Cevab 2- Kaynananın gelinini reddetmesi şer'i bir mazereti varsa ya da bir sağlık sorunu sebebiyle caiz olabilir. Ama meşru bir mazeret yoksa NŞA da 3 günden fazla küs durmaması sünnet gereği olarak dikkate alması gereken bir dini değerdir.
Bununda bir günahı yoktur... (Gelinin, kaynana ve kayın baba'ya bakma zorunluluğu yok... bakmazsa günahı da yok..)
Yani eşinin annesi ile karşılıklı konuşarak duygularını ifade etmesi konusunda rahat olabilmelidir. Gelin kaynanasına duygularını kırıcı olmadan, ben diliyle ifade edebilirse ve eğer kaynanası da kendisini ifade edip, gelininin duygularını dinleyebilirse, genellikle ilişki devam edebilecek düzeyde kalmaktadır.
Gelin, kayınvalidesi ve kayınpederine bakmakla doğrudan yükümlü değildir. Ancak, kayınvalide ve kayınpederin kendilerine bakacak yakınları bulunmazsa ya da bulunduğu halde bakacak durumda değillerse, doğal ihtiyaçlarını karşılamasında kayınvalidesi ve kayınpederine yardımcı olması da gelinin ahlaki görevidir.
İlgili 21 soru bulundu
Dr. Aydın, gelin-kayınvalide arasındaki çekişmelerin belli başlı sebeplerinin ön yargılar, alınganlık, kişilik farklılıkları, gelin ve kaynananın haddini aşması, başkasını yönetme isteği, kıskançlık, ruhsal hastalıklar, bencillik, cahillik gibi konular olduğunu belirtti.
Haset eden kişiler, kendilerinde yeterli benlik saygısı ve özgüven hissi bulamadıklarında, başkalarının başarılarına karşı kıskançlık ve çekememezlik hissi duyabilirler.
Cevap 3- Annenizin sizin yanınızda kalması eşinizin iznine ve halinin uygun olmasına bağlıdır. Bakmak istemezse caizdir. Hatırınızı gözetirse ecir alır.
Eşinizin annesini tanıdığınızda, ona ne kadar benzediğinizi fark edip ister istemez “Gelin kaynana toprağından olurmuş.” atasözünü hatırladınız mı? Merak etmeyin, bu sadece sizin ailenizde olan bir durum değil hatta sandığınızdan çok daha fazla yaşanıyor.
Gelini kayınvalidesiyle aynı evde ikamet etmeye zorlamanın hem boşanma hem de manevi tazminat sebebi olduğuna hükmetti. Kayınvalideyle aynı çatı altında yaşayan kadın, iddiaya göre kaynananın baskısı ve şiddeti ile kocasının yaşanılanlara kayıtsız kalması sebebiyle boşanma davası açtı.
Seks, karı koca arasında sağlıklı bir ilişki sürdürmede önemli bir faktördür. Özellikle ilk birkaç ayda neredeyse her gün seks yapabilirsiniz.
Araştırmalara göre evli çiftlerin büyük bir çoğunluğu yılda ortalama 51 kez birlikte oluyorlar. Evli çiftlerin sadece yüzde 5'i haftada 3 kez cinsel ilişki yaşıyor. Mutlu olmak için haftada 1 kez cinsel ilişki yaşamak normal. Ancak haftada 1'den azı riskli.
Yani kişi, bu insanlarla evlilik yoluyla akraba olmuştur. Hanefi mezhebine göre, bir damat kayınvalidesinin, bir gelin de kayınpederinin elini öper veya tenine dokunursa, her iki taraftan birinde cinsel haz ortaya çıkarsa gelin-damat diğer bir ifade ile karı-koca birbirlerine haram olurlar.
Kayınvalide veya kayınpeder anne ve baba hükmündedir. Eğer çok özel bir fitne söz konusu değilse ellerinin öpülmesinde bir sakınca yoktur.
tmk. m. 129 b. 2. hükmüne göre; kayın hısımlığı meydana getirmiş olan evlilik sona ermiş olsa bile, eşlerden biri ile diğerinin üstsoyu (anne veya baba) veya altsoyu(çocukları) arasında evlenme yasaktır. böyle bir evlilik mutlak butlanla batıl olacaktır.yani geçersiz sayılacaktır.
“Bir gelin kendi kocası ve hatta çocuğuna bile bakma zorunluluğu yoktur. Dolayısıyla bir kayınpedere bakma sorumluluğu da yoktur." İşte bu hüküm farziyet noktasından değerlendirilerek verilmiştir. Yani bir gelin kayınvalidesine bakmamakla haram işlemiş olmaz.
Sözcük; kökeni Moğolca evlilik yoluyla hısım anlamına gelen kadum veya Arapça yerine geçme anlamı taşıyan kaim sözcüğünden gelen kayın ile Arapça anne anlamına gelen valide sözcüğünün kaynaşmasından meydana gelmektedir. Valide yerine ana sözcüğü de kullanılabilmektedir.
Kayınpeder ve kayınvalidenin kendilerine "anne" ve "baba" denmediğinden ötürü rencide olabilecekleri de düşünülebilir. Ama bu, örften ve günümüzde öyle alışıldığından dolayıdır. Öyleyse kayınpedere ve kayınvalideye baba ve anne demenin dinen bir sakıncası olmadığı söylenebilir.
Eşinizin ailesine bakmak zorunda değilsiniz. Eşinizin bu konuda sizi zorlaması ve beraber yaşamak zorunda bırakması bir kusurdur ve boşanma sebebidir.
Dolayısıyla hasta olan kayınpederin bakımını yapabilecek eşi, oğlu veya erkek torunu ya da öz kızı olduğu hâlde söz konusu bakım ve hizmetin gelin tarafından yapılması dinen doğru olmaz. Onların bulunmaması hâlinde ise bu hizmetleri gelinin yapmasında dinen bir sakınca yoktur.
Dinî metinlerde yine, bencilce dürtüler ile dinî-ahlâkî endişe ve hassasiyetler ayrımı gözetilerek kıskançlığın olumlu ve olumsuz yönleri vurgulanır. Hadis: Resulullah (sav) buyurdular ki: “Allah kıskançtır, mü'min de kıskançtır. Allah'ın kıskanması, mü'minin Allah'ın haram ettiği şeyi yapmasıdır.
Başkalarının sahip olduğu imkânları kıskanma anlamında bir terim. Başkalarının sahip olduğu imkânları kıskanmadan aynı şeyleri elde etme arzusu anlamında ahlâk terimi. Bir şeye özenme, imrenme veya kıskançlıkla bakan kimsenin bakışlarıyla zarar verecek şekilde onu etkilemesi.
TV8 ekranlarında yayınlanan İşte Gelin İşte Kaynana 40.bölümüyle ekran macerasına son vermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri