KAYIT YENİLEME İŞLEMİ 1. Süresi içinde kayıt yenileme işlemi yapılmazsa ne olur? Öğrenciler, her yarıyıl başında Senato'nun belirleyeceği süreler içinde kayıtlarını yenilemek zorundadırlar. Bu süre içinde kaydını yenilemeyen öğrenciler o yarıyılda derslere giremezler ve bu süre öğrenim süresinden sayılır.
Kayıt yenileme işlemi yapmayan öğrenciler beklemeli öğrenci olarak adlandırılır; bekleme süresi azami eğitim-öğretim süresine dahil edilir. Öğrenci, beklemeli statüde kaldığı sürece öğrencilik haklarından yararlanamaz.
Kayıt yenilemeyen öğrencilerin AKSİS ve E- Devlet sisteminde öğrencilik statüsü "Kayıt Yenilemedi" olarak işlenir ve öğrenciliği pasif duruma geçer. Kayıt yenilenmeyen yıl/yarıyıllar azami öğrenim süresine dâhil edilir.
Senato ve Üniversite Yönetim Kurulunun belirlediği esaslara uymayan veya ödemesi gereken katkı payı/öğrenim ücreti varsa bunları ödemeyen öğrencinin kaydı yenilenmez, bu öğrenci pasif öğrenci statüsüne girer. Öğrencilerin kayıtlarını yenilemedikleri ve eksik ders almış oldukları dönemler öğretim süresinden sayılır.
17 Nisan 2020 tarih ve 31102 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan, Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun “Açık öğretim sisteminde üst üste dört dönem kayıt yenileme koşullarını yerine getirmeyen öğrencinin ilgili programdan ilişiği kesilir.” hükmünü içermektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Üst üste sekiz (8) dönem katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle YÖK kanunun 44/C maddesi kapsamında yetkili kurullarının kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile öğrencilerin ilişikleri kesilebilir.
Açıköğretim sisteminde pasif öğrenci, kayıt yenileme işlemini yapmayan veya gerekli şartları sağlamayan öğrenciyi ifade eder. Pasif öğrenciler, öğrencilik haklarından yararlanamazlar ve sınavlara giremezler. Pasif öğrenciler, kayıt yenileme işlemini yaparak aktif öğrenci olabilirler.
Azami eğitim-öğretim süreleri; iki yıllık ön lisans öğrenimi için 4 yıl, dört yıllık fakülte ve yüksekokullar için 7 yıldır. Kayıt yenilemeyen öğrencilerin kayıt yenilemediği her dönem azami süreden düşer; fakat kayıt donduran öğrencinin kayıt dondurduğu dönem/dönemler azami süreden düşmez.
Kurumumuzdan burs/öğrenim kredisi alan öğrencilerin durumları YÖK Öğrenci Bilgi Sistemi (YÖKSİS) üzerinden sorgulanmaktadır. Sorgulama esnasında öğrenim bilgileri pasif olarak görülen öğrencilerin burs/öğrenim kredisi ekim ayı itibarıyla kesilecektir.
YKS, DGS, Yurtdışından Lisans Programlarına öğrenci kabulü ile lisans programına kaydı yapılan öğrenciler ilk kayıt yaptırdığı tarihten itibaren 30 gün süre ile YÖKSİS üzerinde aktif olurlar.
Kayıt yenileme, her akademik yarıyılın başında o yarıyıla ait ders seçimleri sonucunda oluşan eğitim-öğretim ücretlerinin takvimde belirlenen tarihlerde ödenmesi koşuluyla yapılması gereken zorunlu bir işlemdir.
7. Eğitim süresi içinde kayıt yenileme işlemi yapılmazsa ne olur? Öğrenciler, her dönem başında akademik takvimde belirlenen süreler içinde kayıtlarını yenilemek zorundadırlar. Bu süre içinde kaydını yenilemeyen öğrenciler o yıl derslere giremez ve öğrencilik hakkından faydalanamazlar.
Kayıt yenileme nedir? - Kayıt ve Öğrenci İşleri Direktörlüğü Öğrenciler her akademik yarıyılın başında kayıtlarını yenilemek zorundadırlar. Yarıyıl kayıtlarının yapılabilmesi için o yarıyıla ait eğitim-öğretim ücretinin Akademik Takvim'de belirlenen tarihlerde ödenmiş olması gereklidir.
“Pasif öğrenci, kayıtsız geçirdiği yarıyıllara ait öğrenim ücretinin üçte birini ve kayıt yaptırılacak yarıyıla ait ÖSYM bursluluk oranlarına göre hesaplanmış öğrenim ücretinin tamamını ödemek koşuluyla ertesi yarıyıl başında kaydını yenileyebilir.”
Ders kayıt ve ders seçimi işlemleri sonuçlanıncaya kadar, öğrencilerimizin YÖKSİS'te pasif görüneceklerdir. Dolayısıyla e-devletten belge alamayacaklardır. Öğrenci danışmanları ders seçim işlemlerini onayladıktan sonra öğrencilerimiz YÖKSİS'te aktif hale gelecektir.
Azami öğrenim süresini dolduran öğrencilere izin verilmez ve kayıt dondurulan süreler, azami öğrenim süresinden sayılmaz. Kayıt donduran öğrenciler hakkındaki kayıt dondurma kararları, YÖK'ün bilgi sistemi (YÖKSİS) aracılığıyla YÖK'e bildirilmektedir.
Aktif Öğrenci: Yeni kayıt yapan veya içinde bulunulan dönem için kayıt yenileten öğrencinin öğrencilik durumu. Aktif öğrenci, öğrencilik haklarından faydalanan ve sınavlara girebilen öğrencidir. Donuk Öğrenci: İçinde bulunulan dönem için kaydını yeniletmeyen öğrencinin öğrencilik durumu.
Ders seçimi yapmayan öğrenciler genellikle pasif öğrenci statüsüne dahil edilir.
EVET ARKADASLAR BU BAHAR DONEMI KAYIT YENILEME YAPILMAZSA KYK KREDIMIZ KESILIR MI DEVAM EDER MI KONU HAKKINDA BILGISI OLAN? hallerinde öğrencilerin öğrenim kredisi kesilmektedir.
Pasif öğrenciler o yarıyılda derslere ve sınavlara giremezler, öğrencilik haklarından yararlanamazlar ve almakta oldukları burslardan feragat etmiş olurlar.
Çalışan işçi, memur, esnaf, tüccar, çiftçi, muhtar ve isteğe bağlı sigortalılara aktif sigortalı diyoruz. Emekli, malul, ölen sigortalının eşi ve çocukları ile sürekli iş göremezlik geliri alanlara da pasif sigortalı diyoruz.
Arkadaşlar eğer kaydınız aktifse yani o dönem harcınızı ödeyip kayıt yenilemişseniz öğrenci akbili alabilirsiniz.
E-Devlet kaydını yapan adaylar kayıt olduklarını gösterir barkotlu çıktıyı alarak kayıtlarını tamamlayacaklardır. (Bu belge kayıt işleminin tamamlandığını belgelemektedir. Belge üzerindeki pasif, kayıt yenilememiş v.b. öğrenci şeklindeki açıklama öğrencinin ders kaydı yapmadığını göstermektedir.
E-devlet kapısı (https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/gir) üzerinden sayfanıza giriş yaparak, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı kurumuna giriniz. Ardından Öğrenci Belgesi Sorgulama sekmesine tıkladığınızda öğrencisi olduğunuz okul sayfada listelenecektir.
(7) Güz ve/veya bahar döneminde kayıt yeniletmeyen (pasif) öğrenciler yaz okulundan ders alabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri