Ölüm izni kimlere verilir? Yukarıda da bahsettiğimiz gibi cenaze izni, bir çalışanın birinci derece yakını olan eş, anne, baba, kardeş, çocuk, kayınvalide veya kayınpederinin ölümü nedeniyle iş yerindeki çalışmalarına ara vermesine izin veren bir tür izindir.
Devlet memurunun eşinin, çocuğunun, kendisinin anne-babasının, eşinin anne-babasının veya kardeşinin ölümü halinde 7 gün olmak üzere ölüm izni hakkı tanınmıştır. Özel sektör çalışanlarına ise anne-babasının, eşinin, kardeşinin veya çocuğunun ölümü halinde 3 günlük ölüm izni verilir.
Bu kapsama anne, baba, kardeş, eş ve çocuklar birinci dereceden akraba dahildir. Bunun dışındaki akrabalara yani; hala, amca, dayı, nine, dede ve diğer akraba dereceleri ölüm izni kapmasına dahil edilmemiştir.
Örneğin 2. derece ölüm izni kaç gün diye bakıldığında 2. derece akrabalardan dede, babaanne, anneanne ve kardeşler için izin süresi aynıdır. Bu sebeple, 2. derece ölüm izni kaç gün özel sektör için 3 gün; kamu personeli için 7 gündür.
Kamu çalışanları 2. derece ölüm izni hakkıyla eşlerinin anne-babasının vefat etmesi durumunda izin hakkını kullanabilir. Özel sektör çalışanları için bu hak yalnızca birinci derece yakınlarının ölmesi halinde kullanılabilir. Ölüm izni süreleri boyunca hem özel hem de kamu çalışanları için ücret kesintisi yapılmaz.
İlgili 39 soru bulundu
Memurlar için bu süre 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 104. Madde kapsamında düzenlenmiştir. Bu madde uyarınca ölüm izni 7 gündür. Özel sektör çalışanları ise bu hak 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde düzenlenip 3 gün olarak sunuluyor.
Ölüm izninin kullanılabilmesi için kişilerin vefat eden yakının birinci derece akraba olduğunu da kanıtlar şekilde belge sunması da gerekli prosedürler arasındadır. Ölüm izni birinci derece yakınları kapsadığı için bu izne eşinin anne ya da babası yani kayınpeder ve kayınvalide ölümleri de dahil edilmektedir.
Kayınvalide, kayınpeder; yani kişinin eşinin annesi ve babası birinci derecede sıhri hısımdır.
657'e göre memurların ölüm izinleri şu şekildedir:
2- Madde metninde eşinin anne ve babası da dediği için kayınpeder veya kayınvalidenin vefatı halinde de 7 gün izin verilmektedir. 3- Kardeşin ölümü halinde 7 gün izin verilmektedir. Kayınbiraderin vefatı halinde de aynı şekilde izin verilmektedir.
Birinci Derecede Kan Hısımları
Kişinin; - Çocukları [ve eşleri], - Annesi [ve eşleri], - Babası [ve eşleri].
Bu kapsama anne, baba, kardeş, eş ve çocuklar birinci dereceden akraba dahildir. Bunun dışındaki akrabala yani; hala, amca, dayı, nine, dede ve diğer akraba dereceleri ölüm izni kapmasına dahil edilmemiştir.
- Birinci derece akrabalar: Eş, anne, baba, çocuk. - İkinci derece akrabalar: Kardeş, dede, nine, torun.
Bu noktada ise bir çalışanın dedesi, halası, teyzesi veya farklı bir yakının ölümü durumunda işveren ile yapılabilecek karşılıklı anlaşma ile çalışan ücretsiz izin kullanabilir.
Ölüm izni kaç gündür sorusu çalışanların merak ettiği sorulardandır. Devlet memuru ve işçiler için verilen ölüm izni süresi birbirinden farklıdır. İlgili düzenlemeler uyarınca devlet memurlarına verilen ölüm izni süresi 7 gün iken, işçiye bir yakınının ölmesi halinde verilen ölüm izni süresi 3 gün olmaktadır.
4857 sayılı İş Kanunu ek madde 2 düzenlemesine göre ise özel sektör çalışanının yani işçinin anne-babası, eşi, kardeşi veya çocuğu ölürse 3 günlük izin hakkı verilir.
İlgili düzenlemeler çerçevesinde devlet memurlarına verilen ölüm izni süresi 7 gün iken, işçiye bir yakınının ölmesi halinde verilen ölüm izni süresi 3 gündür.
Cenaze, söz konusu kişilerin haricinde gerçek ya da tüzel kişilerce kaldırılırsa, masraflar gerçek veya tüzel kişilere SGK tarafından ödenmektedir.
Memura eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin anne, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine verilir. Memura babalık, evlilik ve ölüm halleri dışında zorunlu sebeplerde mazeretine bağlı toptan veya bölümler halinde 10 gün izin verilebilir. Zorunluluk halinde, on gün daha ek mazeret izni verilebilir.
İdare Hukukunda Mazeret İzni Süreleri
Memurlara bu izin 10 güne kadar verilebileceği gibi memurun talebi ve işverenin onayı doğrultusunda bir 10 gün daha izin verilebilmektedir; ancak bu ikinci 10 günlük izin süresi işçinin yıllık izninden düşürülmektedir.
Yani damat aslında benim 1. derece sıhri akrabam oluyor. Damadın veya gelinin kayınvalide ya da kayınpederle akrabalık ilişkisi nasılsa, onların damatla ya da gelinle akrabalık ilişkisi öyle olur. Yani "Birinci derece sıhri hısım"..
Enişte, bir kişinin halasının, teyzesinin veya kız kardeşinin eşi. Bir kişi ile eniştesi arasında, yakın akraba kabul edilmekle birlikte, herhangi bir kan bağı yoktur.
1-) Sıhri Hısımlık (Evlenmeyle Doğan Hısımlık) (Kayın Hısımlığı) : - Eşlerden birinin diğerinin kan hısımları ile olan hısımlığıdır. Evlenme ile iki eş arasında herhangi bir hısımlık bağı oluşmaz. (Buradaki ilişki karı-koca ilişkisi olup, birbirlerinin hısımı olmazlar.)
Yani anne-baba ve evlat arasında bir doğum bağı varsa. bunlar 1'inci derece akraba, torunla büyükanne-büyükbaba arasında iki doğum olduğundan bunlar 2'nci derece akraba olarak nitelenmiştir. Bu durumda kardeş de ikinci derece akraba olmaktadır.
Özel Sektör Mazeret İzni Kaç Gün 2022
Evlenme durumunda 3 gün, Ölüm durumunda 3, Doğum hallerinde 5 gün, Bakımıyla mesul olduğu bir kişinin sağlık sorunları için ise toplamda 10 güne kadar işçi mazeret izni kullanabilmektedir.
İşçiler için Düğün İzni
Fakat burada önemle vurgulamak gerekir ki söz konusu bu izin sadece işçinin kendisi içindir. Buna göre ilgili kişi bu izni çocuğu, kardeşi vs. kendisinden başka birisinin evlenmesi halinde talep edemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri