Kayısı, yaz mevsimi meyvesidir. Mayıs-Temmuz ayları arasında hasat edilir. Özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında pazar tezgahlarında ve manavlarda kayısının en lezzetli haline rastlamak mümkündür.
Kayısı, taze ve kuru olarak ara öğünde rahatlıkla tüketilebilir. Süt ve yoğurda karıştırılarak veya badem, ceviz gibi kuruyemişlerle birlikte yenilebilir. Kayısı kurutularak, konserve yapılarak, reçel ve marmelat şeklinde ya da dondurularak daha sonra da tüketilebilir.
Temmuz sonunda hasat dönemi bitiyor
Kuru kayısı ihracatının yüzde 85'ini karşılayan Malatya'da, 15 Haziran'da başlayan hasat dönemi, temmuz ayı sonunda sona eriyor.
Lezzetli tadı, hoş aroması ve birbirinden faydalı içeriğiyle kayısı, her mevsim tüketilebilir. Mevsiminde tazesini tercih edin ama kışın kurusundan da vazgeçmeyin.
15 Haziran`da başlayan kayısıda hasat dönemi, temmuz ayı sonunda sona eriyor.
İlgili 23 soru bulundu
Malatya'da üretilen kayısı çeşitlerinin başında Hacıhaliloğlu çeşidi gelir. Malatya'da üretilen kayısının % 90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır.
Dünya kuru kayısı üretiminde birinci sırada yer alan Türkiye kayısı gen kaynakları bakımından büyük bir potansiyele sahiptir.
Hasanbey kayısı fidanı, Malatya'nın en önemli sofralık kayısı çeşididir. Ağaçları yayvandır ve kuvvetli olarak gelişir. Meyve eti sert dokulu ve tatlıdır.
Bu yıl ağaçlarda bayağı bir sakızlanma oldu. Bunun sebebinin de stresten kaynaklandığı dile getiriliyor. Yani ağaçlar ilkbaharda iklim ve mevsim değişiklikleri nedeni ile bir stres yaşadı. Bu stresten sonra ağaç kendini kurtarmak için sakız bırakıyor.
Meyve ağaçlarının bir yıl meyve verip, ertesi yıl çok az meyve vermesi ya da hiç meyve vermemesi periyodisite olarak adlandırılır.
Sarı renkte kurumaya bırakılan kayısı güneşin etkisi ile koyu kahverengi-siyah bir renge bürünür. En sağlıklı kuru kayısı çeşidi gün kurusudur. Ancak dikkatle saklanması gerekmektedir çünkü çok kolay kurtlanmaktadır.
Kuru kayısının atıştırmalık olarak ideal tüketim adedi yetişkin bireylerde günde 8 adet olmak üzere bu miktarın ikişer – üçer adet şeklinde ara öğünlerde alınması önerilmektedir. Bu miktarlar vücudumuzun gereksinim duyduğu A, E ve C vitaminlerinin gerekli ve yeterli miktarda karşılanmasına yardımcı olacaktır.
Temmuz'un sevilen meyvelerinden kayısı, iştah açıcı özelliğiyle demir bakımından oldukça zengindir.
Kabızlık sorunu çeken ve sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasını isteyenler ise sabahları aç karnına ılık su ve 2 adet kayısı yemeleri tavsiye edilir. 1 parça kayısı 1-2 yudum ılık su şeklide devam tüketilmesi halinde gün içinde bağırsakların daha çok çalıştığı görülmektedir.
Hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenlerin günde 5-6 tane, özellikle de sabahları aç karnına kayısı yemeleri gerekiyor. Lif içeriği yüksek olan kayısı sayesinde hem uzun süre tok kalmak hem de bağırsakları hızlıca çalıştırmak mümkün.
Günde 8-10 kayısı tüketerek kabızlık sorunundan kurtulabileceğiniz gibi, yemeklerden önce 2-3 kayısı kurusu tüketip üzerine su içmeye özen gösterdiğinizde hazımsızlık sorununa da çözüm getirebilirsiniz.
Toprak İsteği: Kayısı ağacı; yarı sıcak ve sıcak bölgelerde, arazinin bol güneş gören güney yönlerinde, derin, geçirgen, az meyilli, sıcak ve besin maddelerince zengin, tınlı ve hafif kireçli, tınlı, kumlu tınlı ve humuslu top- raklarda iyi gelişme gösterir ve meyve kalitesi artar.
Genç sürgünlerde oluşan lekeler kısa sürede zamk çıkararak küçük kanser yaralarına dönüşürler. İlkbaharda hastalıklı tomurcukları bulunduran ve kanser yaraları bulunan dallar ve genç sürgünler sağlam kısımdan budanarak bahçeden uzaklaştırılmalı ya da uygun bir yerde yakılmalıdır.
Geniş bir konukçu dizisine sahip olan Capnodis, kayısı bahçelerinde de önemli boyutlarda zarar oluşturmaktadır.
Kayısı (Prunus armeniaca), Rosaceae (gülgiller) familyasından, 2–10 m yüksekliğinde, dikensi ve tüysüz, Prunus cinsinden bir ağaçtır. Yerli yayılımı, kapsamlı tarih öncesi ekimi nedeniyle biraz belirsizdir. Genetik araştırmalar, Orta Asya'nın ana vatanı olduğunu göstermektedir.
İl İl En Çok Kayısı Yetiştirilen Bölgeler
Ülkemizde kayısı ağaçları Malatya ilimiz başta olmak üzere sırası ile Elazığ, Mersin, Iğdır, Antalya illerinde yetişmektedir. Ayrıca Ege bölgesi, Akdeniz bölgesi, İç Anadolu bölgesi ve Marmara bölgesinde kayısı yetiştiriciliği çok yaygındır.
Zerdali, Orta Anadolu'nun bazı yörelerinde kayısı meyvesinin tüm çeşitlerinin ismi olarak kullanılır.
Bu niteliğiyle Malatya "dünyanın kayısı başkenti" olarak da adlandırılmaktadır.
Kayısı meyvesi Türkiye'de Doğu Anadolu Bölgesi ile Doğu Karadeniz Bölgesi'nin yüksek kesimleri hariç her bölgede yetiştirilebilmektedir.
Evde kayısı meyvesinin içinden çıkan çekirdeği uygun bir saksıya ya da bahçenizin güzel bir bölgesine ekerek ilerde meyve alabileceğiniz bir ağacın ilk toprağını atabilirsiniz. Tohum ekimini gerçekleştirmek için meyve çekirdeğinin içindeki tohumu çıkarmanız gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri