Kalsiyum, magnezyum ve selenyum gibi mineraller bakımından da zengin bir yağ olan kayısı çekirdeği yağı, özellikle kuru ciltlere iyi gelmekte ve kuru ciltli kişilerde görülen cilt sorunlarını onarmaktadır. Kayısı çekirdeği yağı, insan sağlığını korumak açısından çok çeşitli yararlara sahiptir.
Kayısı çekirdeğinin içinde A, D, K ve E vitaminlerinin yanı sıra kanserle mücadele önemli bir etki sahibi olduğu söylenen B17, başka bir isimle laetril adı bir madde de yer alıyor. Bu nedenle kayısı çekirdeği birçok konuda vücudun yanında yer alabiliyor.
Kayısı çekirdeği az miktarda da olsa siyanür içermektedir. Bu nedenle gün içerisinde bu meyvenin çekirdeğini tüketmek zehirlenmelere yol açabilir. Beslenme uzmanlarına göre günde en fazla 10 - 15 tane çekirdek yenmeli. Kayısı yağı böyle bir risk içermediği gibi çok daha sağlıklı olduğu için tavsiye edilmektedir.
Acı kayısı çekirdeğinin bilinen en önemli faydası kanserli hücreler ile mücadele etmesidir. Vücuttaki kanserli hücrelerin oluşumunu engelleyen acı kayısı çekirdeği cilt sağlığına da iyi gelmektedir. Bunun yanı sıra acı kayısı çekirdeğinden elde edilen yağlar cilt sağlığı için de kullanılmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Amigdalin, siyanür içermektedir. Siyanür ise insan sağlığı açısından çok tehlikeli bir zehirdir. Kayısı çekirdeği yendiği zaman tükettiğiniz zaman, ciddi zararlara yol açabilen siyanürle de başınız derde girebiliyor. Bu durum; mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ya da dönmesi gibi sorunlar şeklinde karşınıza çıkabilir.
Fonksiyonel gıdalar grubunda yer alan kayısı çekirdeği zengin besin içeriği ve insan sağlığına faydalı olan etkilerinden dolayı özellikle solunum sistemi, gastrointestinal sistem, immün sistem, kardiyovasküler sistem, serebrovasküler ve cilt hastalıklarının tedavisinde veya önlenmesinde kullanılmaktadır.
Kayısı Çekirdeği Nasıl Tüketilebilir? Kayısı çekirdeği, çiğ şekilde doğrudan tüketildiği gibi yağ haline getirilerek de kullanılabilir. Çiğ şekilde tüketildiği zaman iç hastalıklara ve yukarıda saydığımız, rahatsızlıkların büyük bölümüne fayda verir. Kayısı yağ haline getirilerek tüketildiğinde, cilt bölgesine sürülür.
Kayısı Çekirdeği Neye İyi Gelir? Sahip olduğu lif bakımından bağırsakların fonksiyonunu düzene koymaya yardımcı olur.
·Kayısı çekirdeği tüketmek vücuttaki iltihaplanmayı azaltır. ·Kayısı çekirdeği içinde bulunan polifenoller ve B17 sayesind, meme kanseri, prostat kanseri ve kalın bağırsak kanseri gibi birçok kanserden sizleri korur. ·Kayısı çekirdeği diyabete iyi gelir.
Acı kayısı çekirdeğinin doğru ölçüde tüketilmesi (günde 4-5 taneden fazla tüketilmemelidir.) gerekiyor. Faydaları saymakla bitmeyen acı kayısı çekirdeği içerdiği zengin B17 vitamini sayesinde de bağışıklık sistemini güçlü kılıyor.
Kayısı çekirdeği düzenli bir şekilde tüketildiğinde kan basıncını düzenler. Kanserli hücrelerin oluşumunu engelleyici etkiye sahiptir. Kayısı çekirdeğinden yağ da elde edilebilir. Bu yağlar cilt sağlığında önemli bir fayda sağlar ve cilt hücrelerini yeniler.
Elma,kiraz, erik, armut ve kayısının çekirdeğinde siyanojenik asit denilen bir tür zehirli asit bulunur. Az miktarlarda tüketildiğinde zarar vermeyen bu madde yüksek miktarlarda alınırsa sizi öldürebilecek potansiyele sahiptir.
Ay Çekirdeği Kalori
Bir avuçluk yani 25 gramlık porsiyonunda ise 146 kcal kalori bulunmaktadır. ayçekirdeği yüksek miktarda protein, E ve B vitaminleri, yağ, potasyum, bakır, çinko, fosfor ve magnezyum içermektedir.
Kayısı çekirdeğinde siyanüre dönüşen madde özellikle çocukları zehirliyor. Kayısı kadar bademi andıran çekirdeği de sıklıkla tüketiliyor. Ancak kayısı çekirdeği ölümle sonuçlanan zehirlenmelere sebep olabilir.
Kolesterol Seviyesini Düşürür
Kolesterol seviyesini korumak için mücadele veriyorsanız, içinde bulunan diyet lifi sayesinde kayısı çekirdekleri bu mücadelenize kesinlikle yardımcı olabilir.
Kayısının acı çekirdeği zehirleyebilir
Özellikle bazı kayısı türlerinin acı çekirdeğinden 5-25 adet tüketilmesi bile zehirlenmeye neden olur.
Kabuklu yemişler kayısı da dahil düşük ila orta glisemik indeksli kurutulmuş meyvelerle birleştirildiğinde kan şekeri dalgalanmalarını önlemeye yardımcıdır.
Kayısı Çekirdeği 1 kg Fiyatı 175,16 TL.
Kayısı çekirdeği kabuğu kurutulduğu takdirde yanma özelliği olduğundan enerji üretiminde, ekmek fabrikalarında, tavuk kümesleri ve besi çiftliklerinde, kurutma sanayiinde, üretim yapan fabrikalarda, çerez üretiminde aktif olarak ısıtma ve yakma işlemleri için kullanılmaktadır.
Malatya islimsiz kayısı çekirdeği, lezzet olarak badem ile yarışan bir kuruyemiştir. Tamamen doğal olup kükürtleme işlemine tabi tutulmaz. Lezzeti bakımından islimli çekirdekten biraz farklı ve tadı bademe daha yakın bir yemiştir.
Her gün 5 adet acı kayısı çekirdeğinin tüketilmesinin kanserden korunmada etkili olacağı iddia edilmektedir. (günlük 4 – 5 adetten fazla yenilmemelidir.) Acı Kayısı Çekirdeği, özellikle içerisinde bulunan amigdalinin (B17 vitamini) kanserli hücreleri öldürdüğü ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği tespit edilmiştir.
Kabak çekirdeği, E vitamini gibi antioksidanları içerisinde barındırır ve bağışıklığı güçlendirir. Vücuttaki iltihabın atılmasına yardımcı olur. Yeterli düzeyde tüketmek, mide, prostat, kolon ve akciğer kanseri riskinin azaltılmasına katkı sağlar. İyi bir uyku düzeni için ideal gıdalardandır.
Kayısı çekirdeği yağı, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu doymamış yağ asitleri, antioksidan ve vitaminlerden zengindir. Bitkisel destek ürünü olarak kullanılabilir. Veya bir bardak meyve suyuna 7-8 damla damlatılarak içilebilir. Direk içilmek istenirse 1 çay kaşığına 3-4 damla damlatılarak içilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri