Ekmek çeşitlerinin çoğu, ördekler için besin değeri az gıda konumunda ve beyaz ekmek de bunların içinden en kötü olanı. Bu beslenme tarzı geniş bir skalada problemlere neden olabiliyor. Bu problemlere, sakat bırakan bir hastalık olan ''angel wing'' (melek kanadı) de dahil.
Yaban kazları, günlerinin yaklaşık yarısını karada ve suda beslenerek geçirirler. Bir kazın diyeti, çeşitli otlar, yonca, yonca, tohum başları, buğday, mısır, arpa ve tarlalardan (genellikle hasattan sonra tarlalardan toplanır) fasulyeden oluşur.
Genellikle kaz besiciliği yapan ailelerin çocukları tarafından otlaklara çıkartılan minik kaz yavruları, kar yağana kadar doğal otların yanı sıra arpa verilerek özenle besleniyor.
Genellikle doğu anadolu bölgesinde bulunur. Özellikle Kars bölgesinde yetiştirilir. Lezzeti ve onunla yapılan yemekler bölgede meşhurdur.Başlıca besinleri otlardır.
İlgili 24 soru bulundu
Kazların özellikle kış aylarında tüketmeyi çok sevdiği besinler arasında tarla artığı, yoncalar, mısır silajları ve yeşil otlar sayılabilir. Kazlar oldukça çeşitli beslenmeyi sevmektedir. Tüketebildikleri birçok besin vardır. Kazların en çok tüketmeyi tercih ettiği besinler ise yeşil otlar olarak ifade edilebilir.
İki haftalık yaştaki kaz civcivleri ılık havalarda açık havaya çıkarılabilirler. Bu arada hayvanlara yağmur yağdığı zaman saklanabilmeleri ya da kümese dönmeleri öğretilene kadar dikkat etmek gereklidir. Kazların üşümelerini önlemek için barınaklar kuru tutulmalıdır.
Yumurtlama dönemine girilmeden dört hafta öncesinden itibaren kazların yumurta yemi ile beslenmeye başlamaları ve yumurtlama dönemi boyunca da yumurta yemi ile beslenmeleri gerekir. Otlatılan çayırın kalitesine, kazların ırkına bağlı olarak günde 150-250 g yumurta yemi tükettirilmesi gerekmektedir.
Kaz Yetiştiriciliği İçin Barınak Seçimi
Kaz yetiştiriciliği için yapılan barınakların tilkilerden, kedilerden ve köpeklerden uzak olması gerekir. Barınaklarda kaz başına 1 metrekare kapalı alan yeterlidir. Barınakların ısıtılması için elektrik, mazot ya da gaz ile çalışan ısıtıcılar tercih edilebilir.
Kuluçka süresi ortalama 30 gündür.
Kazlar havuç ve domates gibi taze ot ve sebzeleri yemeyi sever ve kazları beslemek için çeşitli sebzeler kullanabilirsiniz.
Yaban kazı ya da boz kaz (Anser anser), ördekgiller (Anatidae) familyasından 75-90 cm. boyunda, sulak alanlar ve deniz kenarlarında yaşayan, evcil kazın atası olan kaz türüdür.
Konrad Lorenz, bu olguya “imprintentiondamgalama” adını vermiş, bağlanmış canlıda bu etkinin sürdüğünü göstermiştir. “İşte, ne olacak, kazlar böyleymiş” dememek gerekiyor. İnsanların kullandığı “kaz kafalı” deyimiyle “pek akıllı değil” anlamının aksine kazlar zeki hayvanlardır. İçgüdüleri güçlüdür.
Kazlar ve ördekler geceleri çoğunlukla suyun üstünde uyur. Kartallar ve şahinler de geceleri uyuduklarından tehdit oluşturmaz, yüzerek yaklaşan yırtıcı da sudan titreşimler gönderip onları uyandıracaktır.
Kazlar ve tavuklar toprak yemez. Topraktaki kalsiyum ihtiyacını gidereceği taşı arıyorlar.
Aile fertlerinin sayısına göre bütün kaz veya yarısı kullanılır. 2-3 kişilik aile için kazın yarısı yeterlidir.
Botu, Arapçada deve yavrusu anlamına gelse de Türkçede kaz yavrusu manasında kullanılır. Kaz Yavrusu Nedir? Bazı yörelerde kaz yavrularına pepil denir. Bu kelimenin kökeni belli olmamakla birlikte Ege ve Akdeniz Bölgesinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Tuz ile ovularak saklanan kaz eti oldukça lezzetli ve faydalı bir ettir. Lezzetinin yanında içinde bulundurduğu vitamin ve mineraller ile insanlar için çok yararlı bir besin kaynağıdır.
Kazlar ve ördekler geceleri çoğunlukla suyun üstünde uyur.
1. Toulose Kaz ırkı Toulouse kaz ırkı, adından da anlaşılacağı gibi, çok iri ve etli bir gövdeye sahip olan Fransa'nın Toulouse kentinden gelen bir kaz örneğidir ve Toulouse kazının et üretimi için Yetiştirilir.
Nöbet Tutan Kazlar
Erkek ve dişi kazlar uçarken ya da herhangi bir tehlike karşısında, kornayı andırır bir sesle ötüşür, yılan gibi tısıldar, kızdıkları zaman boyun tüylerini kabartırlar.
Kazların yumurta verimi Ocak-Şubat ayında başlar ve Haziran-Temmuz aylarına kadar sürer. Bu periyot ırklara göre değişmekle birlikte yaklaşık 130 gün sürer. Daha erken yumurta üretimini uyarmak için, yumurta sezonundan önce kazların barındıkları yerde her gün 14 ile 16 saat aydınlatma yapılabilir.
Kazların kesilmeden önce belirli bir olgunluğa ulaşması ve etlerinin yağ bağlaması gerekir. Bu yüzden kaz, sonbahar sonlarında ya da kış mevsiminin başlarında kesilir.
Genelde çayır, çimen ve mera gibi açık alanlarda otları yiyerek beslenirler. Bitkisel kaynakların dışında böcekler, küçük omurgalılar ve yumuşakçaları da yerler. Sürüler halinde yaşarlar ve sürünün üyeleri birbirine bağlıdır. Hasta ya da herhangi bir sorun yaşayan kaz, sürüden dışlanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri