meftuh / meftûh / مفتوح Fethedilmiş, açılmış, açık. Zaptedilmiş, ele geçirilmiş. Sonu üstün ile harekeli isim.
Fethedilmiş. Ele geçirilmiş, zabtedilmiş. Gr: Fethalı (üstünlü) okunan harf.
Meftun kelimesi Türkçe üzerinden gönül vermiş ya da tutulmuş gibi anlamlara sahiptir. Özellikle Osmanlı döneminde çok fazla kullanılmış ve aşk üzerine değerlendirmiş bir kelimedir.
Başlangıç için verilen ziyafet. Bir kitabı okumaya veya yeni bir derse başlarken, talebelere hocası tarafından verilen başlama ziyafeti.
mefhum / مفهوم / mefhûm / مَفْهُومْ
Anlaşılan. Mânâ. İfade. Sözden çıkarılan mânâ.
İlgili 39 soru bulundu
Delinmiş, öbür tarafına işlenmiş olan şey.
Mefhum sözcüğü, kavramak, kavrayış anlamlarıyla kullanılır. Örneğin zaman mefhumu, insanlık mefhumu şeklindeki kullanımlar günlük dilde hayli yaygındır. Mefhum, bir şeyin ifade ettiği değer şeklinde de açıklanmaktadır.
Meyyit kelimesinin çoğulu olan mefta, ölüler demektir. Ancak bu kelime, günümüzde daha çok tekil anlamında kullanılır.
Tâ-i merbûta (Arapça: تاء مربوطة, "bağlı tāʾ") Arapça yazımda ek bir işarettir, ancak Arap alfabesinden sayılmaz. Bu üzerinde iki nokta olan yalın he gibi ve bir kelimenin sonuna son ek olarak bağlandığı zaman, bu ek işaretin bir türevi „t“ gibi okunur ve te gibi iki biçimde yazılır.
Bir şeyi aşırı seven ve ona delicesine bağlı olan kişiler de meftun olarak adlandırılabilir. Olmak fiili ile birlikte kullanılan kelimenin kullanım sıklığı azdır. Bir kimseyi ve bir şeyi tutkunu olacak kadar sevmek anlamında kullanılan meftun kelimesi aşırı anlamı da taşır.
Hayran olmuş, şaşırmış.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
mefkud / mefkûd / مفقود
Olmayan. Yok. Gayr-ı mevcud. Fık: Ölü veya diri olduğu bilinmeyen, kayıp kimse.
Mefsedet Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı
Bu doğrultuda bozukluk ya da fenalık ile beraber fesatçılık üzerinden anlamlara geldiğini söylemek gerekmektedir. İfade edilen bu anlamları kapsamında Osmanlı dili üzerinden kullanılabilir.
mefahir / mefâhir / مفاخر / مَفَاخِرْ
İftihar edilecek, övünülecek şeyler.
ELİF-İ MAKSÛRE (Kısa Elif)
Osmanlıca yer alan Arapça bir kuraldır. Arapça asıllı kelimelerde kelime sonunda bulunan bazı “ی” ye'ler “ı veya i” sesi değil “a” sesi verir. Bu a, kısa bir a sesidir. Bu şekilde ye yazıldığı halde “a” sesi veren ye'lere elif-i maksûre denir.
Müennes kelimesinin kökeni Arapçada kadın manasına gelen nisa kelimesinden gelmektedir. Müennes Ne Demek, Ne Anlama Gelir? Arapçada kelimeler dişil veya eril olarak ayrılmaktadır. Bunlardan dişil olan kelimelere müennes, eril olan kelimelere de müzekker denilmektedir.
اَلتَّأْنِيثُ بِالتَّاءِ Ta ile olan te'nis, شَرْطُهُ onun (ta ile olan te'nisin gayrı munsarifliğe sebep olmasının) şartı; الْعَلَمِيَّةُ müennes bir alem olmasıdır. Ta ile olan te'nis, vasfiyyet ile beraber olduğu zaman gayrı munsarif değildir. Misal; نَاصِرَةٌ gibi.
Osmanlıca ve Arapçada Miftah Kelimesinin Sözlük Anlamı
Bu doğrultuda kelimenin temel anlamı 'anahtar' şeklinde ifade edilir. Aynı zamanda açan alet ve benzeri gibi anlamlar üzerinden de değerlendirildiğini söylemek mümkün.
Özellikle vefat eden bir kişinin arkasından söylenen bir terim olarak da ifade etmek mümkün. Mefta Kime Denir? Bu dünyadan göçmüş ve son nefesini vermiş olan kişileri mevta denir. Artık hayatta olmayan insanlar için kullanılan bir terim olarak öne çıkmaktadır.
Mevt kelimesinden türetilmiş olan meyyit, Farsça kökenli bir sözcüktür. Müennes hali meyyite şeklinde yazılan kelime, ölü anlamına gelir. Bu sözcüğün çoğulu ise emvat şeklinde yazılır. Örneğin İhya-yı Emvat, diriler ve ölüler manasında kullanılan bir tamlamadır.
Lafzın sözde zikri geçmeyen mânaya delâlet etmesini ifade eden usûl-i fıkıh terimi. Zihnin bir şey hakkındaki bilgiden başka bir şeyin bilgisine ulaşması anlamına gelen mantık ve fıkıh terimi. Sözde zikri geçen ve ifade edilen mâna anlamında usûl-i fıkıh terimi.
“Mefhum”, “bir sözün veya kelimenin taşıdığı, ifade ettiği mana, kavram, anlam ve anlayış” anlamına gelirken, “mevhum” sözcüğü ” gerçekte olmadığı halde var gibi düşünülen, kuruntuya dayanan, vehmedilen” anlamını taşımaktadır.
b. Mefhum: Lafzın kelamda zikredilmeyenin (meskût anh) hükmüne delâlet etmesidir.
MÂFÎHÂ (ﻣﺎﻓﻴﻬﺎ) i. (Ar. mā “şey” ve fі-hā “onda, onun içinde” ile mā-fі-hā) “Dünya ve dünyânın içinde olan her şey” anlamına gelen Dünya ve mâfihâ söyleyişinde geçer: Hâşâ ikbâl-i âlem-gîr-i şer'î kim safâsından / Olur dünyâ vü mâfîhâ serâser hurrem-i tevfîk (Leskofçalı Gālib).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri