Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde kayadan oyma kiliseler, peribacaları ve yeraltı şehri, turizme kazandırılmayı bekliyor. Yeşilhisar ilçe merkezine 82 kilometre uzaklıkta bulunan 300 nüfuslu Keşlik Mahallesi'nde bulunan kayadan oyma kiliseler, peribacaları ve metrelerce uzunlukta yeraltı şehri dikkat çekiyor.
Yeşilhisar İlçesi'ne bağlı Akkoy Mahallesi'nde bulunan peri bacaları, görenleri kendine hayran bırakıyor.
Peri Bacaları Nevşehir ilinde bulunmaktadır. Kapadokya olarak adlandırılan bu bölgede, coğrafi oluşumlarının 250 km²' lik bir alanda yoğunlaştığı düşünülmektedir. Başta Nevşehir olmak üzere Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerine yayılmış bir bölge olarak tanımlanabilir.
Daha önce de anlattığımız gibi Kapadokya bölgesinde birçok Peri Bacası bulunuyor. Fakat söz konusu Peri Bacaları'nın en yoğun olduğu Kapadokya bölgeleri Uçhisar, Avanos ve Ürgüp bölgelerinin oluşturduğu üçgen bölgenin içidir. Soğanlı Vadisi'nde birçok Peri Bacasıyla karşılaşabilirsiniz aynı zamanda.
Narman Peri Bacaları - Erzurum
Bu jeolojik oluşumlar Doğu Anadolu Bölgesi'nde sadece bu yörede görülmektedir. Oltu, Şenkaya, Sarıkamış, Horasan, Pasinler ve Tortum ilçeleri ile çevrelenen Narman İlçesi, Erzurum'un kuzeydoğusunda ve şehir merkezine 90 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Kapadokya'da peri bacalarının en yoğun olduğu yer.
Sel suları, yağmur ve rüzgarın sayesinde aşındırdığı tüften var olan yapılardır. Peri Bacaları'nın hiçbiri insanlar tarafından yapılmamış, tamamiyle doğal bir yapı veya oluşumdur.
Kapadokya (peribacası), evlerin oluşumlarına oyulmuş olduğu Kapadokya bölgesinde de bulunur.
Peri Bacaları Türkiye'nin Nevşehir iline bağlı Ürgüp ilçesinde Kapadokya bölgesinde yer alır.
Yüzlerce yıllık birikimler sonucu oluşmuş doğa harikası niteliğindeki peri bacaları bölgesi Kapadokya'nın merkezindeki Göreme Açık Hava Müzesi alanında ve dışında mağara kiliseleri ve duvar resimleriyle ilk Hristiyan kültürünü günümüze taşıyor.
Herhangi bir insan eli ile yapılmadığı, tamamen doğa tarafından oluştuğu için, bu bölgede perilerin yaşadığına inanılırmış. Peri bacasının denmesi periler tarafından oluşturulduğuna inanıldığı içindir. Tarihten beridir sürekli olarak peri bacası şeklinde adlandırılmış ve günümüze kadar peri bacası olarak gelmiştir.
Peri bacalarını Kapadokya olarak adlandırdığımız bölgede bulabilirsiniz. Bunların perilerle bir alakası yoktur. Tamamen jeolojik bir formasyondur.
Peri Bacalarının Oluşumu
Ana volkanlardan püsküren maddelerle şekillenen plato şiddeti daha az küçük volkanların püskürmesiyle sürekli değişime uğruyor. Oluşan bu tüf tabakasının başta Kızılırmak Nehri olmak üzere akarsuların, göllerin ve rüzgârın aşındırmasıyla da günümüzdeki ikonik peri bacaları halini almış oluyor.
Kayseri Kapadokya arası mesafe yaklaşık 70 kilometre. Bu mesafeyi Kayseri Niğde karayolu üzerinden 60 dakika civarında alabilirsiniz.
Peri Bacaları, Yaşar Kemal'in 1957'de yayımlanan röportaj kitabıdır.
Şapkalı Peri Bacaları muhteşem: Paşabağları, Göreme, Türkiye - Tripadvisor.
Bölge Asurlar döneminde “Katpatuka” klasik çağlarda “Kapadokya” diye anılmıştır. Ürgüp, tüf tabakası ile örtülü bulunması ve çok yumuşak olması, korunmaya büyük yardımcı olması nedeniyle Etiler ve Mısırlılar arasında paylaşılamayan bir alan olmuş, stratejik öneminden dolayı sık sık savaşlar çıkmasına sebep olmuştur.
Oluşum yönünden Kapadokyaya benzerlik gösteren Van'daki peribacaları ise volkanik Yiğit Dağı'nın püskürttüğü kayaçların aşınmasıyla oluşmuştur. Türkiye dışında ise; Avrupa'nın Alp bölgesinde, Fransa'nın Savoy bölgesinde, Kuzey Amerika'nın New Mexico eyaletinde de peribacalarına rastlanır.
Kapadokya, (Pers dilinde “Güzel Atlar Ülkesi” anlamına gelir). Bölge 60 milyon yıl önce; Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ'ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkmıştır.
Kapadokyada bulunan peri bacakları ve birçok mağara benzeri yapılaşmayı görebileceğiniz güzel bir yer görülmesi gerekli yerlerden giriş ücretsiz.
Peri Bacaları Ürgüp'te mi Göreme'de mi? Kapadokya'nın hem Ürgüp hem de Göreme bölgelerinde peri bacaları bulunmaktadır. Ancak Üç Güzeller Peribacaları Ürgüp sınırları içerisinde yer almaktadır. Merkeze ise yaklaşık 5 km uzaklıktadır.
Ülkemizin en ünlü doğal anıtlarından Kapadokya, doğanın milyonlarca yıl boyunca özenle çalışarak ortaya çıkardığı bir eser olan peribacaları ile insanı masalsı bir yolculuğa davet ediyor. Kapadokya turları hakkında merak ettiklerin varsa seni Kapadokya Gezi Turları sayfamıza davet ediyoruz.
En öndekinin çoban, ortadakinin çocuk, en arkadakinin ise prenses olduğuna inanılır. Bu hikayede aileyi simgelediği düşünülen Üç Güzel'in bu peribacalarının yanındaki yokuşu 7 kez inip çıkarak çocuğu olmayan ailelerin buraya gelip çocuk sahibi olacağına inanılır.
Kapadokya'daki Peri Bacaları, listenin beşinci sırasında yer aldı. Times gazetesinin listesinde, dünyanın en yeni harikası Salar de Uyuni, Bolivya'daki tuz düzlükleri seçilirken, listenin ikinci sırasında Avustralyalıların Ayers, Aborjinlerin ise Uluru olarak adlandırdıkları kayalıklar yer aldı.
Jeolojik bir oluşum olan ve bölgede 15 tane olan peri bacası turizm açısından bölgeyi değerli kılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri