Kayısı çekirdeğinde B vitaminleri ve A, D, E, K vitaminleri bulunur. Hastalıklardan korunmak ve daha dinç bir vücuda sahip olmak için kayısı çekirdeğinde yer alan vitaminlere ihtiyacınız olur. Ara öğünlerde kayısı çekirdeği tükettiğiniz takdirde, bağışıklık sisteminize güç katarak kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
Amigdalin, siyanür içermektedir. Siyanür ise insan sağlığı açısından çok tehlikeli bir zehirdir. Kayısı çekirdeği yendiği zaman tükettiğiniz zaman, ciddi zararlara yol açabilen siyanürle de başınız derde girebiliyor.
İçindeki B17 sayesinde kanserli hücrelerin oluşumunu, oluşmuş olanlarınsa genişlemesini engellediği söyleniyor. Bolca vitamin barındırması sayesinde kayısı çekirdeği bağışıklık sistemini güçlendirici bir etki de yaratabiliyor. Bu özellikleri dışında yüksek kan basıncını dengelemede yardımcı oluyor.
Kayısı çekirdeği az miktarda da olsa siyanür içermektedir. Bu nedenle gün içerisinde bu meyvenin çekirdeğini tüketmek zehirlenmelere yol açabilir. Beslenme uzmanlarına göre günde en fazla 10 - 15 tane çekirdek yenmeli.
Her gün 5 adet acı kayısı çekirdeğinin tüketilmesinin kanserden korunmada etkili olacağı iddia edilmektedir. (günlük 4 – 5 adetten fazla yenilmemelidir.) Acı Kayısı Çekirdeği, özellikle içerisinde bulunan amigdalinin (B17 vitamini) kanserli hücreleri öldürdüğü ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği tespit edilmiştir.
İlgili 21 soru bulundu
Kayısı çekirdeğinde B vitaminleri ve A, D, E, K vitaminleri bulunur.
Kayısı Çekirdeği Neye İyi Gelir? Sahip olduğu lif bakımından bağırsakların fonksiyonunu düzene koymaya yardımcı olur.
1 adet kayısı çekirdeği kaç gram? Kayısılar metabolizmayı da hızlandırarak kilo vermenize neden olabilir. Kayısılar aynı zamanda kemik gelişimi ve sağlığı için önemli olan kalsiyum bakımından da zengindir. Daha da önemlisi, potasyum da uygun emilim ve kalsiyum dağılımı için önemlidir.
Kolesterol Seviyesini Düşürür
Kolesterol seviyesini korumak için mücadele veriyorsanız, içinde bulunan diyet lifi sayesinde kayısı çekirdekleri bu mücadelenize kesinlikle yardımcı olabilir.
Doğru miktarlarda tüketilen acı kayısı çekirdeği kanserli hücrelerin oluşumunu da engellemektedir. Bunun yanı sıra acı kayısı çekirdeğinin ağrı kesici bir özelliği de bulunmaktadır. Doğru miktarda tüketilen acı kayısı çekirdeği diyabetli hastalarda kullanıldığı takdirde insülin seviyesini de düzende tutmaktadır.
Fonksiyonel gıdalar grubunda yer alan kayısı çekirdeği zengin besin içeriği ve insan sağlığına faydalı olan etkilerinden dolayı özellikle solunum sistemi, gastrointestinal sistem, immün sistem, kardiyovasküler sistem, serebrovasküler ve cilt hastalıklarının tedavisinde veya önlenmesinde kullanılmaktadır.
Kabuklu yemişler kayısı da dahil düşük ila orta glisemik indeksli kurutulmuş meyvelerle birleştirildiğinde kan şekeri dalgalanmalarını önlemeye yardımcıdır.
·Kayısı çekirdeği tüketmek vücuttaki iltihaplanmayı azaltır. ·Kayısı çekirdeği içinde bulunan polifenoller ve B17 sayesind, meme kanseri, prostat kanseri ve kalın bağırsak kanseri gibi birçok kanserden sizleri korur. ·Kayısı çekirdeği diyabete iyi gelir.
İçeriğindeki potasyum kalp kaslarını besler. Tansiyonu dengeler ve kan basıncının normal düzeylerde seyretmesini sağlar. İçerdiği kalsiyum, fosfor gibi mineraller kemik sağlığı açısından önemlidir. Ağız ve diş sağlığı için yararlı bir meyvedir.
Yemek borusu ve midede yanmalara yol açan kayısı çekirdeği mideden bağırsaklara geçerek alkali ortamda 10 dakika içinde çözünür.
Kayısı çekirdeğinde siyanüre dönüşen madde özellikle çocukları zehirliyor. Kayısı kadar bademi andıran çekirdeği de sıklıkla tüketiliyor. Ancak kayısı çekirdeği ölümle sonuçlanan zehirlenmelere sebep olabilir.
Fındık, ceviz ve badem kolesterolü düşürür.
Düzenli olarak tüketilen maydanoz limon kürü kolesterol seviyesini en ideal noktaya getirir. Kalp ve damar hastalıklarının oluşma ihtimalini ortadan kaldırır.
Yapılan bilimsel bir çalışmada, düzenli olarak ceviz tüketiminin LDL kolesterolü yüzde 9.3 oranında azalttığı görülmüştür.
Kuru kayısı glisemik indeksi düşük bir atıştırmalık olduğu için diyetiniz için uygun bir seçimdir. Kuru kayısı zayıflatır mı sorusu diyet sürecinde kuru kayısıyı tercih edenlerin merak ettikleri sorulardan biridir. Kuru kayısı sizi direkt olarak zayıflatmaz fakat zayıflama sürecinizi hızlandırır.
Kayısı Çekirdeği Yağı Tüylenme Yapar Mı? Kayısı çekirdeği yağının kıl kökleri besleme özelliği vardır. Bu özelliğinden dolayı kaş ve kirpik dökülme problemlerinde tedavi amaçlı kullanılır. Yüz bölgesinde uygulandığında anında tüylenme yapmayacaktır.
Kayısı Çekirdeği 1 kg Fiyatı 174,86 TL.
Kayısının içinde bulunan pektin, lif ve selüloz bağırsakların çok iyi çalışmasını sağlar. Günde 3-4 adet kayısı kabızlık ve farklı sindirim sorunlarına çözüm olabilir. Doğal bir lif deposu olan kayısı hastalıklara karşı koruyor.
Bağırsakları aktive eden kuru kayısı ve kuru erik dışkılama problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olur.
Kahvaltıdan önce yiyeceğiniz 4-5 adet kuru kayısı da sindirimi hızlandırıcı etkiye sahiptir. İster kuru kayısı ister kayısı suyu tüketin unutmamanız gereken şey bir şey var!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri