Bakteriler, mayalar ve küflere kıyasla gıdalardaki bozulmaların en önemli nedenini oluşturur. Pazardan taze taze aldığımız kayısı birkaç gün içinde yumuşamaya ve sonra bozulmaya başlar. Oysa aynı kayısıdan yaptığımız reçeli aylar boyunca muhafaza edebiliriz.
Kayısı marmeladı uygun koşullarda saklandığında 2 yıl gibi uzun bir süre bozulmamaktadır.
Marmelat neden bozulur ya da marmeladın bozulma sebepleri nelerdir? Marmelat en başından sonuna kadar yanlış yapılan bir işlem (kapakların kapatılması, kavanoza dolum işlemi, yanlış saklama, sızıntı) yüzünden bozulabilir.
Ambalaj olarak cam kavanoz, teneke ve plastik kaplar kullanılabilir. Marmelat temiz ve kuru kaplara sıcak olarak doldurulur. Hava almayacak şekilde kapatıldıktan sonra ters çevrilip bırakılır. Marmelatlar rutubetsiz ve havadar yerlerde saklanmalıdır.
Vişnenin nefis rengi, çileğin güzel kokusu, kayısıların, portakalların şahane lezzetini doyasıya yaşamak için emekle hazırlanır reçeller. Fakat büyük bir hevesle hazırladığımız bu reçeller zaman içerisinde şekerlenerek lezzet bozulmalarına neden olur. Üzerleri küflenir ve yenemez hale gelir.
İlgili 17 soru bulundu
Nemden etkilenmeyecek şekilde ambalajlanan kuru kayısıların bozulmaması için ayrı bir koruyucuya ihtiyaç yoktur. Gün kurusu kuru kayısı, sarı kuru kayısıya kıyasen daha hassastır ve bu nedenle uygun olmayan koşullarda hızlıca bozulur. Uygun koşullar sağlandığında ise tazeliğini ortalama 1 yıla kadar koruyabilir.
Ekşimiş reçel nasıl kurtulur? Evde hazırladığınız reçel ve marmelat şekerlenirse bir miktar su koyarak yeniden kaynatın. Reçel normal duruma döner fakat rengi biraz koyulaşır. Şekerlenme miktarı fazla ise bir kilo reçele bir çay bardağı su ve 1 tatlı kaşığı limon suyu katıp bir iki taşım kaynatın.
Marmelat bozulur mu sorusu, marmelat severler tarafından oldukça sık araştırılan konu başlıklarından bir diğeridir. Bununla birlikte hali hazırda tükettiğiniz marmelat kavanozunuzu 2 sene muhafaza etmeniz gerekmeyeceği için yalnızca güneş görmeyen bir yerde saklamanız yeterli olacaktır.
reçel bu şekilde konserve gibi olur ve 2-3 sene dayanır.. bu şekilde yapılan reçeller soğuduktan sonra ışık görmeyen serin mutfak dolaplarında dik konumda saklanır ..
Reçellerinizi hazırladıktan veya satın aldıktan sonra kavanozun 3/4'ü kadar doldurup derin dondurucunuzda saklayabilirsiniz.
Reçel bozulursa ne yapılır? Evde hazırladığınız reçel ve marmelat şekerlenirse bir miktar su koyarak yeniden kaynatın. Reçel normal duruma döner fakat rengi biraz koyulaşır. Şekerlenme miktarı fazla ise bir kilo reçele bir çay bardağı su ve 1 tatlı kaşığı limon suyu katıp bir iki taşım kaynatın.
Bu sebepler arasında özellikle de kaynatma işleminin ardından kaba konulduğunda mevcut saklama koşulları, yapımı sırasında kullanılan malzemeler ve yapım yöntemleri de küflenmeye sebep olabilir. Fakat reçellerin küflenmesindeki temel sebep ise şeker ve limon miktarının az olmasıdır.
Reçelde Köpürme
Bu bozulmalardan biri ise reçelin köpürmesidir. Reçelin bozulmasına etki eden faktörler ısı ve ışıktır. Bu tarz dış etkilere maruz kalmış reçeller; köpüklenme, renk değişimi veya tadında ekşimeye sebep olabilir. Reçelin şeker oranı düşük olduğunda, yani kıvamı tam olmadığında da köpürme gerçekleşebilir.
Marmelat Uzun Süreli Nasıl Saklanır - Marmeladı dolabınızın en alt rafında düz olarak saklayın. Bu alan dolabın en soğuk kısmıdır. Güneş gören yerlerde bozulma olabilir.
Derin bir tencerenin içerisine doğranmış kayısıları koyun, üzerine şeker, karanfil ve çubuk tarçını ilave edin. Kısık ateşte birkaç dakika karıştırın. Ardından suyu ilave edin. Kayısılar iyice eriyene ve su buharlaşana kadar karıştırarak pişirin.
Taze kayısı marmelatı
Keklerinizin, kurabiyelerinizin üzerine ya da içine koyabileceğiniz, tek başına ekmeğin üzerine sürüp yiyebilececeğiniz, daha birçok tatlı tarifinde, hatta ana yemeklerde bile kullanabileceğiniz çok özel bir lezzet o.
Şekersiz Reçel Bozulur mu? Yeterince kaynamayan ya da doğru hazırlanmayan reçel, tıpkı şekerli reçel gibi bozulur Reçeli cam kavanozlarda, açık, serin ve güneş ışığından koruyarak muhafaza etmelisiniz. Aksi halde bozulacaktır. Şekersiz reçelin en büyük özelliği şekerlenme yaşamamanızdır.
Bal ve reçeller buzdolabına konulduğunda donmaya başlar. Bu da bir süre sonra şekerlenmeye yol açabilir. Bu nedenle serin, soğuk yerler reçel saklamak için uygun koşullar değildir.
Re: reçel bozulur mu??
kesinlikle sıcakken kapagı saglam (ben kapaklarıda bir kapta kaynatıyorum) cam kavanoza koyup ters cevirirseniz hiç bozulmaz.küçük kavanoz tercih edin,kapağı açıldıktan sonra buzdolabında saklayın derim..
Bu sürenin 10 dakikası hazırlık, 35 dakikası da pişirme süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 1 büyük boy kavanoz kayısı marmelatı içindir. Afiyet olsun.
Sulu meyvelerle reçel ya da marmelat yaptığınızda az miktarda su ilavesi yeterlidir. Az sulu meyveler için 2-3 bardak kadar su ekleyebilirsiniz. Reçele ya da marmelata, yarım tatlı kaşığı kadar tereyağı eklemeniz hem reçelin köpürüp taşmasını önler hem de daha parlak bir görüntü kazanmasına yardımcı olur.
Kayısı marmelatı yapmak için öncelikle kayısılar yıkanıp ortadan ikiye kesilir ve çekirdekleri çıkarılır. Tencereye alınır. Biraz kaynamaya başlayınca toz şeker üzerine dökülüp kayısılar yumuşayıncaya kadar pişirilir ve blenderdan geçirilir. En son limon suyu sıkılır ve 5 dk. daha kaynatılıp altı kapatılır.
Elma, pektin görevi görerek reçelin daha koyu ve jölemsi bir kıvama gelmesini sağlar. Pişirme aşamasındayken içine ekleyeceğiniz limon suyu da, kıvamın tutmasına yardımcı olacaktır. Limon suyunu ekledikten sonra, reçeli kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer yöntem ise, güneşte kıvamı tutana kadar bekletmek.
- Reçeli karanlık ve serin bir yerde saklayınız. Reçel kavanozlarının serin,ışık görmeyen yerlerde saklanmasına özen gösteriniz. - Reçel kavanozunun hava almasını önleyiniz. Uzun ömürlü olması ve şekerlenmemesi için yapılması gereken önemli bir detaydır.
1 kglık meyveden yaptığınız reçel için 3 su bardağı kadar su yeterli olacaktır. Bu miktarı meyve miktarınıza bağlı olarak değiştirebilirsiniz. 3 su bardağı suya 1 su bardağı ya da biraz daha az şeker ilave ederek güzelce kaynatıp bir şerbet hazırlayın. Sertleşen reçelinizin üzerine dökerek ocağın üzerine alın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri