Peki, zerdali ve kayısı arasındaki fark ne? Zerdali ya da yabani kayısı, Akdeniz havzasında yetişen, gülgiller familyasından bir kayısı türüdür. Meyveleri kaysıya göre daha küçüktür ve çekirdekleri acıdır. Zerdali, Orta Anadolu'nun bazı yörelerinde kayısı meyvesinin tüm çeşitlerinin ismi olarak kullanılır.
Zerdali: Kayısıdan Daha Küçük, Çilli ve Ekşi!
Kayısının yabani türlerinden biri olan zerdali, kayısıyla kıyasla daha küçük boyuttadır. Tadı ise kayısının aksine biraz ekşi, başka bir deyişle mayhoştur.
Zerdali Nedir? Malatya'da özel olarak yetiştirilen taze ve lezzetli kayısıların kurutularak sofralarınıza ulaştırılmış haline kuru kayısı denilmektedir. Zerdali ya da yabani kayısı, Akdeniz havzasında yetişen, gülgiller familyasına ait bir kayısı türü olarak bilinmektedir. Klasik kayısıya göre meyveleri daha küçüktür.
Çağla, kayısı ve badem gibi meyvelerin yeşil ve körpe haline verilen ad.
Zerdali kelimesi, Farsça sarı erik anlamına gelen zerd-alu kelimelerinden türemiş ve değişerek günümüze bu şekilde gelmiştir. Zerdali, yabani kayısı türüne verilen addır. Bazı bölgelerde sarı erik olarak da anılır.
İlgili 41 soru bulundu
ancak genel olarak kayısının ham ve yeşil haline zerdali dendiği de biliniyor. bu nedenle "zerdali güzeli göz", bakmaya doyulamayan (yeşil) göz anlamına da geliyor olabilir.
Zerdali kelimesi Türkçe'de "'sarı erik', kayısı" anlamına gelir. Farsça zardalū زرد ألو z "'sarı erik', kayısı" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça zard زرد z "sarı" (NOT: Bu sözcük Avesta (Zend) dilinde aynı anlama gelen zairita- sözcüğü ile eş kökenlidir. )
Bölge ekonomisinde önemli paya sahip kayısıya Malatya'da “Mişmiş” derler. Dünyadaki kuru kayısı üretiminin yüzde seksenini karşılayan Malatya'da yaklaşık 60 bin aile kayısı ile geçimini sağlıyor.
Zerdali ya da yabani kayısı, Akdeniz havzasında yetişen, gülgiller familyasından bir kayısı türüdür. Meyveleri kaysıya göre daha küçüktür ve çekirdekleri acıdır. Zerdali, Orta Anadolu'nun bazı yörelerinde kayısı meyvesinin tüm çeşitlerinin ismi olarak kullanılır.
çir daha çok güneşte kurutulmuş kayısı için kullanılan bir sözcükken, elma, armut kuruları için kak sözcüğü kullanılır.
balıkesir yöresine ait kaşıklı kadın zeybek oyunu. yörükler oynar. bigadiç köylerinde oynanır.
Zerdali, Akdeniz havzasında yetişen ve gülgiller familyasında bulunan bir kayısı türüdür.
Yaz aylarında özellikle çocukların ya da anne adaylarının; başta kayısı olmak üzere acı badem, zerdali, kiraz, şeftali ve elma çekirdeklerini tüketmesi, zehirlenmelere yol açabiliyor.
Kayısı yaz meyvesidir. Haziran ve temmuz ayında hasadı yapılır ve satışı bu aylarda yapılır. Yaş kayısı Yaz mevsiminin Haziran, Temmuz ve Ağustos ayında Pazar tezgahlarında ve marketlerin meyve reyonlarında satışa sunulur. Taze yani yaş kayısı kurutularak yaz kış kuruyemişlerde ve pazarlarda satışa sunulur.
Cahit Külebi'nin “Zerdali Ağacı” şiiri bu üç anahtarla okunabilecek zengin katmanlı bir metindir.
Zerdali kelimesinin kökeni Farsça "kayısı” manasındaki زرد الو (zardālū) sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük motamot çevrildiği takdirde "sarı erik" anlamına gelir ve Farsça "sarı" manasındaki زرد (zard ) ve erik cinsi meyvelerin genel adı olarak kullanılan آلو (ālū) sözcüklerinin bileşiğidir.
Baharın müjdecisi olan çağla, kayısı ve bademin olgunlaşmamış halidir. Mart-Nisan ayarında hasat edilen meyve, yalnızca 20 gün kadar satışı olmaktadır.
Kayısı çekirdeği olarak adlandırılan ve yukarıda da söylediğimiz gibi kayısının içinden çıkan çekirdeğin sert kabuğunun kırılmasıyla ortaya çıkan, badem benzeri madde, doğrudan tüketilebiliyor ya da kayısı çekirdeğinin yağı hazırlanarak bu yağ kullanılabiliyor.
Tarihi kaynaklara göre Türkistan, Orta Asya ve Batı Çin'i içerisine alan çok geniş bir bölgenin kayısının ana vatanı olduğu sanılmaktadır. Günümüzden 5000 yıl gibi çok uzun bir zaman önce kayısı bu bölgede bilinmekte ve tarımı yapılmaktaydı. Büyük İskender'in seferleri sırasında kayısı M.Ö.
ığdır kaysısı sarı renkli ve iri olur. malatya kaysısı çok daha küçüktür ve rengi kırmızıya doğru döner. genellikle malatya kaysısı ığdıra göre daha şekerlidir. iki kayısı türünün de olgunlaşmışı gayet güzeldir.
Van'da 'erik' denilen kayısının olgunlaşmammış haline de 'çakkala' denilmektedir.
Kayısı rengi, sarı ve turuncu arası renk tonu. Adını kayısı meyvesinden almaktadır. Gerçek kayısıların renginden biraz daha donuktur.
Yeni dikilen bir kayısı fidanının kaç yılda meyve vereceği dikilen fidanın kök yapısı ve yaşı ile alakalıdır.Satın almış olduğunuz kayısı fidanı klasik anaçlı yani kök sistemi zerdali ise meyve vermesi 4 yılı bulmaktadır.
Malatya'da üretilen kayısının % 90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır. Son yıllarda Kabaaşı, Soğancı çeşitlerinin de yaygınlaştığı görülmektedir. Ayrıca Hasanbey, Çöloğlu, Çataloğlu, Şekerpare, Yeğen, Hacıkız, Paşamişmişi ve Turfanda diğer önemli Malatya kayısılarındandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri