Kayınbirader veya kayınço, bir erkeğe göre karısının, bir kadına göre kocasının yani evli çiftlerin eşlerinin erkek kardeşleri için kullandıkları terimdir. Kayın sözcüğünden oluşan kayınpeder ve kayınvalide sözcüğünden farklı olarak tek başına kayın olarak kullanıldığında da aynı anlam kastedilir.
Kayınço terimi evlenen çiftler arsında kadının erkek kardeşine söylenen sıfatlardan biridir. Kayınço kelimesini damat evlendiği eşinin varsa erkek kardeşine söylemektedir. Bir çeşit yakınlık bağı anlamı taşımaktadır. Kayınço kelimesi Türk Dil Kurumu içerisinde kayınbirader olarak geçmektedir.
Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu üzerinden kayınço kelimesi, eşler arasında karşı tarafın erkek kardeşi olarak bilinmektedir. Yani kadına göre kocasının erkek kardeşi ve erkeğe göre karısının erkek kardeşi olarak öne çıkar. Kayınpederler olan normal terim kısaltılmış hali üzerinden kayınço şeklinde ifade edilir.
kayın (kaynı): Kadın veya kocaya göre birbirlerinin erkek kardeşi, kayınbirader, ini. Kocaya göre kadının erkek kardeşi kayınço.
Kadın eş için kocasının erkek kardeşi, erkek eş için ise karısının erkek kardeşi anlamına gelir.
İlgili 32 soru bulundu
Kayın sözcüğü hısım akrabalık belirtmektedir. Böyle olunca kayın-ata (>kaynata), kayın-ana (>kaynana), kayın–valide, kayın–birader sözleri kullanılmaktadır. Kerkük dolaylarında; kadın ve erkek taraflarının birbirine göre akrabaları kayın kuda diye anılmaktadır.
Kayınvalide, kaynana, kayınanne, veya hanımanne; bir erkeğe göre karısının, bir kadına göre kocasının yani evli çiftlerin eşlerinin annesi için kullandığı sözcüktür.
Kayınbirader veya kayınço, bir erkeğe göre karısının, bir kadına göre kocasının yani evli çiftlerin eşlerinin erkek kardeşleri için kullandıkları terimdir. Kayın sözcüğünden oluşan kayınpeder ve kayınvalide sözcüğünden farklı olarak tek başına kayın olarak kullanıldığında da aynı anlam kastedilir.
Kadının mahremleri ise şunlardır:
Baba, kayın baba, erkek kardeş, erkek sütkardeş, erkek evlat, üvey erkek evlat, erkek ve kız kardeşinin erkek çocukları (yeğenler), amca, dayı, kızının kocası (damat). Nikâh devam ettiği sürece kocasının amca ve dayıları.
Karı kocayı birlikte anlatmak için de zevceyn tabiri kullanılır. Kur'ân-ı Kerîm'de zevc kelimesi hem sözlük hem de ıstılahtaki anlamında tekil, ikil ve çoğul şekillerinde sıkça kullanılmıştır (meselâ bk. el-Bakara 2/35, 232, 234; en-Nisâ 4/20; el-En'âm 6/143; Hûd 11/40; el-Hac 22/5; el-Ahzâb 33/28; er-Rahmân 55/52).
Evli çiftlerin eşlerinin erkek kardeşleri için kullandıkları kelimedir. İyelik eki aldığında, “Kaynım” şeklinde kullanılır. Evli bir çiftin ebeveynleri birbirlerinin dünürleri olur. Bir kadının eşinin kız kardeşi onun görümcesidir.
Kuzen veya böle, bir kimsenin ebeveynlerinin kardeşlerinin evlatlarından her biri. Kız kuzenler için kullanılan kuzin sözcüğü günümüzde yavaş yavaş kullanımdan kalkmaktadır. Bir kimsenin teyze, hala, amca ve dayı çocukları o kimsenin kuzenleridir. Aynı şekilde bahsi geçen kimse de kendi kuzenlerinin kuzenidir.
Evlilik Yoluyla Akrabalık Bildiren Adlar
veya erkek kardeşi ikinci derece, kız kardeşinin eşi (bacanak) veya erkek kardeşinin eşi (yenge) üçüncü derece, eşlerin anne ve babalarının birbirlerine göre durumunu ifade eden dünür dördüncü derece kayın hısımlığı yani kayın akrabalığıdır.
Anne ile birlikte bir çocuğun dünyaya gelmesini sağlayan ebeveyne peder denir. Peder kelimesinin Türkçe karşılığı babadır. Arapçada "Eb" kelimesi baba, "Aba" kelimesi ise baba anlamına gelir.
Ataların hayatları bu ağaçla bağlanırdı. Bir rivayete göre ise dünyanın en hızlı kaynayan ve birleşen ağacı olduğu için Orta Asya Şaman Türkleri iki ailenin birleşmesinin sembolü olarak kullanılan kayın ağacı, insanların eşlerinin ailelerine "Kaynana, Kaynata, Kayınço" kelimelerinin doğmasına neden olmuş.
Bacanak, kız kardeşler ile evlenen erkeklerin birbirlerine göre akrabalık durumu. Bacanaklık evlilik yoluyla kazanılan bir akrabalık derecesidir. Bir erkek, kendi bacanağının aynı zamanda bacanağıdır. Sözcük Türkçe "bacı" (kız kardeş) kökünden gelir.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, baldızların enişteleriyle fitneye mahal verecek diyaloglara girmesi, musafaha etmesi ve baş başa kalmasının caiz olmadığını belirtti.
'Haram olan kadınlar'
İslam aile hukukunda evliliğin belli dereceye kadar 'evlenme engeli' teşkil edeceğini belirten yazıda, 'evlenilmesi ebediyen haram olan kadınlar' şu şekilde sıralandı: Babanın ve dedelerin eşleri, yani kişinin üvey anneleri ve üvey nineleri.
Değerli kardeşimiz, Eşinizin amcası, dayısı size mahrem olmaz, nâmahremdir. Âyette de açıkça geçtiği üzere evlilik yoluyla sizin mahreminiz olan tek erkek vardır, o da kayınpederiniz.
Kayınbirader kadın ya da erek fark etmeksizin eşin erkek kardeşini tanımlamak için kullanılır.
Kayınbirader, kayın: Gelinin erkek kardeşi damada, damadın erkek kardeşi de geline kayınbirader olur. Elti: İki erkek kardeşin karıları bir birlerinin eltisi olur. İki erkek kardeş bir ailenin iki kız kardeşiyle evlenirse bu iki kız kardeş aynı zamanda birbirlerinin eltisi olurlar.
Görümce kelimesi özellikle evlendikten sonra akrabalık bağı şeklinde gelişen eşin kız kardeşi ve ablası anlamına gelen bir kelimedir. Görümce kelimesi günlük kullanımda gelin görümce gibi tabilerle kullanılan bir kelimedir.
Ama bu, örften ve günümüzde öyle alışıldığından dolayıdır. Öyleyse kayınpedere ve kayınvalideye baba ve anne demenin dinen bir sakıncası olmadığı söylenebilir.
kayınvalide asil kadındır,kaynana çirkeftir. aslında her ikisi de aynı kişiye hitap şeklidir, eşinizin annesine. hangi psikoloji de o'ndan bahsettiğinize göre değişir kelimenin söylenme biçimi. sevgiyle ve özellikle 'o' yanınızdayken kayınvalide kelimesinin sonuna 'cim' eki eklenerek söylenir.
Yenge, bir kimsenin dayısının veya amcasının eşi. Erkek kardeşler, birbirlerinin eşlerine de yenge şeklinde hitap edebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri