Kayısı meyvesi bir yaz meyvesi olduğu için, Haziran ayından itibaren marketlerde satışa sunuluyor. Taze olarak kayısı satın almak isteyenler yaz aylarında marketlere giderek taze kayısı ürünlerine ulaşabiliyor. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında kayısı marketlerde yerini alıyor.
Temmuz'un sevilen meyvelerinden kayısı, iştah açıcı özelliğiyle demir bakımından oldukça zengindir.
15 Haziran`da başlayan kayısıda hasat dönemi, temmuz ayı sonunda sona eriyor.
Ülkemizde en yüksek kayısı ağaçları bulunan ve kaliteli kayısılara sahip olan Malatya en önemli kayısı yetiştirme merkezi olması nedeni ile Türkiye kuru kayısı ihracatında ve meyve suyu olarak kullanımında da oldukça özel ve önemli bir yere sahip olmaktadır.
Kuru kayısı ihracatının yüzde 85'ini karşılayan Malatya'da, 15 Haziran'da başlayan hasat dönemi, temmuz ayı sonunda sona eriyor.
İlgili 31 soru bulundu
Malatya'da üretilen kayısı çeşitlerinin başında Hacıhaliloğlu çeşidi gelir. Malatya'da üretilen kayısının % 90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır.
Kayısıların olgunlaşması ile birlikte Temmuz ayının ilk haftasında başlayan hasat nedeniyle kayısı bahçelerinde hareketlilik şu sıralar üst seviyede.
Bu niteliğiyle Malatya "dünyanın kayısı başkenti" olarak da adlandırılmaktadır.
Eski çağlardan beri yetiştiriciliği yapılan Kayısının anavatanı, Türkistan'dan Batı Çin'e kadar uzanmaktadır. Kayısı, coğrafi olarak dünyanın hemen hemen her yerinde yetiştirilse de daha çok Akdeniz'e yakın olan ülkelerde Avrupa, Amerika ve Afrika kıtalarında yetiştirilmektedir.
Genetik araştırmalar, Orta Asya'nın ana vatanı olduğunu göstermektedir.
“Kayısı silkelemesi yaklaşık 15-20 gün sürüyor”
Kayısı hasadıyla ilgili bilgi veren Şahnahan ilçesinde çiftçilik yapan Bilal Akbulut, “Kayısı hasadı Temmuz ayının 5'i ile 10'nu arasında başlıyor. Silkelemesi yaklaşık 15-20 gün sürüyor.
Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılınç , kayısı hasadında çalışan mevsimlik işçilerin gündelik ücretlerinin bu yıl 16 yaş üstü işçiler için asgari ücretin 1/30'u olan 216 TL olarak belirlendiğini söyledi.
Bölge ekonomisinde önemli paya sahip kayısıya Malatya'da “Mişmiş” derler. Dünyadaki kuru kayısı üretiminin yüzde seksenini karşılayan Malatya'da yaklaşık 60 bin aile kayısı ile geçimini sağlıyor.
Uygun koşullar altında dikilen yabani kayısı anaçlı bir kayısı fidanından 1-2 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 4. Yıldan sonra olmaktadır.Yarı bodur veya bodur fidanlarda ise bu süre daha erken olmaktadır.
Bilim dünyasında Prunus Armeniaca olarak adlandırılan kayısı ülkemizde yerleşik kanıya göre anavatanı Malatya olarak bilinmektedir.
Iğdır kayısısını tanıtmak ve daha çok yerlere göndermek için çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca kayısı paketleme sistemini değiştirdik” dedi. Kayısı alım satımı yapan esnaf Ömer Sinay, Mayıs ayında bahçeleri satın aldıklarını söyleyerek, “Mayıs ayında kayısılarımızı aldık. Haziran ayının 15'i ile 20'si hasat günümüzdür.
Zerdali, Orta Anadolu'nun bazı yörelerinde kayısı meyvesinin tüm çeşitlerinin ismi olarak kullanılır.
Tarihi kaynaklara göre Türkistan, Orta Asya ve Batı Çin'i içerisine alan çok geniş bir bölgenin kayısının ana vatanı olduğu sanılmaktadır. Günümüzden 5000 yıl gibi çok uzun bir zaman önce kayısı bu bölgede bilinmekte ve tarımı yapılmaktaydı.
Ortalama olarak bir rakam vermemiz gerekir ise tam verime geçmiş kayısı ağacından cinside bağlı olmakla beraber ortalama 50-90 kilogram arasından meyve alınır.
Yukarıda saydığımız kayısı isimlerinin dışında; Alkaya, Alyanak, Aprikoz, Casna Drenova, Çiğili İzmir, Eski Malatya, Ethembey, Hacıhaliloğlu, Hasanbey, İmrahor, İri Bitirgen, Kabaaşı, Karacabey, Kuru Kabuk, Levent, Mahmudun Eriği, Mektep, Ordubat, Soğancı, Şam ve Turfanda İzmir gibi türleri de mevcuttur.
Dünyada 2019 yılında toplam kayısı üretim alanının %23,4'ü Türkiye'de bulunmakta olup Türkiye'yi %10,0 ile İran, %7,7 ile Özbekistan ve %5,5 ile Cezayir takip etmektedir (Şekil 2).
Kayısı meyvesi Türkiye'de Doğu Anadolu Bölgesi ile Doğu Karadeniz Bölgesi'nin yüksek kesimleri hariç her bölgede yetiştirilebilmektedir.
Malatya'nın turizmini ve yemek kültürüne katkı sunmak için ilki geçtiğimiz yıl, “Hayat çiçek açıyor” sloganıyla yapılan Kayısı Çiçeği Şenliği'nin ikincisi 25-27 Mart tarihleri arasında yapılacak.
Kayısı kısmen soğuk bölgelerde yetiştirilen bir bitki olması nedeniyle, budamanın soğuklar geçtikten sonra, kış sonu veya ilkbahar başlarında yapılması gerekmektedir.
Türkiye, yılda 750.000 ton üretimle dünyanın en büyük kayısı üreticisidir. Özbekistan 493.842 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. İran, yıllık 342.479 ton üretimle üçüncü büyük kayısı üreticisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri