Gerçekleşen trafik kazası sonrasında oluşan maddi hasarlar kusurlu tarafın trafik sigorta şirketi tarafından ödenir.
Trafik kazası nedeniyle aracın bakım ve onarımda kaldığı süre ya da araçta pert nedeni ile makul sürede tekrar araç alması için geçecek süre sebebiyle zarar gören araç yoksunluk tazminatı (Araç Mahrumiyet Bedeli) talebinde bulunabilir. Ancak, bu tazminat araç sahibinden ya da araç sürücüsünden talep edilmelidir.
Trafik Sigortası Hasar Ödeme Süresi
Trafik sigortası hasar bedeli ödeme süresi 8 iş günüdür. Sigorta şirketleri, belgelerin tesliminde herhangi bir eksik olmaması durumunda tazminat ödemesini bu süre içinde gerçekleştirir.
Bu müşkül durumlar için kazada kusursuz tarafın “araçtan yoksun kalma tazminatı” veya diğer adıyla “araç mahrumiyet bedeli tazminatı” talep etme hakkı bulunmaktadır. Araçtan yoksun kalma tazminatı, sigortadan istenilmemekte, ya kusurlu araç sürücüsünden ya da araç sahibinden istenilmektedir.
Trafik sigortası çerçevesinde genellikle zarar gören kişinin hastane masrafları, sürekli sakatlık durumunda sakatlık tazminatı, kaza sonucu ölüm durumunda ise cenaze ve defin masrafları gibi bedeni zararlar karşılanır.
İlgili 23 soru bulundu
Yani kazaya neden olduğun bir durumunda meydana gelen bir hasar varsa karşı tarafın masrafları, trafik sigortası poliçene göre sigorta şirketi tarafından ödenir. Trafik sigortası neleri karşılar sorusu hasarın ödenmesi konusunda oldukça önemlidir.
Trafik Kazası Sonrası Sigortadan Para Alma
Trafik kazası sonrasında sigorta ödemesi alabilmek için gerekli tüm evrakları tamamlayarak sigorta şirketine iletmen gerekir. Eğer yaralanmalı bir kaza meydana geldiyse 1 yıllık iyileşme süresinden sonra sigortaya trafik kazasına ilişkin heyet raporu sunarak ödeme alabilirsin.
Araç Değer Kaybını Talep Edebilecek Kişiler
Dolayısıyla, meydana gelen trafik kazasında kusuru olmamasına rağmen aracında değer kaybı oluşan araç sahibi, kazaya sebep olan kusurlu aracın trafik sigortası poliçesini düzenleyen sigorta şirketine başvurabilir.
Araç mahrumiyet tazminatı, hasar gören aracın günlük ikame araç bedeli ile ( araç kiralama bedeli) onarımda kaldığı gün sayısı çarpılarak hesaplanır. Örnek olarak, onarım süresi 20 gün ve ikame araç bedeli 100 TL olan bir araç için araç mahrumiyet tazminatı 20X100 =2000 TL olarak hesaplanır.
Önemli olan kişinin kusursuz veya daha az kusurlu olması ve buna rağmen aracından mahrum kalmış olmasıdır. Ayrıca hasar ve değer kaybı tazminatları trafik sigortası kapsamındayken araç mahrumiyeti tazminatı Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası (Trafik Sigortası) kapsamına girmez, kapsam dışı hallerden sayılır.
Trafik kazasında %100 kusur, %100 hatalı olmak anlamına gelmektedir. Kazaya karışan karşı tarafta kusur bulunmamaktadır. Bu nedenle kazaya karışan karşı tarafın trafik sigortası meydana gelen kazanın maddi masraflarını karşılamamaktadır.
Suçlu olunsa da karşı tarafın hasar bedeli aracın TRAMER'ine işlenmez aksine hangi araca kaza sonrası onarım için işlem yapıldıysa tekil olarak ayrı ayrı her bir aracın şasi numarasına işlenir.
Trafik kazası sonucu sigorta şirketi, sürücüleri %50 oranında kusurlu bulabilir. Yüzde 50 kusur oranına sahip olmak, tarafların kazanın ortaya çıkmasında ortak pay sahibi olmaları anlamına gelir. Araçtaki hasarların yarısı karşı tarafın sigortasından karşılanır.
Her ne kadar yasada, bu gibi hallerde tamir işinin hangi sürede verileceğine ilişkin bir düzenleme yok ise de; 4077 sayılı Kanunun 13. ve 15. maddelerine göre çıkartılan "Garanti Belgesi Uygulaması Esaslarına Dair Tebliğin 6/3 maddesine göre, Sanayi malının tamir süresi en fazla 30 iş günüdür.
Değer kaybı tazminatının alınabilmesi için bir dilekçe ile kusurlu tarafın sigortasına başvuru yapılması gerekmekte olup, başvurunun akabinde sigorta 15 gün içerisinde tarafınıza ödeme yapmakla yükümlüdür. Ancak ödeme yapmaması veyahut kusur durumunda itilaf yaşanması durumunda sigorta şirketi ödeme yapmamaktadır.
Araç değer kaybı, Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru, icra takibi veya Asliye Ticaret Mahkemelerinde dava yolu ile talep edilebilir. Uygulamada en pratik ve en çok tercih edilen yol, tahkim komisyonuna başvurudur. Sigorta tahkim komisyonu, uyuşmazlığı en fazla 4 ay içerisinde sonuçlandırır.
Bu şartnameye göre baz değer kaybı “Aracın Rayiç Değeri x %19” şeklinde, total değer kaybı ise “Baz Değer Kaybı x Hasar Boyutu Katsayısı x Araç Kullanılmışlık Düzeyi (km) Katsayısı” şeklinde hesaplanır.
Kazanç kaybı, ticari amaçlarla kullanılan araçların kaza sonucu tamirde geçirdiği süre boyunca kullanılamaması veya işletilememesi sebebiyle yaşanan maddi kayıptır.
Yani kazadan önce eğer araç 50.000 TL'de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 45.000 TL'ye düşüyor ise aradaki 5.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.
Değer Kaybı Dosyası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır? Araç değer kaybı için sigorta şirketine yazılı başvurunun yapıldığı tarihten itibaren Sigorta şirketi 15 gün içinde cevap vermek zorunluluğu bulunmaktadır. 15 gün içinde ödeme yapılmaz ya da olumsuz cevap verilirse Sigorta Tahkim komisyonuna başvuru yapılır.
Araç Değer Kaybı Noter Vekalet Ücreti; Vatandaşlarımız araçlarında yaşanan değer kayıplarını, Karayolları Trafik Kanunu'nun 97.maddesi uyarınca tazmin etmek istediklerinde bu süreç boyunca kendilerine yardımcı olacak, alanında uzman bir avukata vekaletname vermek isteyebilirler.
Trafik sigortasının kazada ödeme başına limitleri şu şekildedir. Maddi hasarlarda araç başına 120.000 TL, kaza başına 240.000 TL, Sağlık giderleri kişi başına 1.200.000 TL, Sakatlanma ve ölümde kişi başına 1.200.000 TL, kaza başına 6.000.000 TL'dir.
Trafik Kazasından Sonra Sigorta İşlemleri
Kaza tespit tutanağının, kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde ilgili sigorta şirketine verilmesi gerekmektedir. Sigorta şirketi, hasar ihbarı ile birlikte bir hasar dosyası açar ve prosedür başlar.
Trafik sigortası araç başına maddi teminat ne demek? Kaza durumunda oluşan hasarın giderilmesini sağlayan güvencedir. Sigorta teminat limitleri her yıl güncellenmektedir. 2022 yılında maddi teminat limiti araç hasarı için 50.000 TL, ölüm ve yaralanma için ise 500.000 TL olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri