Kazai ise kaza kökünden türemiş, kaza ile ilgili, hüküm verilmeye ait olan, yargısal demektir. Hukuki bir terim olarak kazai; kazai rüşt ve kazai içtihatlar gibi yargının hükmünü içeren çeşitli durumları ifade eder.
Kıyas, karşılaştırma anlamına gelir. Hakkında bir kural bulunmayan bir meseleye, benzer bir başka meseleye uygulanan hükmün uygulanabilmesine kıyas denir. Kıyas yapılabilmesi için, bu iki meselenin birbirine benzer olması gerekir.
Kanunların yorumlanması, yorumu yapan kişiye veya makama göre, yasama yorumu, yargısal yorum ve bilimsel yorum olmak üzere üç türe ayrılmaktadır. Yasama yorumu, kanun koyucu tarafından yapılan yorumu ifade etmektedir.
Kanunda ne söylenmek istendiğini tespit ve tayin için metnin nazara alınması suretiyle yapılan yoruma lafzi yorum denilir. Söze dayanan yorumda hukuki hükmün ifade edildiği kelimelerden hareket edilerek bir neticeye varılmaya çalışılır.
İlgili 35 soru bulundu
Lafzi yorum kişisel nitelikte olup bilhassa uygulayıcı yönünden çoğunlukla sadece yol gösterici olmaktadır. Yapılan yorum onu yapan kişiye göre farklılık gösterebilmekte ve ona göre adlandırılabilmektedir. Örneğin; akademik çalışmaya konu ise burada bir bilimsel yorumdan söz edilir.
Yorum Yöntemleri
Kanun hükmünü yorumlama yöntemlerini genel olarak dört ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; deyimsel (lafzi), tarihsel, amaçsal ve sistematik yorum yöntemleridir.
Otantik yorum, hukuken kendisine itiraz edilemeyen ve kendisine pozitif hukukun hukuki sonuçlar bağladığı yorumdur[44]. Örneğin, bir yüksek mahkeme veya bir anayasa mahkemesi tarafından yapılan yorum otantiktir.
Ruhi veya amaçsal yorum, yorumlanan ka nun maddesinin, kanun metninin bütününün ge nel amacının dikkate alınması suretiyle yapılan yorumdur. Bu yönteme özellikle kanun metninin açık olmadığı hallerde başvurulur (Aydın, 2005:110).
Deyimsel Yorum Deyimsel yorum yönteminde kanun hükümleri, maddeler, fıkralar ve bentlerdeki sözcüklerin dildeki anlamları araştırılır. Bu yöntemde kanun hükmünü sözüne göre anlamlandırmak esastır. Kanunun lafzı, onun sözü, açık ifadesi, yani metnin kendisidir.
Herkes, haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır. Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz (TMK. md. 2). Dürüstlük kuralı, herkesin uyması gerekli olan genel ve objektif bir davranış kuralıdır.
4.Yorumlayıcı hukuk kuralları
Bir hukuki işlemde kullanılan ve ne anlama geldiği açıklanmayan bir hususta kanunda bir hüküm öngörülmüş ise bu yorumlayıcı hukuk kuralıdır.
Bunlar, sözel (lafzi), tarihsel, sistematik ve amaçsal yorumdur. Yorum unsurlarının aynı olayda eşit değerde tutulması ve yorumcunun yorum faaliyetinde bunların tümünü dikkate alması gerekir. Türk Medenî Kanunu'na göre, “Kanun sözü ve özüyle değindiği bütün konularda uygulanır”.
Kanunda kullanılan dilbilgisi esas alınarak yorum yapılması durumudur. Kanunda kullanılan kelimelere, cümlelere ve imla kurallarına dayalı olarak yorum yapılır. Bu şekilde yapılan yoruma lafzi yorum metodu adı da verilir. Gramatik yorum, işin mahiyeti gereği yorumda başlangıç noktasıdır.
Kusur prensibi, faili, hak etmediği aşırı müeyyidelere karşı koruyan önemli bir kalkan işle- vi üstlenmektedir; bu prensip aynı zamanda, cezanın sadece, bizzat fail tarafından işlenmiş bulunan fiilden doğan kişisel sorumluluğa da- yandırılabilmesini de ifade etmektedir.
Amaçsal yorum, uygulamada ve doktrinde hukukun karmaşıklaştığı yerlerde bizlere yardımcı olmakta, yolumuzu tayin etmemizi sağlamaktadır. Yorum en genel anlamıyla “anlama” manasına gelmektedir. Dar anlamıyla ise soyut kuralın anlamının uygulamada şüpheli olduğu durumlarda bu anlamın belirlenmesine denir.
Sadece hükmün ifade tarzına bağlı kalan yorum yöntemidir. 2- Sübjektif Tarihî Yorum Metodu: Kanun koyucunun kanunu yaparken sahip olduğu gerçek iradeyi araştıran yorum yöntemidir.
Klasik yorum teorisine göre, her somut uyuşmazlık hakkında uygulanabi- lir bir norm mevcut olmaktadır ve hukuk kuralı açık veya anlaşılır olma- dığı zaman bile, hâkimin gizli de olsa orada daha önceden beri var olduğu kabul edilen kanun koyucunun iradesini ortaya çıkarması gerektiği ileri sürülmektedir.
İdari yorum: Vergi idaresinin vergi yasalarını anlayış ve uygulayış biçimidir. Yargısal yorum: Vergi uyuşmazlıklarının çözümü sırasında yargı organlarınca yapılan yorumdur. Bilimsel yorum: Vergi uyuşmazlıklarının çözümü sırasında yargı organlarınca yapılan yorumdur.
Yorumlu ret kararları, Anayasa Mahkemesinin denetlediği kanunu, belli bir yorum kaydıyla anayasaya uygun bulup başvurunun veya itirazın reddine karar verdiği kararlardır[275]. Böyle bir durumda, Anayasa Mahkemesi ilk önce denetlediği kanunu belli bir şekilde yorumlar.
Genişletici yorum, kanundaki bir ifadeye ait anlamın yasa koyucunun kastetmek istediği manadan daha dar olduğu durumlarda yapılan yorumdur. İki halde söz konusu olabilir. “Yasa metninin yazılışı, kanun koyucunun iradesine ya lafız ya da içerik bakımından uymayabilir.”
Tabiî hukuk, tabiatın hukuku, tabiattan kaynaklanan hukuk, tabiata uygun olan hukuk demektir. Aynı şekilde İlk Çağ tabiî hukukçularına göre, hukukun geçerliliğinin kriteri olan adalet de tabiata uygunluk ile tanımlanır. Tabiata uygun olan şey adil; tabiata aykırı olan şey ise gayri adildir.
YORUMDA DAYANILACAK UNSURLAR
gerekir. Bu unsurlar ise uyuşmazlığa konu olan kanunun metni, kanunun tarihçesi, amacı ve sistemi gibi çeşitli noktalardır28 .
Burada anlatılmak istenen kişisel görüşü dile getirmek ve bu görüş üzerinden fikirlerini sunmaktır. Yani tabii objektif kelimesinin yani nesnel anlamını zıttı olarak da öne çıkar.
Türkiye'de yasa koyma yetkisi TBMM'nindir. Anayasa madde 88'e göre yasa teklif etmeye ("Bakanlar Kurulu ve" ve deyimi, 21.1.2017-6771/16 md. ile çıkarılmıştır) milletvekilleri yetkilidir. Bunun dışındaki kişi ve kurumlar, yasa isteklerini meclise iletebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri