Şehrin en eski adı olan Mazaka, Roma devrine kadar devam etmiş; Roma devrinde şehre imparator şehri anlamında Kaisareia adı verilmiş; bu isim Araplarca Kaysariya şeklinde kullanılmıştır.
Roma devrinde şehre imparator şehri anlamında Kaisareia adı verilmiştir. Bu isim Araplarca Kaysariya şeklinde kullanılmıştır. Türkler Anadolu'yu fethettikten sonra kente Kayseriye adını vermişler ve bu isim, Cumhuriyet dönemiyle birlikte Kayseri şeklini almıştır.
Kayseri, MÖ 4000 ile MS 2000 olmak üzere 6000 yıllık bir tarihe sahiptir. MÖ 2000 yıllarında Anadolu'ya gelen Hititler, Kayseri'ye 22 km uzaklıkta bulunan Kültepe (Kaniş) şehrini kurmuşlardır. Kültepe, Kayseri ovasının en büyük şehri ve Anadolu'nun en büyük höyüklerinden biridir.
(1474) Kayseri 1476'dan itibaren Karaman eyaletine bağlı bir sancak merkezi oldu. 1839 tarihinde Bozok Eyaletinde, 1867 tarihinde de bağımsız sancak merkezi olarak Osmanlı idari taksimatında yerini aldı.
Türk ve Müslüman Kayseri'nin kurucusu Melik Mehmet.
İlgili 26 soru bulundu
Şehrin en eski adı olan Mazaka, Roma devrine kadar devam etmiş; Roma devrinde şehre imparator şehri anlamında Kaisareia adı verilmiş; bu isim Araplarca Kaysariya şeklinde kullanılmıştır.
Aynı şekilde, Dâvûd el-Kayserî'nin Hanefi mezhebinden olduğunu belirtmek için isminin sonuna bazı kaynakların bazen “el- Hanefî” nisbetini de ekledikleri görülmektedir. Dâvûd el-Kayserî'nin isminin önüne eklenen lakablar da vardır.
Kayseri ve çevresi Asur, Hitit, Pers, Roma, Bizans, Emevi ve Abbasilerden sonra XI. yüzyılda Türklerin eline geçmiştir. 1174 yılında ise Danişmentlilerden Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan'ın hâkimiyetine geçen şehir, XIII. yüzyılın sonlarına kadar en parlak devirlerini yaşamıştır.
Bunlardan biri İzzeddin Keykavus tarafından inşa ettirilen Yoğunburç , diğeri Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılan Ok Burcu'dur. İç kale: Selçuklular, Karamanoğulları, Dulkadiroğulları ve Osmanlılar tarafından tamir edilerek günümüze kadar ulaşmıştır.
Kuruluş tarihi belli olmamakla beraber eldeki belgelere göre, 1804 yılında, göçebe olarak yaşayan Oğuzların Bayat Boyuna bağlı Kuzu güdenli aşireti tarafından kurulan Akkışla, 6360 sayılı Kanunla bu gün 14 mahallesi olan bir İlçe konumundadır.
Kayseri'de güveçte pişirilen Pöç oldukça sevilmektedir. Kayseri'nin diğer meşhur lezzetleri: Yağ Mantısı, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Kayseri Katmeri, Kayseri Pastırması, Kayseri Sucuğu, Bamya Çorbası.
1071 yılında Türklerin Anadolu'ya girmesiyle Oğuz boylarından Develioğulları obasının bölgeye yerleştiği bilinmektedir. Selçuklu Sultanı Alparslan'ın yeğeni Develi'nin şimdiki Develi bölgesini fethetmesiyle Selçuklu topraklarına eklenmiş olup, beldenin adı Develi olarak kalmıştır.
14. yüzyılda Sivas, Erzincan, Kayseri ve Tokat civarında hüküm sürmüş Kadı Burhaneddin Devleti Salur boyuna mensuptur. Anadolu'da Salur boyuna mensup halkın yaşadığı bölgelerde Salur ismini taşıyan çok sayıda köye rastlanmaktadır. Bu soydan gelenlerden bir grup, İskilip'te Salur köyünü kuranlar.
Kayseri, Türkiye'nin bir ilidir. Kayseri merkezli il, Türkiye'nin toplam nüfus bakımından en kalabalık 14., yüzölçümü olarak Türkiye'nin en büyük 8. ilidir. Orta Kızılırmak Bölümünde, Erciyes Dağı'nın eteklerinde bir ildir.
Kayseri ilinin en önemli ve en yüksek dağı 3.916 metre yüksekliğindeki Erciyes Dağıdır. Erciyes Dağı, göğsünde ve eteklerinde birçok tali volkan tepelerinin bulunduğu sönmüş küme volkandır. İlin önemli gölleri ise Camız Gölü, Çöl Gölü, Sarıgöl, Yay Gölü ve Tuzla Gölüdür.
Fatih Sultan Mehmet zamanında Gedik Ahmet Paşa tarafından Karamanoğulları Beyliği'ne son verilerek Karaman,Konya ve Kayseri bölgeleri Osmanlı toprağına katıldı.(1474) Kayseri'nin 476'dan itibaren eyaletine bağlı bir sancak merkezi oldu.
Kayseri'de mutlaka gezmeniz gereken tarihi ve turistik yerler arasında; Kayseri Arkeoloji Müzesi, Döner Kümbet, Atatürk Evi Müzesi, Mazakaland Eğlence Merkezi (Anadolu Harikalar Diyarı), Mimar Sinan Evi ve Ağırnas Yeraltı Şehri, Sahabiye Medresesi, Kayseri Saat Kulesi, Soğanlı Vadisi, Gevher Nesibe Hastahanesi ve ...
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre, 2021 yılının başı itibariyle, Kayseri nüfusuna kayıtlı olan toplam kişi sayısı 1 milyon 494 bin 933. Bunun 984 bin 249'u Kayseri'de, 510 bin 684'ü başka illerde yaşıyor. Kayserilinin en fazla yaşadığı şehir ise İstanbul ile Ankara.
Araplar'ın Roma ve Bizans imparatorları için kullandıkları unvan. Aslı Grekçe kaisar olan kelimenin Arapça'ya oldukça erken bir dönemde Ârâmîce yoluyla girdiği ileri sürülmektedir (Fraenkel, s. 278 vd.).
Kayseri, Cumhuriyetle birlikte 1924 Anayasası gereği vilayet oldu. 1924 Anayasası ile il statüsüne kavuşan Kayseri`nin 1928 de Merkez, İncesu, Bünyan, Develi ve Aziziye(Pınarbaşı) olmak üzere, 5 kazası (İlçe), 21 nahiyesi (bucak) ve 314 köyü vardı.
Kayseri Alevîleri
Kayseri genelinde toplamda 30-35 adet Alevî köyü vardır ve bunların büyük çoğunluğu Kars ve Ardahan civarından göçmüş olan Oğuz boyuna bağlı Türkler'dir.
Mahalle, 19. yüzyılın ikinci yarısında Koçgiri bölgesinden (Dersimden) göçen Alevi-Kürt aşiretler ile Türkmen Afşar aşiretinin yerleşimiyle kurulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri