Her besinde olduğu gibi kayısı çayında da aşırı tüketim söz konusu olduğunda alerjik reaksiyonlar ve yan etkiler gözükebilir. Bunlar ciltte kaşıntı, kızarıklık, döküntü, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma gibi etkiler olabilir. Aşırı miktarda tüketimi durumunda ishal görülebilir.
Kayısı Çayı Zararları
Fazla tüketilen kayısı çayı kusma, mide bulantısı ve ishal problemlerine neden olur. Özellikle sindirim sistemini düzenleyici özelliği ile kişiler ishal olabilir. Bu yüzden uzmanlar tarafından önerilen tüketim miktarının dışına çıkmamalıdır.
Form çayı içeriğinde yer alan bileşenlerin daha etkili çalışabilmesi için aç karnına tüketilmesi önerilir. Aç karnına tüketildiğinde metabolizmayı hızlandırıcı özelliklere sahip olan form çayı, tok karnına tüketildiğinde ise hazmı kolaylaştırır ve bağırsak hareketlerini arttırır.
İçerisinde bulundurduğu vitamin ve mineraller sayesinde son derece sağlıklı bir çaydır. Bu çayı emziren anneler de içebilirler. Ancak hazır olarak satılan poşet çayları tüketmek yerine kuru kayısı ile evde yapılan çayları tüketmek daha uygundur. Günde bir fincan tüketmekte bir sakınca görülmemektedir.
Kayısı çayı gerektiğinden fazla tüketilir ise ishale yol açabilir. Sindirim sistemini düzenleyerek metabolizmayı hızlandıran kayısı çayı bağırsakları çalıştırır. Gerektiğinden fazla tüketilen kayısı çayları ishale de neden olabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Kayısının içinde bulunan pektin, lif ve selüloz kolon sağlığını desteklemekle birlikte; bağırsakların çok iyi çalışmasını sağlamaktadır. Günde 3-4 tane kayısı tüketimi kabızlık ve farklı sindirim sorunlarına çözüm olabilmektedir. Gaz ve kabızlık sorunlarında kayısıyı komposto olarak tüketmek uygundur.
Kayısı çayının faydaları nelerdir? Kayısı zengin lif içeriğine sahiptir, bu sayede bağırsak hareketliliğini sağlar. Besinlerin absorbe edilmesine ve işlenmesine destek olur. Böylelikle kabızlık sorununun giderilmesini sağlar.
Uzun süre düzenli olarak tüketmemeli, ara vererek içmelisiniz. Ayrıca kayısı çayının su attırrıcı özelliğinden dolayı tükettiğiniz günler bol su içmeye dikkat etmelisiniz. Zayıflamak için kayısı çayından maksimum etki alabilmek için sağlıklı beslenmelisin. Aç ya da tok karnına içebilirsiniz.
Kayısının yaprakları da kullanılır. Kayısı kompostosu idrar söktürür ve kabızlığı giderir. Kuru kayısı A, B ve C vitaminleri ve potasyum minerali açısında oldukça zengindir.
Kanın Pıhtılaşmasını Sağlamaya Destek
Kuru kayısıda bol miktarda bulunan K vitamini, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. Günde 1 adet kuru kayısı tüketerek, vücudunuzda K vitamini depolanmasına destek olabilirsiniz.
Zayıflama çayları arasında tahtını asla kaptırmayan bir çay var ki, o da yeşil çay. Yeşil çay zayıflama sürecinde kişiler tarafından en çok tercih edilen zayıflama çayı olmasının yanı sıra kilo verme sürecinde en etkili olan zayıflama çayıdır.
Kayısı çayı metabolizmayı hızlandırmakta olan ve bağırsak tembelliğine iyi gelen bitkisel çaylardan biridir. Lifli meyvelerden biri olan kayısı, hastalıklara karşı koruyucu özellik gösterir.
Kiraz sapı içerisinde bulunan biyoflavanoidler ve potasyum tuzları nedeni ile diüretik etkiye sahiptir. Bu nedenle kiraz sapı çayı iyi bir idrar söktürücü ve ödem atıcı olarak karşımıza çıkar. İçeriğinde bulunan güçlü idrar söktürücü ve iltihap önleyici etkisi ile böbrekleri ve idrar yollarını temizler.
Kayısının zararları
Özellikle kuru kayısı fazla yenirse bir takım yan etkiler doğabilir. Kuru kayısı bağırsaklar üzerinde çok etilidir ve kabızlık gibi sorunlarda çok olumlu etkiler sağlar. Ancak aşırı tüketimi de ishal gibi sorunlar yaşanmasına sebep olabilmektedir.
1 tatlı kaşığı kurutulmuş kayısıyı cezveye boşaltın. İçine 1 buçuk bardak içme suyu ekleyin ve 5 dakika kaynatın. Ardından altını kapatıp 5 dakika demlenmesi için bekleyin. Daha sonra kayısıları süzün ve afiyetle için.
Kayısı çayı oldukça yararlı içeceklerden bir tanesidir. Oldukça lezzetli olan kayısı çayı aynı zamanda zengin de bir lif içeriğine sahiptir. Zengin lif barındıran kayısı çayı bağırsak hareketliliğini arttırır. Bu sayede kayısı çayı kabızlığı da kısa sürede giderir.
Midede yanma ve gastrit gibi problemleri olanlara kayısı tavsiye edildiğini anlatan Altuntaş, kayısının kalp sağlığı ve kanser hastalığı üzerindeki iyileştirici etkilerini şu sözlerle anlattı: "Mide problemi yaşayanlar aşırı şekerli ve asitli meyveler tüketememektedir. Bu grup için kayısı tüketimi idealdir.
Karaciğerin onarılmasına yardımcıdır. Gün kurusu bağırsak ve mideyi korur, hazımsızlık ve sindirim problemlerinde etkilidir. Kan yapıcı etkisi nedeniyle kansızlık sorunu olanlara tavsiye edilir.
Küçük bir enerji deposu olan kayısı sayesinde uykunuz kaçar, lifli yapısı sayesinde dolaşım sisteminiz uyanır. Böylece uykusuz bir gece sizin için başlamış olur. Yatmaya yakın bir zamanda 5-6 adet kayısı tüketmek, uykunuzu açmaya yetecektir.
Günde 2.5-3 litre su tüketmek çok faydalıdır. Ayrıca, sabah kahvaltıdan önce aç karnına erik veya kuru kayısı yedikten sonra ılık su içmek de dışkının yumuşamasını sağlar.
Kayısının içerdiği selüloz ve pektin bağırsak sağlığı için oldukça etkili maddelerdir. Yemekten hemen önce tüketeceğiniz 1-2 adet kurutulmuş kayısı sindirim sistemini ve bağırsakları harekete geçirecektir. Günlük K vitamini ihtiyacını Kayısıdan Almak Mümkün!
Sabah uyanınca 1 bardak oda sıcaklığında su ve 1-2 adet kuru kayısı ve kuru erik, çözüme ulaştıracaktır.
Akşamdan 1 kuru kayısı ve 1 mürdüm eriği bir bardak suyun içine atın ve sabaha kadar bekletin sabah aç karnına önce suyu için ardından kayısı ve eriği tüketin.
Kabızlık gibi kişiyi huzursuz eden ve kilo vermesine engel olan rahatsızlığa karşı sabahları aç karnına 2 adet kayısı ve 1 bardak ılık su tüketilmesi tavsiye edilir. Sindirim sisteminin sağlıklı çalışması bağırsak florasını dengelemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri