Kayısı çekirdeği olarak adlandırılan ve yukarıda da söylediğimiz gibi kayısının içinden çıkan çekirdeğin sert kabuğunun kırılmasıyla ortaya çıkan, badem benzeri madde, doğrudan tüketilebiliyor ya da kayısı çekirdeğinin yağı hazırlanarak bu yağ kullanılabiliyor.
Doğal nemlendirici olarak kullanılan bu yağ, yaşlanma karşıtı olarak da karşımıza çıkıyor. - Sivilcelerin yok olmasına fayda sağlar. Kayısı çekirdeği, sivilce tedavilerinde kullanılır. - Kayısı çekirdeğinin önemli özelliklerinden birisi de ağrı kesici özelliğinin bulunmasıdır.
Kayısının içerisindeki çekirdeği ekerek, bir kayısı ağacı elde edebilirsiniz. Kayısı yetiştirmek, sanıldığından çok daha kolaydır ve bolca sabır gerekecektir.
Acı kayısı çekirdeği küçük yapıda bir bademe benzediği için genel olarak çiğnenerek tüketilmektedir.
Kayısı çekirdeği yağı, kuru kayısının üretiminin bir yan ürünü olarak ortaya çıkar. Kayısı meyvesinden ayrılan çekirdeklerin soğuk preslenme yöntemi yapılarak elde ediliyor. Bu yöntem sayesinde damıtılan yağ, çok hafif ve kokusuz denebilecek kadar saf bir yapıya sahiptir.
İlgili 17 soru bulundu
Kas ve eklem ağrılarını en hızlı şekilde atlatmak için kayısı çekirdeği tüketimi önerilir. Özellikle de spor sonrasında oluşan eklem ağrıları için kayısı çekirdeği yağıyla masaj yapmanız iyi olacaktır. Kan dolaşımını dengeleyen kayısı çekirdeği sayesinde vücudunuzdaki ağrılardan kurtulabilirsiniz.
Kayısı çekirdeği olarak adlandırılan ve yukarıda da söylediğimiz gibi kayısının içinden çıkan çekirdeğin sert kabuğunun kırılmasıyla ortaya çıkan, badem benzeri madde, doğrudan tüketilebiliyor ya da kayısı çekirdeğinin yağı hazırlanarak bu yağ kullanılabiliyor.
Çekirdekleri süzgece alıp yıkayın, fazla suyu gittikten sonra bir tavaya alın ve tuzunu ekleyin. (Kirlendiğinde üzülmeyeceğiniz bir tava seçin😄 çünkü temizlemesi biraz zahmetli) Kısık ateşte sürekli karıştırarak kavurun, kavrulurken ses çıkarıyor, patlamaz merak etmeyin.
Kayısılarınızın üzerine elinizle bastırdığınızda çok hafif suyu çıkar duruma geldiyse elinizle sap kısmına bastırarak çekirdeğinin dışarıya çıkmasını sağlayın. Eğer çok yumuşacık bir haldeyken çekirdeğini çıkarmaya çalışırsanız içerisinde etli kısmı dışarıya çıkar ve kayısılarınız dilediğiniz şekilde kurumaz.
Kayısı çekirdeği; tatlı çekirdekler kırılarak içleri alınır. Çerez olarak veya kömbeye, tatlıya, çorbaya konularak yenilir. Acı kayısı çekirdekleri ise kaynatma yoluyla tatlandırılır.
Kayısı Çekirdeği 1 kg Fiyatı 174,86 TL.
Kayısı çekirdeği az miktarda da olsa siyanür içermektedir. Bu nedenle gün içerisinde bu meyvenin çekirdeğini tüketmek zehirlenmelere yol açabilir. Beslenme uzmanlarına göre günde en fazla 10 - 15 tane çekirdek yenmeli. Kayısı yağı böyle bir risk içermediği gibi çok daha sağlıklı olduğu için tavsiye edilmektedir.
Ocakta yanan ateşin etkisiyle kükürt tamamen eriyip kaynamaya ve buharlaşmaya başlayınca bir kibritle tutuşturulur ve odanın kapısı kapatılır. - Kükürt miktarı 2 kg/ton, - Kükürtleme süresi 8-12 saattir. - Kükürtleme işlemine kükürt çekirdeğe işleyene ve meyve açıldığında beyaz damar kalmayana kadar devam edilir. - ...
Çürük olmayan, çok yumuşak veya sert olmayan kayısıları seçin, iyice yıkayıp kurulayın. Ardından doğrudan güneş ışığı alan bir alana temiz bir bez serin. Kayısıları çekirdekli ve bütün bir halde bu bezin üzerine dizin ve 3-4 gün boyunca bekletin.
Kayısı çekirdeği besinini gıda markalarının taze ve doğal üretimleri ile birlikte satın almanız mümkündür.
Kayısı çekirdeği kabuğu kurutulduğu takdirde yanma özelliği olduğundan enerji üretiminde, ekmek fabrikalarında, tavuk kümesleri ve besi çiftliklerinde, kurutma sanayiinde, üretim yapan fabrikalarda, çerez üretiminde aktif olarak ısıtma ve yakma işlemleri için kullanılmaktadır.
Kayısının acı çekirdeği zehirleyebilir
Özellikle bazı kayısı türlerinin acı çekirdeğinden 5-25 adet tüketilmesi bile zehirlenmeye neden olur.
- Kurutma metodu adına çok yumuşak ve çok sert olmayan kayısıların tercih edilmesi önemlidir. - Kayısılar, güneş gören ve temiz bez serilen bir yerde konulmalıdır. - Kayısıların çekirdekleri alınmadan bezin üzerine dizilmeli ve 3 gün civarı beklenmelidir.
Bunlardan birisi güneşte yeterince bekletip kayısıların kurumasını sağlamak. Diğeri ise fırında kurutma sistemi. Böylece kayısılar çok daha kısa sürede ve kolay şekilde kuruyabiliyor. Kayısıları temizledikten sonra dilerseniz fırında veya güneşte kurutabilirsiniz.
Kayısı Çekirdeği Kavurması Tarifi Nasıl Yapılır? Teflon tavamıza yağımızı koyalım ardından çekirdeğimizi ve tuzu da ekledim ,hafif kavuralım ,soğuyunca tüketelim, o kadar güzel bir tadı var ki yemeye doyamayacaksınız.
Kayısı çekirdeği kahvesinin içime hazırlanışı ise Türk kahvesinin hazırlanışına benzer şekilde yapılmaktadır. Her bir fincan için bir tatlı kaşığı kayısı çekirdeği kahvesi kullanılarak su veya süt ile normal Türk kahvesi gibi pişirilerek hazırlanır. Ayrıca isteğe bağlı olarak şeker ilavesi yapılabilir.
Kayısı Kavurması (Malatya Yöresine Ait)
Kayısı çekirdeği yapı bitkisel bir yağdır. Bir pamuk yardımı ile cilde az miktarda direkt olarak sürülebilir. Bunun yanı sıra yüz bölgesinde yer alan kaç ve kirpiklere de kulak çöpünün ucu ile önce ters yönde sonra düz yönde eşit bir şekilde sürülebilir.
KAYISI ÇAYI NASIL YAPILIR? Kurutulmuş kayısıdan bir tatlı kaşığını bir cezveye boşaltın. İçerisine bir buçuk su bardağı su ekleyin. 5 dakika kaynattıktan sonra altını kapatıp 5 dakika da demlenmesini bekleyin. Daha sonra süzerek tüketin.
Kayısı çekirdeği yağı direkt olarak cilde ya da saça uygulanabilen bir doğal yağ çeşididir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri