. Şüphelendiğiniz yumurtayı baş parmağınız ve işaret parmağınızla yutun ve kulağınıza yakın olacak şekilde hafifçe sallayın. Eğer yumurtadan ses gelmiyorsa bu, yumurtanızın taze olduğu anlamına gelir, gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Yumurta Yumurta kesinlikle tekrar ısıtılmaması gereken bir besindir. Yumurta yeniden ısıtıldığında içerisindeki protein yapısı parçalanır. Haşlanmış ya da pişmiş bir yumurta tekrar ısıtıldığında zehirli bir etki yaratır ve sinidirim sistemini bozar.
Küçük hava kabarcıkları var mı bak.
Yumurtayı sıcak (neredeyse kaynamak üzere olan) su dolu bir kâseye veya tencereye koy. Yumurtanın kabuğundan çıkan küçük kabarcıklara dikkat et. Test bittiğinde yumurtaları kaynatmak istemiyorsan hemen sudan çıkar. Yumurta çiğ ise bu kabarcıkları göreceksin.
Rafadan yumurta: Yumurtanın akı yarı yarıya pişmiş, sarısı ise hemen hiç pişmemiştir. Yumurtayı suya koyup, kaynamaya başladıktan itibaren 100'e kadar sayarsanız rafadan yumurtanız hazır olur. Kayısı yumurta: Akı pişmiş, sarısı ise hafifçe kıvamlanmıştır.
Yumurta grileşiyorsa dikkat!
Demir eksikliği anemisinde günde bir yumurtanın doğru bir tercihtir. Ancak 10 dakikadan fazla piştiğinde, yumurta sarısı etrafında 'demir sülfür halkası' olarak bilinen bir yeşil-gri halka meydana gelir. Bu da demirden yararlanmamızı engeller.
Günlük 2 Haşlanmış Yumurta Bağışıklığı Güçlendirir!
Bununla birlikte uzmanlar özellikle günde 2 adet haşlanmış yumurta yemenin sağlık açısından çok faydalı olduğunun altını çiziyor. Vücudun ihtiyaç duyduğu amino asitleri içeren haşlanmış yumurta ayrıca folik asit, demir, çinko, fosfor ve protein bakımından zengindir.
Öyle ya da böyle yumurtalar çatladığında israf etmeye hiç gerek yok. Aslında çatlak yumurtayı da haşlayıp tüketebilirsiniz.
Katı yumurta beyazı ve sarısı çok pişmiş yumurtadır.
HAŞLANMIŞ YUMURTA DAHA SAĞLIKLI
Sonuç: Haşlanmış yumurta daha sağlıklıdır. Ayrıca bir yumurtayı kaynatarak salmonella tehlikesinden de kurtulmuş olursunuz çünkü haşlanmış yumurta yerken bakteriler hayatta kalamazlar.
Sıcak hava yumurtanın kabuğuna doğru baskı yaparak çatlamaya neden olur. Yumurtayı haşlarken çatlamaması için neler yapmalıyız, çatlamanın önüne geçmek için size birkaç önerimiz var: Buzdolabından direkt alınıp haşlanan yumurtalar suya girince sıcak soğuk tepkimesinden dolayı çoğunlukla çatlar.
Yumurtayı yüksek ısıda uzun süre pişirmek A vitamini, D vitamini ve antioksidan kayıplarına neden olur. Bununla birlikte, yumurta yüksek ısıda pişirildiğinde içerisindeki kolesterol oksitlenebilir ve oksisteroller olarak bilinen bileşikler üretebilir.
2-3 yumurta, en uygun günlük doz olduğu ortaya çıktı. 1.Beyniniz kolinin koruması altındadır.
Günümüzde sporcular tarafından tüketilen çiğ yumurta, önemli enerji kaynağı olmaktadır. Sabahları içilen çiğ yumurta gün içinde daha da enerjik olmaya destek olup uzun süre bir tokluk hissi de vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri