Kayyum kelimesinin Arapça anlamı; gökleri, yeri ve herşeyi tutan. herşeyin varlık sahibi olabilmesi için gerekeni veren. Allah'ın isimlerinden. Kayyum bir diğer anlamı ise "cami hademesi"dir. Kayyum hukuki anlamda; "belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse" anlamına gelir.
Kayyum, kelimesi hukuki olarak “Belli bir malın yönetilmesi ya da belli bir işin yapılması görevlendirilmesi amacıyla atanan kişi” anlamına gelmektedir. Genellikle usulsüzlük yapılan şirketlere özel kurumlara, şirketlere, devletin el koyduktan sonra atadığı yöneticilerdir.
El-Kayyum; Allah'u Teala'nın zatı sıfatı olan esmadan bir tanesidir. Her şeyin varlığı kendisine bağlı olan güç; kainatı sevk ve idare eden tek ve mutlak güç anlamını içerir.
Kayyum olarak atanan kişinin, başına geldiği şirketin faaliyet alanları iş ve işleyişini biliyor olması asgari şart. Öte yandan, kayyum olarak atanan kişinin mahkûmiyet almamış olması da gerekir. İstanbul Barosu avukatlarından Şevket Çelik, kayyumluk uygulamasını yakından takip eden isimlerden.
Allah kendisinden başka hiçbir ilah olmayandır. Diridir, kayyumdur. Allah kendisinden başka hiçbir ilah olmayandır.
İlgili 25 soru bulundu
Can verir, can alır. Ondan yücesi yoktur. Kimseye muhtaç değildir. Kullar zor durumlarda Allah'ın gücüne sığınmak için El Kayyum esmasını zikretmektedir.
Kayyum: Yarattıklarını koruyup idare eden ve işlerini düzenleyen olarak tanımlanabilir.
Genel olarak başkasına ait bir malı yöneten, başkasının işini yapması için devletin görevlendirdiği kişilere 'kayyum' denir. Arapça kökenli bir kelimedir. 'Kama' yani durmak anlamındaki Arapça kelimenin kökünden gelir. 'Kıyam' yani yerine geçmek, yürütmek anlamındaki kelimeden türetilmiştir.
Kayyımlık, çocuğun temsilinde velayet ve vesayeti tamamlayan, vesayet önlemleri arasında kişiye en hafif müdahalede bulunan, yasada sınırlı sayıda ve tipte öngörülmüş bir koruma önlemidir.
Kayyumu mahkemeler atar. Temelde iki çeşit kayyum sistemi var: 'Kanuni kayyum' ve ihtiyari kayyum'. Kanuni kayyumlar; iş veya mal sahibinin rızasına bakılmaksızın, yasalarda belirtilen durumlarda tayin edilirler. Örneğin suç şüphesiyle şirketlere kovuşturma sürecinde kayyum atanabilir.
Sözlükte “doğrulup ayakta durmak, devam ve sebat etmek, bir işin idaresini üzerine almak, gözetip korumak” anlamındaki kıyâm kökünden mübalağa ifade eden bir sıfat olup “her şeyin varlığı kendisine bağlı olan, kâinatı idare eden” demektir.
Kayyım veya kayyum, hukuki olarak kanunlarca belirlenmiş olan bazı durumlarda, başka bir kişiye ait olan bir işin görülmesi ya da bir malın idaresinin sağlanması için yasal olarak atanmış kişiye denir.
Her şeyden önce ifade etmek gerekir ki, şirket yönetimine atanan kayyım, TCK m.6/1-c kapsamında “kamu görevlisi”dir.
Kayyum, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanır. Ticaret şirketlerine kayyum atanması ile ilgili Ticaret Kanununda bir düzenleme yoktur. Anonim şirketin kanunen gerekli organlarından birinin yokluğu halinde Medeni kanun hükümlerine göre mahkemece yönetim kayyumu atanır.
Duruşma için 60 günlük süre de dikkate alındığında, ön inceleme duruşması ancak 199 içinde yapılabilmektedir. Sonraki aşamalarla birlikte yazılı yargılama için gerekçi kararın yazımı dâhil 449 günlük standart bir süre tespit edilmiştir.
MK m. 403 uyarınca kayyum belirli işleri görmek ve malvarlığını yönetmek için atanır. MK m. 426/3 hükmü “yasal temsilcinin görevini yerine getirmesine bir engel varsa ilgilinin isteği üzerine veya re'sen temsil kayyumu” atanmasını öngörür.
A) Küçüklerin şirket kurması veya ortak olması vs. gibi işlemleri için kayyım atanması gereken işlemler bölümüne bakılacak. B) Küçükler adına velayeten verilen vekaletnamelerde aksine bir hüküm yoksa yetkiler çocuk ergin olmayla kendiliğinden sona ermez,ergin olan çocuğun vekili azletmesi gerekir (1991/28, 1996/51).
Çocuğun mallarının tehlikeye düşmesi başka şekilde önlenemiyorsa hakim yönetimin bir kayyıma devredilmesine karar verebilir. Aynı şekilde malların gelirlerinin de veliler tarafından uygun şekilde sarf edileceğinden kuşku duyulursa hakim bunların yönetimi içinde kayyım atayabilir(M.K.361).
Genel olarak. Madde 477 - Temsil kayyımlığı, kayyımın yapmakla görevlendirildiği işin bitirilmesiyle sona erer. Yönetim kayyımlığı, kayyımın atanmasını gerektiren sebebin ortadan kalkması veya kayyımın görevden alınmasıyla sona erer.
Yönetim kayyımı da temsil kayyımlığında olduğu gibi vesayet makamı tarafından atanır. Her ne kadar yukarıda vesayet makamlarınca re'sen kayyım tayini ele alınmışsa da 'isteğe bağlı kısıtlama sebepleri'nin varlığı halinde ergin bir kişiye kendi isteği üzerine de bir kayyım atanabilir.
Baroların kayyım atama yetkisi bulunmamaktadır; bu yetki MK 426, 427, 430 ve 431 maddeleri gereği vesayet makamındadır.
Kayyûm ismi şu anlamları da kapsar; Allah zâtı ve yüceliği ile vardır; her şeyin var olması, varlığını sürdürmesi, ayakta durması O'nun varlığına bağlıdır. Nitekim, Ayetü'l-Kürsî'de bu isimden sonraki kısım, onun açıklaması gibidir. "O'nu ne uyuklama ne de uyku tutar. Göklerde ve yerde olanlar O'nundur.
HZ.RASULULLAH ( Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den şöyle rivayet edilmiştir. "Her kim, recebin ilk onunun her günü yüz kere:recep ayı ilk on gün zikri arapça"سُبْحَانَ الْحَيَّ الْقَيُّو مِ"Sübhanel Hayyil Kayyûm"Hayy ve Kayyum (gerçekte tek diri ve her şeyin yegane yöneticisi) olan Allah-u Te'ala'yı tesbih ederim!
Ayetel Kürsi'yi okuyana, Allah (CC) hemen bir melek gönderecektir ve bu melek ertesi güne kadar kişini iyiliklerini yazarak kötülüklerini silecektir. Farz namazlarının ardından okunması tavsiye edilir. Bunu yapan kişinin öldüğünde cennete gireceği kabul görür. Ayetel Kursi'nin Kur'an'ın dörtte biri olduğu belirtilir.
Ayet- l Kürsi; yemek buğday pirinç arpa gibi şeylere 313 defa okunarak her okunuşta o şeye üflenirse bereketi artar o şeyde bereketlilik olur. Ayetel Kürsiyi her gün okumayı adet haline getiren kişinin Allah geçmiş günahlarını bağışlar. Okuyan hem tevhid hem de tilaveti yerine getirmiş olur. Bu da üstün bir zikir olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri