Karacaoğlan Kayısı Kültür ve Sanat Festivalimiz 3-4-5 Haziran 2022 tarihlerinde gerçekleşecek. Açılış programımız Tarihi Karacaoğlan Çınaraltı Parkımızda olacak. Burada kayısı yeme yarışmamız olacak ve dilek havuzuna bolluk bereketin nişanesi olarak kayısı dökeceğiz.
Malatya'da üretilen kayısı çeşitlerinin başında Hacıhaliloğlu çeşidi gelir. Malatya'da üretilen kayısının % 90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır.
Başlıca yetiştirilen ürünler, zeytin, kayısı (sofralık), erik, üzüm, incir, kavun, antepfıstığı ve biber. Mersin zeytin üretiminin yüzde 56'sı, Türkiye üretiminin ise yüzde 5.6'sının yapıldığı Mut'taki zeytinciliğin tarihi oldukça eskiye dayanıyor.
Kayısı (Prunus armeniaca), Rosaceae (gülgiller) familyasından, 2–10 m yüksekliğinde, dikensi ve tüysüz, Prunus cinsinden bir ağaçtır.
Türkiye`nin sofralık kayısı tüketiminin yüzde 70`i Mut`tan, kalan yüzde 30`luk bölümü ise Akdeniz kuşağındaki diğer yerlerden karşılanmaktadır. Mut merkezinde ve köylerinde üretilen yaş sofralık kayısı “Mut Kayısısı” ismiyle tescil olunmuştur.
İlgili 37 soru bulundu
Türkiye'nin önde gelen kayısı üretim merkezlerinden Mersin'in Mut ilçesinde bazı ağaçlar çiçeklendi. Yaklaşık 65 bin dekarda kayısı üretimi yapılan ve mikroklima iklimiyle öne çıkan ilçede, çiçeklerin açmasıyla ağaçlar beyaza büründü.
Genel olarak murt ya da hambeles adıyla bilinen, mersin, hambelis gibi farklı adlarla da anılan bu bitki, küçük ağaç, ağaççık ya da çalı olarak söz edilen, boyu en fazla 5 metreye kadar çıkabilen bir bitki. Genellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu alanlarda kendiliğinden yetişiyor, maki topluluğuna ait sayılıyor.
Eski çağlardan beri yetiştiriciliği yapılan Kayısının anavatanı, Türkistan'dan Batı Çin'e kadar uzanmaktadır. Kayısı, coğrafi olarak dünyanın hemen hemen her yerinde yetiştirilse de daha çok Akdeniz'e yakın olan ülkelerde Avrupa, Amerika ve Afrika kıtalarında yetiştirilmektedir.
Zerdali, Orta Anadolu'nun bazı yörelerinde kayısı meyvesinin tüm çeşitlerinin ismi olarak kullanılır.
Hasanbey kayısı fidanı, Malatya'nın en önemli sofralık kayısı çeşididir. Ağaçları yayvandır ve kuvvetli olarak gelişir. Meyve eti sert dokulu ve tatlıdır.
Anamur Muzu kendine has aroması ve kalitesinden dolayı Türk patentince coğrafik işaret ile Anamur Muzu olarak tanımlanmıştır.
Elde edilen başlıca tarım ürünleri, buğday, arpa, çavdar, pirinç, nohut, mercimektir. Sanayi ürünlerinden en çok pamuk yetişir. Ayrıca yerfıstığı ve susam yetiştirilir.
Meyve ve sebze deposu Mersin, 9 üründe Türkiye birincisi Meyve, sebze ve tarla bitkisi üretiminde 83 çeşit ürüne ev sahipliği yapan Mersin, TÜİK'in 2019 verilerine göre; muz, çilek, limon, erik, badem, keçiboynuzu, yeni dünya, sakız kabak ve taze bakla üretimde Türkiye birinciliğini elinde bulunduruyor.
Büyük İskender'in seferleri sırasında kayısı M.Ö. IV'yy'da Anadolu'ya getirilmiş yetişmesi için uygun iklim ve toprakları Anadolu'da bulunduğundan Anadolu kayısının ikinci vatanı olmuştur. M.Ö. I. Yy'da Roma ve Pers savaşları sırasında Ermeni tüccarlar tarafından önce İtalya'ya sonra da Yunanistan'a götürülmüştür.
Bölge ekonomisinde önemli paya sahip kayısıya Malatya'da “Mişmiş” derler.
Kayısıyı, Osmanlılar Şecere-i mışmış (=kayısı ağacı) adıyla anıyorlardı. Gülgillerden bir başka meyve ağacına aynı kökten olsa gerek muşmula denilmiştir. Kayısı meyvesi Farsçada zerdalu ve qaysı sözleriyle yer almıştır.
Ülkemizde kayısı denince ilk akla gelen şehir Malatya aynı zamanda Anadolu'nun en eski eserlerinden bazılarına ev sahipliği yapan bir yer.
Meyve ağaçlarının bir yıl meyve verip, ertesi yıl çok az meyve vermesi ya da hiç meyve vermemesi periyodisite olarak adlandırılır.
III. Bin yılda o meyveye 'armanu' (yani Ermeni), Ermenistan'a da 'Armani' (Kayısı ülkesi) adını veriyorlardı.
Malatya'ya özellikle dünya kayısı başkenti diyoruz.
"Dünya Kayısı Başkenti" Malatya'da üretilen kayısılar, hem lezzetleri hem kaliteleri hem de büyüklükleri bakımından dünyada ilk tercih edilen meyveler arasında yer alıyor.
"Malatya kayısısının Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Belgesi ile tescillenmiş olmasıyla beraber, Malatya kayısı çekirdeğinin tescillenmiş olması çok önemli. Bu belgeler, Avrupa'da ve dünyada çok önemli prestij belgeleridir.
60. Mut Karacaoğlan Kayısı Kültür ve Sanat Festivali'nin 3-4-5 Haziran 2022 tarihlerinde gerçekleşeceğini söyleyen Başkan Şeker, festivalle ilgili şu bilgileri verdi: “Açılış programımız Tarihi Karacaoğlan Çınaraltı Parkımızda olacak.
Murt meyvesi Türkiye'de Akdeniz ikliminin etkili olduğu bölgede yetişen bir bitkidir. Latince adı “Myrtus Communis L.”dir. Ağaç ya da ağaçlık biçimli bitki en iyi Çukurova bölgesinin coğrafyasında yetişir. Dağlık alanlar ve yol kenarları bu bitkinin en fazla görüldüğü yerlerin başında gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri