Doğru miktarlarda tüketilen acı kayısı çekirdeği kanserli hücrelerin oluşumunu da engellemektedir. Bunun yanı sıra acı kayısı çekirdeğinin ağrı kesici bir özelliği de bulunmaktadır. Doğru miktarda tüketilen acı kayısı çekirdeği diyabetli hastalarda kullanıldığı takdirde insülin seviyesini de düzende tutmaktadır.
Kayısı çekirdeği az miktarda da olsa siyanür içermektedir. Bu nedenle gün içerisinde bu meyvenin çekirdeğini tüketmek zehirlenmelere yol açabilir. Beslenme uzmanlarına göre günde en fazla 10 - 15 tane çekirdek yenmeli. Kayısı yağı böyle bir risk içermediği gibi çok daha sağlıklı olduğu için tavsiye edilmektedir.
- Kandaki şeker oranını düşürmede etkili olan siyah çekirdek şeker hastaları tarafından da tüketilebilir. Vücuttaki en sık yaşanan problemlerden biri protein sentezidir.
Kayısı: Kuru kayısı hem metabolizmanızı hızlandırır hem diyet beslenmesinde sizi tok tutar hem de şekerin yükselmesini önler. Böylesine faydalı bir meyvenin tüketimi diyabet beslenmesinde önemli yer tutar.
Kayısı çekirdeği doğru miktar ve şekilde tüketildiğinde kanser ve kalp hastalıklarına karşı vücudu destekler. Çeşitli sağlık problemlerinin tedavi sürecinde doğal bir yöntem olarak tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda sağlık saçlar ve canlı bir cilt için katkı sunar.
İlgili 42 soru bulundu
'Tatlı kayısı çekirdeğinin yeterli miktarda düzenli olarak tüketilmesi kan basıncını düşürür ayrıca ateroskleroz ve kalp krizi gibi olumsuz durumların oluşumunu azaltabilir.
Kayısı Çekirdeği Nasıl Yenir? Farklı yöntemler kullanmak suretiyle kayısı çekirdeği tüketim imkanı tanımaktadır. Çiğ olarak direkt tüketilmesi ile beraber aynı zamanda özellikle yağ haline getirilmek suretiyle yaygın şekilde değerlendiriliyor. En önemlisi çiğ olarak tüketmek olarak ifade edilir.
Öncelikle, olgun bir kayısı meyvesinden çekirdek çıkarılır ve dikkatlice temizlenir. Daha sonra, çekirdek yaklaşık 4-6 hafta boyunca ıslak bir peçete içinde buzdolabında saklanır.
Kayısı Çekirdeği 1 kg Fiyatı 247,03 TL.
Kayısı çekirdeği, çiğ şekilde doğrudan tüketildiği gibi yağ haline getirilerek de kullanılabilir. Çiğ şekilde tüketildiği zaman iç hastalıklara ve yukarıda saydığımız, rahatsızlıkların büyük bölümüne fayda verir. Kayısı yağ haline getirilerek tüketildiğinde, cilt bölgesine sürülür.
Dut, ahududu, yaban mersini, çilek ve böğürtlen gibi meyveler, insülin duyarlılığını artırarak kandaki glikoz klirensinin artmasına ve kan şekerini düşmesine fayda sağlayabilir. Son yılların en popüler meyvelerinden biri olan avokado, lif ve vitamin açısından çok zengindir.
Düzenli olarak limonlu su tüketmek obezite riskini azalttığı için dolaylı olarak kalp ve damar hastalıkları için de önleyici etkiye sahiptir. Yapılan çalışmalara göre limonlu su tüketmek insülin seviyesini de düşürerek Tip 2 diyabet oluşumu önlemeye yardımcı olur.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir.
Şeker hastalığını düşürmek ve denge yakalamak için en önemli bitkiler içerisinde tarçın gelir. Aynı zamanda diyabet ile mücadele eden zencefil ve kan şekerini kontrol altına alan çörek otu bu konuda öne çıkar. Meyve olarak Çilek, greyfurt ya da portakal gibi kaynaklar dengeli şekilde tüketilebilir.
Kompleks karbonhidrat içeren besinler: Kurubaklagiller, sebze, meyve, bulgur, yulaf ve tam buğday unundan yapılmış gıdalar, keten tohumu, müsli, posa içeren besinler. Posa kan şeker dengesini en iyi sağlayan besindir.
Sarımsak kan şekerini düşürür ve pankreastan insülin salınımını arttırır. Bu nedenle özellikle şeker hastalarına günde 3 diş çiğ sarımsak tüketmeleri önerilir. Süt: Sütte bulunan yağ asitleri kan şekerini düşürücü özelliğe sahiptir. Her sabah ve akşam içilen bir bardak süt, kan şekerini düşürmekte en iyi yardımcıdır.
Aynı zamanda potasyum, magnezyum mineralleri açısından da zengin. Tiamin, riboflavin, niasin, kalsiyum, demir ve çinko mineralleri de kayısı çekirdeğinde bulunuyor. Kayısı Çekirdeğinin Faydaları Neler? Kayısı çekirdeği antioksidan, antimikrobiyal, antimutajenik, ağrı kesici ve iltihap önleyici özelliklere sahip.
İçerdiği bol miktardaki B vitamini sayesinde birçok hastalığa karşı koruyucu özelliği bulunan kayısı, bağırsakları çalıştırıcı özelliğiyle kabızlığa da iyi geliyor. Uyku sorunu çekenler için de birebir olan kayısının çabuk sinirlenen ve stresli olanlar için de faydası olduğu biliniyor.
Kayısı çekirdeği görünüşte küçük bir bademe benzer. Taze kayısı çekirdekleri beyazdır. Kuruduktan sonra ise açık kahverengi görünümüne sahip olur. Bazı üreticiler, kayısı çekirdeğini kozmetik, ilaç ve yağ sektöründe de kullanıyorlar.
Doğru miktarlarda tüketilen acı kayısı çekirdeği kanserli hücrelerin oluşumunu da engellemektedir. Bunun yanı sıra acı kayısı çekirdeğinin ağrı kesici bir özelliği de bulunmaktadır. Doğru miktarda tüketilen acı kayısı çekirdeği diyabetli hastalarda kullanıldığı takdirde insülin seviyesini de düzende tutmaktadır.
Kuru yemişler: Badem, fıstık ve fındık gibi kuru yemişler tansiyonu dengeler. Fakat kuru yemişlerin tuz içermemesi ve kavrulmamış olması önemlidir. Turunçgiller: Portakal, limon, greyfurt gibi turunçgiller yüksek tansiyon hastalığına iyi gelen besinlerdendir.
Yüksek tansiyonu olan kişiler, kalp hastalığı ve inme geçirme riskine sahiptir. Bazı çalışmalar, ceviz yemenin, yüksek tansiyonu olan kişiler ve stres altındaki sağlıklı kişiler de dahil olmak üzere kan basıncının düşürülmesine yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri